sunnuntai 26. kesäkuuta 2016

Enni Mustonen: Ruokarouva


Toivottavasti teillä on ollut oikein rentouttava, aurinkoinen ja mukava juhannus. Itse olen lepäillyt akut täyteen ja nyt ehkä juuri ja juuri jaksaa tehdä yhden viikon töitä ennen kuin alkaa kahden viikon loma ;) Lomalla on luvassa toivottavasti paljon myös lukemista ja bloggaamista.

Olen aiemminkin hehkuttanut rakkauttani Enni Mustosen Syrjästäkatsojan tarinoita -sarjaan. Aiemmissa osissa Ida on kasvanut pienestä orpotytöstä nuoreksi naiseksi ja ollut osana niin Topeliusten kuin Sibeliustenkin elämää ja Emännöitsijä-kirjassa vähän turhankin tiivis osa Albert Edelfeltin elämää. Emännöitsijää lukiessa joutui olemaan vähän sydän syrjällään Idan puolesta, hänelle kun toivoo pelkästään hyvää ja hänen ei soisi joutuvan pahoille teille.

Ruokarouva olikin mieluisaa luettavaa, sillä Ida seisoo siinä tiukasti omilla jaloillaan. Kirsti-tytär tuo Idan elämään paljon iloa ja valoa. Pieni perhe palaa kirjan alussa Ruotsista Suomeen ja Ida alkaa pyörittää täysihoitolaa. Ensimmäinen maailmansota luo varjonsa elämään, tiukkuus luo murheita, mutta elämässä on myös iloisia asioita ja Ida tuntuu löytäneen tasapainon elämäänsä. Tuttuun tapaan täysihoitolassa vierailee Suomen kulttuurhistorian merkkihenkilöitä, kiintoisimpana tapauksena eräs herra Eino Leino.

Jälleen kerran ihastuin Mustosen kerrontaan, kuvaan menneestä maailmasta ja Suomen kulttuurivaikuttajista. Mustonen on ilmiömäinen historian elävöittäjä ja hänen kerrontansa on nautinnollista lukea niin sisältönsä kuin kielensä vuoksi. Täydellistä kevyehköä kesälukemista. Ainut ongelma tässä on se, että jälleen kerran en millään malttaisi odottaa sitä, että tarina saa jatkoa!

Helmet-lukuhaasteessa vedän yli kohdan 2016 julkaistu kirja.

Kirjailija: Enni Mustonen
Kirja: Ruokarouva (Outava, 2016)
Sivumäärä: 430
Mistä hankittu: Oma ostos
Arvostelu: ★★★★★

10 kommenttia:

 1. Tämä oli ihana! Mustonen vaan on aina yhtä ihana. Kuulin muuten villiä huhua, että seuraavan osan päähenkilönä olisikin Kirsti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännää! Kirsti sopisikin romaanin päähenkilöksi mainiosti :)

   Poista
 2. Kuuntelin Mustosen haastattelua ja hän lupaili jo kahta kirjaa, joissa on enemmän Kirstin tulevaa elämää ja hiukan hän kertoi mitä.
  Olen ihastunut tähän sarjaan, mutta tällä kertaa alussa oli hieman vaikeuksia eläytyä 1914-lukuun ja siihen, että Idasta oli kasvanut niin aikuinen, itsenäinen nainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaksi kirjaa <3 Ida oli tosiaan melkoisesti muuttunut aiemmista osista, hyvä niin.

   Poista
 3. En ole lukenut yhtäkään Enni Mustosen kirjaa, mutta tämä sarja voisi kiinnostaa. Tykkään Suomen lähihistoriaan sijoittuvista romaaneista. Ihastuin Räsäsen Helena-sarjaan, jota en tosin ihan kokonaan ole lukenut.

  VastaaPoista
 4. Mustonen on niin taitava, ei voi kuin ihailla. Tämä kirja ei ollut upean Emännöitsijän veroinen lukukokemus, mutta koukuttava sarjan osa, ja pakko seurata jatkoakin. Krista huhuilee Kirstistä kertovaa kirjaa, eikä mitään sitä vastaan. Idasta olen pitänyt kovasti koko sarjan mitalta, sellainen käytännön nainen kun hän on. Saa nähdä, mitä tyttärestä kehkeytyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä. Kirsti vaikuttaa jotenkin eloisammalta, mielenkiinnolla odotan mitä tuleman pitää.

   Poista
 5. Ai onko tähän vieläkin tulossa lisää jatkoa? Alun perin luulin, että tämä jää siihen kolmeen osaan ja olen siksi säästellyt Ruokarouvaakin vielä, jos sarja loppuu siihen. -Veera

  VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa aina, kiitos!