tiistai 21. kesäkuuta 2016

Sata maailmanhistorian parasta bändiä, osa 1 (sijat 91. - 100.)

Tähänkin yhtyeeseen palaan myöhemmin juttusarjassa. Kuva on viime kesältä Qstockista.

Olen pahimmanlaatuinen kirjafriikki. Kertonee siis aika paljon, että olen vielä huomattavasti enemmän friikki musiikin suhteen. Tässä päivänä muutamana (oikeasti jo monta kuukautta sitten) pohdin, että olisipa kiva kirjoittaa enemmän musiikista. Yhtäkkiä välähti: blogissanihan leikkikenttä on vain ja ainoastaan minun, täällä voin kirjoittaa mistä ikinä tahdon! Siispä tänä vuonna tulen julkaisemaan kymmenen osaisen juttusarjan sadasta minulle tärkeästä bändistä tai artistista. Tämän listauksen ideana on myös perehtyä vähän tarkemmin bändien taustoihin.

Järjestys on tietenkin vain vähän sinne päin ja muuttuu päivittäin fiiliksen mukaan. Listaus kuvastaa tämän hetkistä tilannetta ja mukana on bändejä, jotka ovat kulkeneet mukana jo pari vuosikymmentä ja myös ihan tuoreita ihastuksia. Luultavasti jo ennen kuin tulen pääsemään juttusarjani loppuun, tulen monesti ihmettelemään tätä nyt rankkaamaani järjestystä. Musiikissa hienointa onkin juuri se, miten se elää tilanteen mukaan ja eri tunnetiloihin löytyy aina omanlaisensa musiikki.

Sata mieluista bändiä oli helppo keksiä, järjestäminen sitten taas olikin supervaikeaa. Ja listan ulkopuolelle jäi vielä aivan valtava määrä huippubändejä ja artisteja. Joka tapauksessa, tässä ensimmäiset kymmenen sadan bändin lista häntäpäästä, olkaa hyvät!

100. Spice Girls


Kuva

En vain voinut jättää Spaissareita listan ulkopuolelle, vaikka mieli kyllä teki, uskokaa pois! Spice Girls oli ensimmäinen Suuri Bändirakkauteni. Bändiin liittyi aivan hirveästi kaikkea oheiskrääsää, niin kuin monet varmasti muistavat. Itse keräsin tikkaritarroja (en koskaan saanut nahkatakkista Victoriaa) ja keräsin lehtileikkeitä, siinä se, onneksi. Pidin aidosti bändin musiikista ja vieläkin se saa kivoja fiiliksiä aikaan.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 20 vuotta Wannabe-hitin julkaisusta. Spice Girls oli uskomattoman pitkälle tuotteistettu yhtye, mutta jotakin aitoa siellä pohjalla silti oli ja uskon että juuri siihen perustui yhtyeen suosio. C-kasettien kulta-aikana onnistuin kuluttamaan heidän albuminsa kirjaimellisesti puhki. Spiceworld minulla oli ihan aitona kasettina, Spice oli kaverilta kopsattu.

Maa: Iso-Britannia
Vuodet: 1994-2000 ja 2007-2008
Paras albumi: Spiceworld
Poiminta tuotannosta: Who do you think you are


99. 22-pistepirkko

Kuva
Muistan konkreettisesti hetken, jolloin ensimmäistä kertaa kuulin 22-pistepirkko -yhtyeen musiikkia. Ohjelma taisi olla Jyrki - mikäpä muukaan - ja musiikki kolahti heti. En muista yhtään miten vanha olin, mutta en missään tapauksessa paljoa yli 10-vuotias. Harmi kyllä viime aikoina levylautasellani on pyörinyt yhtyeeltä lähinnä Birdy, hienoja kappaleita on paljon muitakin ja rakastan laulajan ääntä. Birdy on yksi upeimmista suomalaisista biiseistä ja minulle erittäin tärkeä.

Maa:Suomi
Vuodet: 1980-
Paras albumi: Big Lupu (1992)
Poiminta tuotannosta: Birdy


98. The Bruisers

Kuva
En muista miten löysin The Bruisersin. Se taisi olla pari vuotta sitten. Erityisen hyvien bändien kohdalla käy niin, että kertakuuntelu on ikuista rakkautta. Bruisers kuten moni muukin punk-bändi on minulle hyvän mielen musiikkia. Tietyssä fiiliksessä ei ole mitään parempaa kuin Bruisers.

Maa: Yhdysvallat
Vuodet: 1988-1998
Paras albumi: Cruisin' for a Bruisin' (1993)
Poiminta tuotannosta: Till the End


97. Black Flag


GTA V:n pelaamisesta on tietysti seurannut paljonkin hyviä asioita, mutta yksi parhaista oli Black Flagin löytäminen. Voisin kirjoittaa samat sanat kuin Bruisersinkin kohdalla, Black Flagin raivokkaalle punkille on hetkensä.

Maa: Yhdysvallat
Vuodet: 1976-1986
Paras albumi: My War (1984)
Poiminta tuotannosta: Rise above


96. Beastie boys

Kuva
Lista-ohjelma oli nuorena monta vuotta lempiohjelmani  ja sitä kautta olen löytänyt suurimman osan nykyisistäkin bändirakkauksistani (apua, olin vasta 11-vuotias Hello Nastyn aikaan!). Beastie boysin videot olivat jotakin aivan uskomatonta. Beastie boys on niitä bändejä, joita en osaa ajatella anlyyttisesti, sillä bändi on jotenkin kasvanut elämää suuremmaksi. Viime aikoina bändi on jäänyt kuuntelussa vähän taka-alalle, mutta etenkin Sabotage ja Intergalactic tulevat aina olemaan sydäntäni lähellä.

Maa: Yhdysvallat
Vuodet: 1981-
Paras albumi: Hello Nasty (1998)
Poiminta tuotannosta: Intergalactic

95. The Killers

Kuva

Jos punk-musiikki on minulle hyvän mielen musiikkia niin The Killers on sitten todella hyvän mielen musiikkia. Killers on niitä bändejä, joihin en suhtaudu kovinkaan intohimoisesti, mutta joilla on niin hyvää musiikkia, että bändistä on yksinkertaisesti pakko pitää. Somebody told me on biisi, johon en kyllästy ikinä, vaikka sitä melkoisesti yritettiinkin puhkisoittaa (apua, yli kymmenen vuotta sitten!!!).

Maa: Yhdysvallat
Vuodet: 2002-
Paras albumi: Hot Fuss (2004)
Poiminta tuotannosta: Somebody told me

94. The Crash

Kuva
Crash kuuluu myös bändeihin, joista on pakko pitää, ei vähiten tietenkään turkulaisuuden vuoksi. Lauren caught my eye soi yhtenä kesänä nuoruudessani koko ajan ja vaikka en koskaan bändiä nähnytkään livenä, olen kuullut tarinoita bändin tunteikkaasta Ruisrockin jäähyväiskeikasta. Brunilan ääni saa parhaimmillaan aikaan kylmät väreet ja onhan mies suoranainen superlahjakkuus muutenkin ja nykyisin hän vaikuttaakin muiden artistien taustavoimissa.

Maa: Suomi
Vuodet: 1991-2009
Paras albumi: Wildlife (2001)
Poiminta tuotannosta: Lauren caught my eye

93. Muse

Kuva
Muse on minulle pikkuisen ongelmallinen bändi, sillä koko ajan minulla on fiilis, että palaset on käsissä mutta siltikin jotain olennaista puuttuu. Muse pääsee kuitenkin ilman muuta listalleni ihan jo yhden kaikkien aikojen suosikkibiisini Supermassive black holen vuoksi. Vuosi 2006 oli monellakin tavalla merkityksellinen ja albumi Black Holes & Revelations on ollut ahkerassa kuuntelussa aina siitä asti.

Maa: Englanti
Vuodet: 1994-
Paras albumi: Black holes & Revelations (2006)
Poiminta tuotannosta: Supermassive Black Hole

92. Trivium

Kuva
Trivium ei päässyt tämän korkeammalle listalla oikeastaan vain ja ainoastaan siitä syystä, että historiani bändin kanssa on toistaiseksi hyvin lyhyt. Kevättalvella satuin kuuntelemaan tätä bändiä ja siitä asti se on ollut puhdasta rakkautta. Trivium on melodisempi kuin monet samankaltaiset "örinäbändit" ja heillä on täysin kultaisia riffejä. Trivium on niitä bändejä, jotka tahtoisin juuri nyt kovasti nähdä livenä. Bändi on keikkaillut nyt Suomessa ja toivon joskus vielä päätyväni heidän keikalleen.

Maa: Yhdysvallat
Vuodet: 2000-
Paras albumi: In Waves (2011)
Poiminta tuotannosta: In waves

91. Seether

Kuva
Seetherinkin kohtalo on tulla esitellyksi tässä ensimmäisessä erässä oikeastaan yhdistelmästä samoja syitä kuin Musen ja Triviumin kohdalla. Pitkään kuuntelemani bändit ja ne, joilla on todellakin "se jokin" menivät ohi. Opin vasta nyt googlaamalla, että Seether on eteläafrikkalainen bändi! Seether saa plussaa myös poikkeuksellisen hienoista levyjen kansista.

Maa: Etelä-Afrikka
Vuodet: 1999-
Paras albumi: Disclaimer II (2004)
Poiminta tuotannosta: Fake it


Bändilistaus jatkuu pian! Löytyikö näistä häntäpään bändeistä sinun suosikkejasi?

18 kommenttia:

 1. Hieno aloitus Spice Girlsilla :)

  Tästä kymmeniköstä Pistepirkot ovat ainoat joita olen enemmän kuunnellut (joskin Bruisers oli ainoa joka ei ollut edes nimenä tuttu). Mutta Frankenstein on minulle 22PP:n Se Kappale.

  (pitäisiköhän itsekin väsätä joku lista...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voihan Spice Girls tosiaan :D

   Frankenstein on upea! Ja ehdottomasti pitäisi, haastan kaikki mukaan listaamaan bändejä, olen aina hirvittävän kiinnostunut muiden musiikkimausta.

   Poista
 2. Voihan listahulluus:D Jään kiinnotuksella seuraamaan poimintojasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin siis mikä? En nyt ymmärtänyt? ;D

   Luulen että osaat arvata aika monta listalla olevaa bändiä :)

   Poista
 3. Hauskaa seurata seuraavan sukupolven listauksia. Itse olen nykyään laiska kuuntelija ja huippukuuntelu osuus 70-luvulle. Mahtaako sieltä saakka listallasi olla ketään? Mulla on vielä tämä hävettävä piirre, että saattaa olla moniakin joita olen paljon kuunnellut, mutta en oikeasti tiedä nimiä edes. Hyi:(
  Mulla olis 70-luvulta Animals, Deep Purple, Led Zeppelin, Rolling Stones, myöhempiä Bruce, Nirvana, REM, Pet Shop Boys. Niin ja Michael Jackson kokonaiselämyksenä eli siis myös tanssi (kävin Olympiastadionilla).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tulee listalta löytymään vanhempaakin :) Kaikki mainitsemasi bändit ovat myös minulle mieluisia, tosin ne ovat juuri myös niitä, joihin ei ole muodostunut välttämättä niin henkilökohtaista suhdetta, että olisivat päätyneet listalle asti.

   Poista
 4. Muse on voimissaan, sen todisti toissatiistainen Suomen keikka :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa että Muse keikkailee Suomessakin, bändillä tuntuu olevan reilusti faneja :)

   Poista
 5. Jei, hauska kun listaat näitä! Spice Girls kuului myös minunkin teini-ikään, vaikka en mikään superfani ollutkaan. The Crashia ja The Killers:ä olen kuunnellut jonkin verran aikoinaan. (Ja kyllä, Somebody told me on niin hyvä!) Musesta tykkään, vaikka bändi ei koskaan missään superkuuntelussa ole minulla ollut. Pikkusiskoni on kova Muse-fani, oli juuri heidän keikallaan. =D Itse olen musiikin suhteen vähän kausiluontoinen; välillä kuuntelen, välillä en. =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Listaaminen on niin hauskaa! :D Muse on täysin ainutlaatuinen bändi, hyvin ymmärrän heidän suosionsa, vaikka itsellä jotakin superfanituksesta tosiaan jää puuttumaan.

   Poista
 6. Hyvin sopii musat kirjablogiin - kulttuuria nekin. :) Minäkin esittelin musaa vanhassa kirjablogissani, mutta se jäi. Ilolla siis tutustun "sinun" musiikkiisi. Tässä onkin mukana monia tuttuja, mutta myös tuntemattomia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elegia, en tajua miksi en aiemmmin ole tätä keksinyt!

   Poista
 7. Spice Girls :)
  Minulla on palkinto sinulle: http://cillainwonderland.blogspot.fi/2016/06/blogger-recognition-award.html

  VastaaPoista
 8. Kieltämättä kyllä petyn ellei Bon Jovi ole sijalla yksi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha! :D No pakko kertoa, että Bon Jovi löytyy kyllä listalta, mutta ei ihan sieltä kärkikahinoista.

   Poista
 9. The Crash on vanha suosikkibändini, joka tuli nähtyä livenäkin useasti :) Harmi, että lopettivat! Onneksi Brunila on kuitenkin yhä mukana musiikkimaailmassa, laulaa esimerkiksi JVG:n "Tarkenee" -kappaleella (tai näin väitetään, asiaa ei tietojeni mukaan ole vahvistettu, mutta kuulostaisi melko tutulta..).

  VastaaPoista
 10. The Crash ja Muse ovat minunkin suosikkeja - mielenkiinnolla odotan, mitä listaltasi löytyy :)

  VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa aina, kiitos!