tiistai 13. marraskuuta 2012

24. Fingersmith - Sarah Waters

Silmänkääntäjä (fingersmith) on henkilö, joka saa muut ihmiset uskomaan tarinaansa tai tekoihinsa niin, että nämä eivät ymmärrä edes epäillä tulleensa huijatuiksi. Watersin romaanissa huijataan tällä tavoin niin päähenkilöitä kuin lukijaakin. Kirja sijoittuu 1800-luvun Englantiin ja Watersia ei olekaan turhaan kuvailtu nykykirjailijoiden Dickensiksi.

Romaanin juoni on niin moniulotteinen, yllättävä ja vaiheikas, että sen kuvailu on lähestulkoon mahdotonta. Lisäksi on parempi, mitä vähemmän kirjan juonesta on kuullut etukäteen, joten en senkään vuoksi tahdo tässä paljastaa liikaa. Pidän suuresti elokuvista, joissa jossakin vaiheessa katsojalle paljastetaan, että mikään ei ollutkaan sitä, miltä näytti. Kirjallisuudessa tällainen lukijaan kohdistuva silmänkääntötemppu on vielä tehokkaampi ja vaikuttavampi. Kirjan tapahtumat ovat paikoin hyvinkin rankkoja ja ahdistavia, joten tämä ei ollut mikään kevyt lukukokemus. Waters pitää kuitenkin lukijan mielenkiinnon yllä ujuttamalla teokseen ahdistavien teemojen lisäksi sopivissa määrin romantiikkaa ja jopa aavistuksenomaista huumoriakin. Yleisesti ottaen tunnelma säilyi hyvin vahvana läpi kirjan ja tuntuukin uskomattomalta, että kirjailija ei ole itse elänyt 1800-luvulla. Taustatyö on tehty ilmeisen hyvin ja jopa kieli tuntuu sopivan vanhahtavalta.

Luin kirjan englanniksi ja näin jälkeenpäin ajateltuna se oli ainoa oikea ratkaisu. En pysty kuvittelemaan, millainen lukukokemus olisi ollut, mikäli olisin lukenut suomennetun version, kielellä oli teoksen tunnelmassa niin suuri merkitys. Kirjan jokaisella henkilöllä on ominainen puhetapa, josta on heti nähtävissä, mihin yhteiskuntaluokkaan henkilö kuuluu. Suosittelisinkin lukemaan teoksen alkuperäiskielellä, mikäli mahdollista.

Omistamani kirjan takakansiesittelyssä on pätkä Guardian-lehden toimittajan arvostelusta, jossa hän sanoo kadehtivansa niitä, jotka eivät ole kirjaa vielä lukeneet, ja joilla on siis edessä vielä tämä mahtava lukukokemus. On myönettävä, että olen itse samoilla linjoilla, harvemmin kirja pitää näin hyvin otteessaan ja on suorastaan elämys!


Kirjailija: Sarah Waters
Kirja: Fingersmith
Kieli: Englanti
Julkaisuvuosi: 2002
Sivuja: 548
Mistä hankin: Omassa hyllyssä, ostettu Tallinnasta
Missä luettu: muun muassa Norjan matkalla
Arvostelu: ★★★★

2 kommenttia:

 1. Koska selkeästi pidit kirjailijan tyylistä, niin suosittelen sinulle tämän kirjan lisäksi Sarah Watersin Affinity nimistä kirjaa, jossa ollaan samalla aikakaudella hämärän rajamailla.
  Omalla 1001-listalla on myös SW Tipping the velvet, jota suosittelen myös, mutta varauksella sillä kirja on ronski eikä välttämättä kaikkien makuun. Kannattaa tutustua kirjojen leffa sovituksiin, mielestäni ne ovat yhtä nautittavia kuin alkuperäiset tarinat kirjan muodossa! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! :) Minulla löytyy tuo Tipping the velvet hyllystä ja odottelen innolla sen lukemista. Leffoihin pitää tutustua myös, Fingersmith-leffasovitusta on moni kehunut, mutta en ole saanut aikaiseksi katsoa sitä.

   Poista

Kommentti ilahduttaa aina, kiitos!