torstai 6. heinäkuuta 2017

Emmi Itäranta: Teemestarin kirja (Hyllynlämmittäjä-haasteen 3. kirja)


Ostin tämän kirjan vuosia sitten pokkarina mukaan kaukomatkalle. En itse sitä lukenut reissussa, mutta mieheni luki, kun omat kirjat loppuivat. Kommentti kirjasta oli, että aika tylsä, ärsyttävät hahmot ja juotiin liikaa teetä. Totta puhuakseni ajattelin, että mieheni ei vaan osannut arvostaa hienoa kirjallisuutta, onhan tämä sentään niin kehuttu ja pidetty kirja. Nyt kun lopulta luin sen itse, on pakko myöntää, että surukseni minun on yhdyttävä mieheni näkemykseen. Lukukokemus jäi hyvin latteaksi, vaikka Teemestarin kirja tarjosi hienojakin hetkiä.

Minulla on ennenkin ollut vaikeuksia tämän tyylisten kirjojen kanssa. Maalaileva, taiteellinen ja jollakin tavalla hitaan kelluva kieli alkaa kääntyä itseään vastaan ja ärsyttää. Ja tosiaan, hahmotkin olivat ärsyttäviä.

Pidin kuitenkin kovasti Teemestarin kirjan ideasta, siitä miten maailmasta on loppunut vesi ja tieto edeltävistä kulttuureista on kadonnut. Muovihaudasta löytyy omituisia esineitä, joiden käyttötarkoitusta voi vain arvailla. Suomen tärkeiden pohjavesivarojen suojelijana ja puolestapuhujana voisin pitää työssäni mottona Norian isän sanoja: "Olemme veden vartijoita, mutta ennen kaikkea olemme sen palvelijoita".

Taas muistin sen, että ei pitäisi antaa kaiken hypetyksen ja kehujen nostaa odotuksia liian ylös. Sitten pettyy. Nostan kuitenkin Itärannalle hattua erittäin korkealle, ei ole kovin helppoa ponnistaa Suomesta Yhdysvaltojen kirjamarkkinoille

Kirja on sekä Suomalaisten suosikit 2000-luvulta -listalla että kirjabloggaajien kaikkien aikojen paras kirja -listalla. Kirjan nimi on kaunis, Helmet-haasteeseen laitan kirjan kohtaan yksi.

6 kommenttia:

 1. Minulle tämä kirja oli ilmestymisvuoden paras suomalainen kirja. Uskomaton tulevaisuuskirja.
  Minulla on mennyt ohi kirjabloggaajien kaikkien aikojen paras kirja, tai en tiedä mistä sellaisen listan löytää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Senpä takia tuntuukin niin pahalta myöntää etten tykännyt, tämä kun taisi useimmille olla suuri lukuelämys.

   Tuolta yläpalkista löytyy se kyseinen lista, on siis Amman ja Lumiomenan Katjan Linnasta Humisevalle harjulle -kirjaan liittyvä: http://1001kirjaajayksipienielama.blogspot.fi/p/kaikkien-aikojen-paras-kirja.html Siellä on hienoja kirjoja!

   Poista
 2. Voi tämä oli minullekin ihan mainio lukuelämys! Vaan eipä kaikki voi tykätä samoista asioista ja hyvä niin, koska silloin jokaiselle kirjalle löytyy varmasti tykkääjiä. :)

  En alunperin aikonut tätä lukea, mutta otin kuitenkin uutuustelineestä mukaani ja vau, tämä muutti täysin mielikuvani scifistä. :) Pidin myös Kudottujen kujien kaupungista ja toiveikkaana odottelen josko pian olisi tulossa jotain uutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä sitten taas olen aina tykännyt scifistä, mutta jotenkin tämä vaan tökki... Mutta tosiaan, mielipiteitä on onneksi monenlaisia!

   Poista
 3. Juu, vedet ovat tärkeitä. Romaanille olisi tärkeää myös jonkinlainen uskottavuus. Jos alueella sataa vettä, miksi sadevettä ei kerätä laajamittaisesti vaan yritetään tehdä merivedestä juotavaa? Voisihan sen sadevedenkin puhdistaa, jos se on liian hapokasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nimenomaan! Jotenkin ei uponnut tämä tarina kaikessa epäuskottavuudessaan.

   Poista

Kommentti ilahduttaa aina, kiitos!