torstai 1. tammikuuta 2015

Kirjabloggaajat äänestävät vuoden 2014 parhaita kirjoja

Hei ja hyvää vuoden 2015 ensimmäistä päivää! Vuosi starttaakin liikkeelle heti varsin vauhdikkaasti, ainakin kirjamaailman saralla, sillä nyt polkaistaan käyntiin kirjabloggaajien kirjaäänestykset vuoden 2014 parhaista kirjoista. Itse heitin lusikkani soppaan ja blogini toimii Blogistanian Tieto 2014 -emäntäblogina. Tässäpä siis tarkemmin, mistä onkaan kyse ja miten pääsee osallistumaan äänestykseen, laittakaahan tärkeät päivämäärät muistiin!

Kirjabloggaajat äänestävät vuoden 2014 parhaat kirjat neljässä eri kategoriassa.
Kategoriat ovat:

Blogistanian Finlandia
Blogistanian Globalia
Blogistanian Kuopus
Blogistanian Tieto

Bloggaajat julkaisevat antamansa äänet blogeissaan maanantaina 26.1.2015 klo 10. Tulokset julkaistaan emäntäblogeissa tiistaina 27.1.2015 klo 10.

Blogistanian Finlandia 2014

Blogistanian Finlandia 2014 on kilpailu, jossa nostetaan esiin bloggaajien arvostamia kotimaisia kirjoja. Kilpailu koskee vuonna 2014 Suomessa julkaistua suomen-, ruotsin- ja saamenkielistä kaunokirjallisuutta. Ehdolle saa asettaa romaaneja, novellikokoelmia ja runokokoelmia sekä sarjakuvia.

Kilpailu järjestetään neljättä kertaa. Aiemmin on palkittu Katja Ketun Kätilö, Aki Ollikaisen Nälkävuosi ja Pauliina Rauhalan Taivaslaulu. Finlandiaa isännöi Kirjavinkit: http://www.kirjavinkit.fi

Blogistanian Globalia 2014

Blogistanian Globalia 2014 on kilpailu, jossa nostetaan esiin kirjabloggaajien valitsemia vuoden parhaita käännöskirjoja. Kilpailu koskee vuonna 2014 Suomessa julkaistua, suomeksi, ruotsiksi tai saameksi käännettyä, alunperin ulkomailla ilmestynyttä kaunokirjallisuutta. Ehdolle saa asettaa romaaneja, novellikokoelmia, runokokoelmia ja sarjakuvia.

Kilpailu järjestetään neljättä kertaa. Aiemmin on palkittu Sarah Watersin Vieras kartanossa, Gaute Heivollin Etten palaisi tuhkaksi ja Haruki Murakamin 1Q84. Globaliaa emännöi Kirsin Book Club: http://www.kirsinbookclub.com

Blogistanian Kuopus 2014

Blogistanian Kuopus on kilpailu, jossa nostetaan esiin bloggaajien arvostamia lasten- ja nuortenkirjoja. Kilpailu koskee vuonna 2014 Suomessa julkaistua suomen-, ruotsin- ja saamenkielistä sekä näille kielille käännettyä lasten- ja nuortenkirjallisuutta. Ehdolle voi asettaa kustantajien lasten- ja nuortenkirjoiksi määrittelemiä teoksia: romaaneja, novellikokoelmia, runokokoelmia ja sarjakuvia.
Lasten tietokirjoista äänestetään Blogistanian Tieto -kategoriassa.

Kilpailu järjestetään kolmatta kertaa. Aiemmin on palkittu Annukka Salaman Käärmeenlumooja ja Aino ja Ville Tietäväisen Vain pahaa unta. Blogistanian Kuopusta emännöi Notko, se lukeva peikko: http://www.notkopeikko.blogspot.fi

Blogistanian Tieto 2014
Blogistanian Tieto 2014 on kilpailu, jossa nostetaan esiin kirjabloggaajien valitsemia vuoden parhaita tietokirjoja. Kilpailu koskee kotimaisia vuonna 2014 julkaistuja tietokirjoja sekä vuonna 2014 suomeksi, ruotsiksi tai saameksi käännettyä tietokirjallisuutta. Ehdolle saa asettaa tietokirjallisuuden lisäksi myös esseekirjallisuutta, elämäkertoja, asiaproosaa, pamfletteja ja erilaisia oppaita. Myös lasten tietokirjoista äänestetään tässä kategoriassa.

Kilpailu järjestetään toista kertaa. Aiemmin on palkittu Tuula Karjalaisen elämäkertakirja Tove Jansson. Tee työtä ja rakasta. Blogistanian Tietoa emännöi 1001 kirjaa ja yksi pieni elämä: http://www.1001kirjaajayksipienielama.blogspot.fi

Osallistumisohjeet

Ehdolle asettamisen edellytys on, että bloggaaja on lukenut nimeämänsä kirjat ja kirjoittanut niistä omaan blogiinsa. Ehdokaslistan kirjat on linkitettävä niiden blogiarvioihin.

Osallistuja julkaisee listan blogissaan maanantaina 26.1.2015 klo 10 ja käy linkittämässä listansa emäntäblogin ääntenkeräyspostauksen kommenttikenttään. Ääntenkeräyspostaukset julkaistaan kussakin emäntäblogissa viikkoa ennen itse äänestystä (19.1.2015). Halutessaan bloggaaja voi ajastaa listan julkaistavaksi etukäteen. Ajastaminen riippuu blogialustan asetuksista. Myöhästyneitä listoja ei huomioida eikä listaa saa julkaista etukäteen. Etukäteen ajastetusta listasta voi ilmoittaa emäntäblogin ääntenkeräyspostauksen kommenttikentässä etukäteen sitten, kun lista on ajastettu julkaistavaksi.

Bloggaaja voi muodostaa listan kaikkiin kategorioihin tai yhteen tai useampaan kategoriaan. Ääntenlaskennan sujumisen vuoksi äänestäjän tulee jättää kommentti jokaisen äänestämänsä kategorian emäntäblogiin.

Pisteytys
Bloggaaja muodostaa paremmuusjärjestyksessä vuoden kolmen parhaan kirjan listan, johon merkitsee pisteet ja linkin arvioon. Paras kirja saa kolme (3) pistettä, seuraava kirja kaksi (2) pistettä ja sitä seuraava yhden (1) pisteen. Ääntenlaskennan vuoksi on tärkeää, että pisteet merkitään kirjakohtaisesti. Pelkkä listaus yhdestä kolmeen ei riitä, koska listan paremmuusjärjestyksen voi tulkita olevan nouseva tai laskeva.

Mikäli bloggaaja haluaa asettaa ehdolle vain kaksi kirjaa, menee pisteytys seuraavasti: parempi kirja saa kolme (3) pistettä, seuraava kirja kaksi (2) pistettä. Jos bloggaaja asettaa ehdolle vain yhden kirjan, saa se kolme (3) pistettä.

Kilpailujen voittaja on kirja, joka saa eniten pisteitä. Mikäli kaksi tai useampi kirja on kärjessä samoilla pisteillä, ratkaistaan voittaja vertaamalla bloggareiden kirjoille antamia sijoituksia. Tasatilanteessa voittaa siis kirja, jolla on eniten ykkössijoituksia. Tarvittaessa verrataan myös kakkossijoituksia. Jos voittaja ei tälläkään keinolla ratkea, arpa määrää voittajan.

Järjestelyt

Kilpailu on kirjabloggaajien vapaaehtoisvoimin järjestämä epäkaupallinen äänestys. Palkintona jaetaan kunniakirja ja voittajakirjailijalle järjestetään kukitus mahdollisuuksien mukaan.
Tämän vuoden emäntäblogit on arvottu. Kilpailun järjestely- ja tiedotustoiminnasta tai ensi vuoden kilpailuemännyydestä kiinnostuneet kirjabloggaajat voivat ilmaista osallistumishalukkuutensa lähettämällä viestin Facebookin Kotimaiset kirjablogit -ryhmän postilaatikkoon: https://www.facebook.com/Kotimaiset.kirjablogit

5 kommenttia:

  1. Voi vitsit, kerrankin olen lukenut sen verran monia uutuuskirjoja (no oikeasti vain tuosta Globalia-kategoriasta), että tekee mieleni osallistua. Sellainen ongelma vain on, että tiedän että en ole koneen äärellä mainittuun aikaan, enkä ole tähän mennessä saanut ajastinta toimimaan koskaan sitä yrittäessäni. Tässä siis kyselen kommentin muodossa keneltä tahansa: onko mitään idioottivarmaa tapaa saada bloggerin ajastus toimimaan?

    VastaaPoista
  2. Itse julkaisen ajastus-toiminnan kautta 99% bloggauksistani, eli ajoita ennen kuin julkaiset, aseta aikavyöhyke oikeaksi, eli Suomi tai jos on USA:n ajassa huomioi aikaero.

    Ajattelin tänä vuonna osallistua, Kuopus-sarja jäänee väliin ehkä myös Tieto-osio, kirjat on luettu, mutten juuri bloggaa tietokirjoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jokke, tämä kuulostaa niin kovin helpolta, että ihan nolottaa miksi minä en ole koskaan saanut toimimaan... Tarkennuksena vielä: kuuluuko ajan asettamisen jälkeen painaa julkaise vai tallenna? Luulen, että tuo on se kriittinen kohta jossa olen sössinyt aiemmin...

      Poista
    2. Tosiaan, kun teksti on valmis ja julkaisuajankohta valittu, pitää painaa "julkaise", muuten viesti jää luonnoksiin. Sen jälkeen teksti näkyy tekstit-kohdassa Ajoitettu-kansiossa. Vielä ehdit kokeilemaan jollakin postauksella ennen h-hetkeä :)

      Poista
    3. Kiitos vielä! Ja hyvä idea tuo kokeilu ennen h-hetkeä! :)

      Poista

Kommentti ilahduttaa aina, kiitos!