keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Lukusuunnitelmia vuodelle 2016


Ette varmaan ikinä usko tätä, mutta minä pidän listoista. Ja asioiden suunnittelemisesta listojen avulla. Siksi ajattelin tehdä vähän koontia siitä, mitä toivon vuonna 2016 tapahtuvan lukurintamalla.  Lukusuunnitelmat eivät oikeastaan ikinä pidä. Kaksi vuotta sitten idioottimainen kuukauden klassikko -haasteeni opetti, että liian tiukkoja lukusuunnitelmia ei kannata tehdä. Ja usein jos etukäteen päättää lukea kirjan tiettynä hetkenä, juuri se kirja sopii kyseiseen hetkeen syystä X kaikkein heikoiten.

Tästä syystä suunnitelmat vuodelle 2016 ovat luokkaa "jospa vaikka...". Ensin haasteista, sitten muista.

Klassikkohaaste 2

Tuijata emännöi klassikkohaasteen toista osaa. Aikaa on tammikuun viimeiseen päivään asti, mutta klassikko on vielä valitsematta ja lukematta. Ajattelin koittaa Narnian tarinoita, mutta on ihan mahdollista että kirja vaihtuu vielä monta kertaa. Edelliseen klassikohaasteeseen luin nopeasti takavasemmalta Maa on syntinen laulu -teoksen. Kiertävä klassikkohaaste eteneekin seuraavaksi minun blogiini ja olen siitä innoissani!



Helmet-lukuhaaste 2016

Suoritin jo viime vuonna Helmet-kirjastojen kirjan vuoden lukuhaastetta, mutta en tehnyt sitä virallisesti blogissa. Nyt tein poikkeuksen ja haasteen etenemistä voi seurata omalta sivultaan.
En ota mitään stressiä tästä ja jos joku kohta ei kiinnosta, voin suosiolla skipata sen. Listalla on kuitenkin paljon erittäin hauskoja kohtia, eniten odotan ehkä kohtaa "Kirjan kannesta voi tehdä kirjanaaman", sillä siitähän minulla on jo kokemusta ennestään!

 

Kurjen siivellä (Itä-Aasia lukuhaaste)

Pinon päällimmäinen -blogissa avattiin lukuhaaste, jossa luetaan Itä-Aasiaan sijoittuvaa kirjallisuutta. Minulla on juuri kesken Villijoutsenet-kirja, joka kertoo Kiinasta ja Murakamia aion ainakin lukea. Tutumpien Kiinan ja Japanin lisäksi olisi ehkä syytä tutustua muidenkin Itä-Aasian maiden kirjallisuuteen. Kiehtova haaste!



Kaksisataa sanaa Charlotte Brontësta

Sheferijm-blogissa julkaistiin  haaste, jossa on tarkoituksena lukea jotakin Charlotte Brontëen liittyvää ja sitten kirjoittaa 200 sanaa. Aikarajana on 21.4.2016, jolloin tulee kuluneeksi 200 vuotta tämän kirjailijattaren syntymästä. Julistin jo viime vuoden Brontë-vuodeksi blogissani (luin Annea) joten nyt on hyvä syy lukea hyllyssäni odottavat Charlotten Syrjästäkatsojan tarina ja Shirley.

Keskisuomalaisen sadan kirjan listaprojekti 

Projektini  on jumittanut pitkään lähes paikallaan. Toivon pääseväni listalla eteen päin tänä vuonna ja pyrin aktiivisesti lukemaan puuttuvia teoksia. Tässä nuo puuttuvat 18:

1) Umberto Eco: Ruusun nimi (Omassa hyllyssä, en ole ikinä päässyt alkua pidemmälle.)
2) C. S. Lewis: Narnian tarinat (Aion koittaa tätä tammikuun klassikkohaasteeseen.)
3) Frank McCourt: Seitsemännen portaan enkeli (Lainassa juuri nyt, vaikuttaa kiinnostavalta.)
4) Leo Tolstoi: Sota ja rauha (Yritin lukea viime kesän klassikkohaasteeseen, tämä voisi olla tämän vuoden "nyt tai ei koskaan" -kirja. Anna Karenina sitä paitsi on lempikirjojani niin luulisi tämänkin uppoavan.)
5) Hergé: Tintti-sarja (Kas miten helppoa, sarjakuvia! Tai sitten ei, niitähän on aika valtava määrä koko sarjassa...)
6) Miquel Cervantes: Don Quijote (Mielikuvani on että kirja on toooodella tylsä.)
7) Herman Hesse: Lasihelmipeli (Tätä katsoin kerran kirjastossa, voi hyvää päivää...)
8) Leon Uris: Exodus (Tämä kiinnostaa minua paljon, on vaan melkoinen paksukainen.)
9) Franz Kafka: Oikeusjuttu (Kafka kiinnostaa kovastikin!)
10) Jaroslav Hasek: Kunnon sotamise Svejk maailmansodassa (Valtavan paksu kirja, veijaritarinat eivät yleensä ole juttuni. Ehkä tämä yllättää positiivisesti...)
11) Homeros: Odysseia (Kiinnostaa mutta myös pelottaa.)
12) William Shakespeare: Hamlet (Eikös näytelmät ole aika lyhyitä?)
13) Eino Leino: Helkavirsiä-sarja (Runot eivät ole juttuni, mutta tämä kai kuuluu yleissivistykseen?)
14) Jean M. Untinen-Auel: Luolakarhun klaani (Kuuluisan fantasiasarjan aloitusosa. Eniten pelottaa että jään koukkuun.)
15) Aleksandr Solzhenitsyn: Vankileirien saaristo (Tämä on varmasti erittäin rankka. Ja paksu.)
16) Veijo Meri: Manillaköysi (Mukka yllätti positiivisesti, ehkä myös Meri. Suomalaiset klassikot eivät ole omaa osaamistani, joten mielenkiintoista.)
17) Maria Jotuni: Huojuva talo (Enpä ole lukenut mitään Jotuniltakaan, eli nyt taitaa olla aika!)
18) Jan Guillou: Pahuus (Tästä kirjasta en tiedä mitään. Onkohan se hyvä vai huono merkki...)
 

1001 kirjaa -projekti

Tilanne on nyt 203 luettua kirjaa. Toivoisin että tämän vuoden lopussa tilanne olisi lähellä 250 kirjaa eli neljäsosaa. Ylempänä listatuista kirjoista ainakin kuusi kuuluu myös 1001-listalle, samoin molemmat Charlotte Brontën kirjat, jotka mainitsin. En aio jatkossakaan ottaa yhtään stressiä mistään, mitä luen ja aion pysyä hyväksi kokemallani polulla, johon liittyy paljon myös uutuuskirjoja ja viihteellisempää kirjallisuutta.

Muita lukusuunnitelmia

Tänä vuonna tulen aika varmasti kuuntelemaan äänikirjoina kaikki loputkin Maria Kallio -dekkarit. Niitä on jäljellä enää kuusi ja toisaalta haluaisin säästellä niitä, mutta en taida pystyä. Kaipa niitä tulee lisääkin vielä!

Vuoden yksittäisistä uutuuskirjoista odotan ehdottomasti eniten Knausgårdin Taisteluni-sarjan päätösosaa. Onneksi se tulee olemaan massiivinen, eroamisen tuska tulee olemaan suuri. LIKE on ilmoittanut ilmestymiskuukaudeksi huhtikuun eli kovin pitkään ei tarvitse odottaa!


Siinä oli suunnitelma poikineen, mutta onneksi suunnitelmat on tehty rikottaviksi. Olkoon lukuvuotenne 2016 antoisa!

18 kommenttia:

  1. Kivoja suunnitelmia ja hauskoja kirjanaama kuvia :)

    VastaaPoista
  2. Sota ja rauha pitää lukea jo siksi että voi sanoa lukeneensa Sodan ja rauhan. On se kyllä muutenkin hyvä kirja ja menee vauhdikkaasi kun hahmot tulevat tutuiksi :)

    Ruusun nimeä on tullut myös aloiteltua, mutta aina jää kesken. Leffaakaan ei ole tullut katsottua loppuun, vaikka yläasteen uskonnon tunnilla sitä katseltiinkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sota ja rauha on tosiaan sellainen Klassikko, että vähän hävettää kun se on vielä lukematta. Kun vaan pääsisi ensin alkuun niin varmasti osaisin nauttia sen lukemisesta.

      Ruusun nimestä en oikein ymmärrä, mikä siinä tökkii. Vaikuttaa kuitenkin ihan mielenkiintoiselta. Ja on varmasti helpompi kuin myös hyllyssä odottava Foucaultin heiluri...

      Poista
  3. Onnea uudelle lukuvuodellesi! Mielenkiintoisia kirjoja sun listoilla. Itsekin odotan kauhunsekaisin tuntein Knausgårdia, kun en haluaisi sarjan olevan kohta (huhtikuussa jo! Apua!) luettu. Hienoja nuo sun kirjanaamat! Tuo kirjanaamakohta on hauska uudessa lukuhaasteessa, ja aloitin itse siitä lukemalla Stonerin (kuva tosin uupuu vielä...).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Stonerista tuleekin hieno ja karvainen kirjanaama :)

      Poista
  4. Miten paljon lukusuunnitelmia! On aina tosi kiva lukea muiden suunnitelmia ja listauksia. Tuossa Keskisuomalaisen listassa on paljon kiinnostavia kirjoja. Ruusun nimeä tosin olen lukenut jo kesästä 2001 saakka... Se on yhä kesken (toisaalta se on mieheni lempikirjoja). :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, mukava kuulla että Ruusun nimi ei ole kaikille muillekaan ihan helppo ;) Tämä antaa minulle toivoa!

      Poista
  5. Keskisuomalaisen lista näyttää haastavalta, vaikka siellä on myös itselleni monta mieluisaa kirjaa (Tintit, Ruusun nimi, Don Quijotestakin muistaakseni pidin joskus vuosia sitten). Tsemppiä ja lukuiloa lukemiseen. :)

    VastaaPoista
  6. Aikamoisia lukusuunnitelmia sinulla, mutta eihän sitä mitään voi saavutaakaan, jos ei yritä ;D Oma keskisuomalaiseni junnaa pahasti, sillä miellän monet niistä kirjoista aika puiseviksi... Tintit lukee yllättävän sutjakkaasti (vaikka lopulta tuntui, että ne lähinnä toistavat itseään), Ruusun nimestä ja Hamletista pidin kovasti, mutta erityisiä helmiä ovat Luolakarhun klaani (legendaarinen) ja Pahuus. Suosittelen<3 Exoduksen lukemista odotan minäkin :)
    Ps. Aika monia kirjoja tuntuu vaivaavan paksu olemus...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hulluja suunnitelmia, saa nähdä millaiseksi vuosi oikeasti muodostuu. Kiva kuulla että listalla on vielä vetäviä kirjoja jäljellä! Nuo paksukaiset tylsimykset pelottavat kaikista eniten, eikä niitä ehkä kovin montaa vuodessa pysty lukemaan.

      Poista
  7. Hurjia lukusuunnitelmia, mutta toisaalta minusta tuntuu, että olet hurja lukijakin :D

    Knausgårdin kanssa pitäisi tsempata. Luin ekan osan, pidin hurjasti, aloitin toisen, mutta se ei tuntunut siinä hetkessä sopivalta, niin jätin kesken ja siitä asti ollut kesken. Neljä osaa kuitenkin löytyy hyllystä, joten pakko lukea ne muutkin ja sitten vielä sen jälkeen kaksi viimeistä. Huh! Mutta uskon pitäväni niistä, kuten ensimmäisestäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, totta :D Itselle Knausgård on uponnut heti ja olen ahminut kaikki kirjat pikavauhtia. Toivottavasti sinäkin innostut niistä, kunhan pääset vauhtiin :)

      Poista
  8. Kiinnostavia suunnitelmia ja upeita kuvia! Varsinkin Jäniksen vuosi!

    VastaaPoista
  9. Kuvasi ovat mainioita! Samoin tietysti kaikki nämä suunnitelmasi, joita riittää! Ihailen erityisesti tuota 1001-listaa, joka on blogisi nimessäkin mukana. Oli hieno idea, että perustit blogin, josta on iloa meille muillekin. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi Elina miten ihana kommentti! <3 Ihan tässä liikutuin...

      Poista

Kommentti ilahduttaa aina, kiitos!