tiistai 18. kesäkuuta 2013

219. The New York Trilogy – Paul Auster

Jännitin hieman etukäteen Paul Austerin New York -trilogian lukemista, sillä listalla on monta Austerin teosta ja yleisesti ottaen mies on kai melko arvostettu ja pidetty kirjailija. Pelkäsin, että mitä jos käy niin kuin kävi McEwanin ja Coetzeen kohdalla, että en vaan ymmärrä, vaikka miten yritän. New York -trilogia olikin monimutkainen ja erikoinen, mutta onnekseni sillä tavalla, joka on minulle mieluisa eikä vastenmielinen.

New York -trilogia koostuu kolmesta pienoisromaanista (Lasikaupunki, Aaveita ja Lukittu huone), joista ensimmäisessä jännityskirjailija ajautuu leikkimään yksityisetsivää, toisessa Blue-yksityisetsivä varjostaa Black-nimistä henkilöä ja viimeisessä kirjailija huomaa ajautuvansa elämään kirjailijaystävänsä elämää. Minulta menee helposti hienot viittaukset ja psykologiset kikkailut ohi, mutta tässä tapauksessa jopa minä tajusin, että kaikissa näissä pienoisromaaneissa liikuskellaan identiteettien hämärässä maailmassa.

Jännittävän ja ihastuttavan henkilökohtaisen romaanista tekee se, että ensimmäisessä tarinassa identiteettien rajamaille sotkeutuu myös kirjalija itse, Paul Auster, ja jopa hänen vaimonsa Siri Husvedt mainitaan. Tämä seikka lisääkin tuntua siitä, että myös kaksi jälkimmäistä romaania limittyvät juuri Austeriin. Mikä määrittelee ihmisen, mikä on hulluutta ja mikä ei, onko asioilla piilomerkityksiä ja miten tähän kaikkeen vaikuttaa nykymaailma, New Yorkin sykkivä elämäntyyli ja rikollisuus, tätä Auster pohtii. Pohjimmiltaan New York -trilogia ei niinkään ole matka Austerin omaan sisimpään vaan kannanotto nykyihmisiä yleisesti vaivaavaan identiteettikriisiin ja sen seurauksiin. Ihan kaikkea en tainnut ymmärtää, mutta pidin kirjasta ja sen ovelista kikkailuista sen verran paljon, että odotan innolla seuraavia Austereita.


"Kirjoittaminen on yksinäistä puuhaa. Se vie koko elämän. Jossain mielessä kirjailijalla ei ole lainkaan omaa elämää. Häntä ei oikeastaan ole, vaikka hän onkin olemassa".
s. 59 (Aaveita)

Viittauksia muihin listan kirjoihin:
mm. Don Quijote, Robinson Crusoe, Liisan seikkailut peilimaassa, Kuilu ja heiluri.


Kirjailija: Paul Auster
Luettu kirja: New York -trilogia (suom. Jukka Jääskeläinen ja Jukka Sirola)
Alkuperäinen kirja: The New York Trilogy  (City of glass, Ghosts, The Locked room)
Alkuperäinen julkaisuvuosi: 1985-1987
Sivuja: 145 + 86 + 125
Mistä hankin: Joululahja-lahjakortilla Akateemisesta kirjakaupasta
Missä ja milloin luettu: Kesäkuu 2013
Arvostelu:  ★★★

3 kommenttia:

 1. Minä tykästyin Austerin Sattumuksia Brooklynissa kovasti. Tämä on lukujonossa.

  Minua kiehtoo tällaiset vähän arvoituksiksi jäävät kirjat, kunhan eivät ole sitä liikaa. Katsotaan siis miten minulle tämän kanssa käy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minuakin kiehtovat, tällaisissa kirjoissa vaan on se vaara, että päätyy tuntemaan itsensä tyhmäksi;)

   Poista
 2. Minäkin tykkäsin näistä, vaikka ei ihan suosikeiksi kuitenkaan nousseet. Totta tuo, että näissä kirjoissa tietyt viittaukset on helppo tajuta. Kutkuttavaa, että Auster on laittanut itsensäkin kirjaan henkilöksi.

  VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa aina, kiitos!