tiistai 16. huhtikuuta 2013

547. Nineteen Eighty-Four – George Orwell

"SOTA ON RAUHAA
VAPAUS ON ORJUUTTA
TIETÄMÄTTÖMYYS ON VOIMAA"

Isoveli valvoo, tietää mitä ajattelet ja määrää, mihin voit uskoa ja mitä tiedät. George Orwellin Vuonna 1984 on poikkeuksellisen hyytävä teos. Sen kuvailema totalitaristinen yhteiskunta järkytti voimakkaasti. Olen lukenut melko vähän scifiä, mutta tämän teoksen innostamana aion tutustua scifi-kirjallisuuteen jatkossa entistä monipuolisemmin.


Valvova isoveli on useimmille tuttu käsite vähintään typerästä, mutta myönnetään, harmittavan koukkuunnuttavasta, tosi-tv formaatista Big Brotherista. Big Brotherin isoveli on tosin kaukana esikuvastaan, valvovasta, kaikkitietävästä Isoveljestä, joka on suuren, valtiollisen koneiston keskipiste, jonka läsnäolo tehdään kansalaisille tiettäväksi aina ja kaikkialla. Orwellin maailma on niin ahdistava, että olin lähes huvittavan helpottunut, kun kirja loppui. En ehkä olisi pystynyt jättämään teoksen lukemista kesken, vaikka olisin halunnutkin, sillä olisin jotenkin kokenut jääväni vangiksi Orwellin kammottavaan dystopiaan.


Vuonna 1984 oli kammottavan lumoava, sen lukeminen oli samaan aikaan tuskallista ja nautinnollista. Sen poikkeuksellisen kammottavuuden sai aikaan se, että eräät teoksen mm. yksilön valvontaan, tekniikkaan ja sensuuriin teemat onnistuivat välillä säpsähdyttävän hyvin kuvaamaan myös nyky-yhteiskuntaa ja sen ongelmia. Teos on ilmestynyt vuonna 1949, jolloin maailma oli kovin erilainen, mutta aivan kuten teoksen takakansiesittelyssä sanotaan, se on yhä "tarpeellinen varoitus poliittisen vallan vaaroista".


Kirjailija: George Orwell
Luettu kirja: Vuonna 1984
Alkuperäinen kirja: Nineteen Eighty-Four
Alkuperäinen julkaisuvuosi: 1949
Sivuja: 327
Mistä hankin: Lainassa ystävältä
Missä ja milloin luettu: 6.-11.4.2013 lähinnä junamatkoilla
Arvostelu:  ★★


6 kommenttia:

 1. Olispa muuten hyvä idea! Ja haastava varmasti, puolet Big Brotherin kilpailijoista kun eivät ole tainneet elämässään lukea yhtäkään kirjaa, saatikaan sitten sellaista, jota lukiessa joutuisi vähän ajattelemaankin... Ihan mielenkiintoinen voisi olla myös 1984-viikko kidutuksineen päivineen;)

  VastaaPoista
 2. Mua kiinnostaisi tietää, onko edes Big brotherin tuottajat lukeneet tätä kirjaa, tuskin!

  Mutta varmaan löytyis tuollaiseenkin formaattiin halukkaita osallistujia:P

  VastaaPoista
 3. Tää kyllä vaikuttaa kiinnostavalta kirjalta.
  Sulle on haaste blogissani
  http://todellavaiheessa.blogspot.fi/2013/04/pentukissa-blogista-365-kulttuuritekoa.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voivoi, koskahan saisin aikaiseksi vastailla haasteisiin. Kiitos joka tapauksessa:)

   Poista
 4. "Orwellin maailma on niin ahdistava, että olin lähes huvittavan helpottunut, kun kirja loppui."

  Tuo on hyvin sanottu :) 1984 etenee kirjana pelottavan hyvin, se menee koko ajan enemmän ihon alle. Loppupuolen intensiivinen kuulustelukohtaus alkaa tuntua vähän liiankin henkilökohtaiselta ja sitä huomaa itsekin tuntevansa absurdia helpotusta kun päähenkilö "löytää" totuuden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei varmaan kyllä ole kovin montaa sellaista kirjaa maailmassa, joissa tällainen loppuratkaisu on helpottava, eikä masentava. Uskomattoman taitavasti kehitelty juoni tosiaan, hyytävää!

   Poista

Kommentti ilahduttaa aina, kiitos!