perjantai 12. elokuuta 2016

Jane Austen: Emma


Klassikkopostauksen yhteydessä jo paljastinkin, että kun Sota ja rauha ajoi karille, ajattelin korvata klassikon Austenin Emmalla. Vaan enpä ehtinyt lukemaan sitäkään ajoissa loppuun. Klassikkohaasteen mentyä ohi nautiskelin Emman loppuun kiireettä elokuun alkupäivinä. Teos oli vuoden 2016 täydellisin kesäkirja.

Austenin Ylpeys ja ennakkoluulo on yksi lempikirjoistani ja sen vuoksi Austenia onkin aina ilo lukea. Onkin aika erikoista että minulla on vielä niin monta tämän kirjallisuuden kuningattaren teosta lukematta. Mutta hyvä niin, tietenkin! Emma oli melkoisesti tylsempi kuin Y&E, mutta silti todella viihdyttävä. Huumori ja romantiikka yhdistettynä ei taida voida mennä kovin pahasti vikaan.

Emman juoni taitaa olla maailman rakkausromaaneista niitä kuuluisimpia. Emma sotkeutuu muiden rakkauselämiin, leikkii amoria ja samaan aikaan itse on varma siitä, ettei koskaan mene naimisiin. Emma alkoi totta puhuen ärsyttää minua aika lailla itsetärkeydessään. Emma on olevinaan hyvä ystävä, joka toivoo vain parasta läheisilleen, mutta joka sotkeutuu aivan liikaa asioihin, jotka eivät kuulu hänelle ja aiheuttaa siinä sivussa paljon vahinkoa.

No, kuten arvata saattaa, loppu hyvin kaikki hyvin. Tarina saa onnellisen lopun, mutta kirja ei ole kuitenkaan liian höttöinen ollakseen imelä, vaan juuri sopiva. Ei siis uusi suosikkiaustenini, mutta valtavan mukava lukukokemus kuitenkin, Emman ajoittaisesta ärsyttävyydestä huolimatta. Ja tämäkin kirja täytti jo 200 vuotta, aika uskomatonta.

Kirjassa lähetettiin useampikin kirje, eli taas saan vedettyä kohdan yli Helmet-listalta.

Kirjailija: Jane Austen
Kirja: Emma (suom. Aune Brotherus)
Alkuperäinen julkaisuvuosi: 1815
Sivumäärä: 461
Mistä hankittu: Kirjaston poistokirja
Arvostelu: ★★★★

2 kommenttia:

  1. Onpa kaunis painos tuo lukemasi Emma. Minullekin on käynyt niin, että olen päätynyt hieman "säästelemään" Austenieni lukemista, koska tiedän varmasti pitäväni niistä. Emma tulee minulla heti Ylpeyden ja ennakkoluulon jälkeen varmana kakkosena.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen metsästänyt kissojen ja koirien kanssa vanhaa Emmaa ja tämä löytyi lopulta kirjastoauton poistomyynnistä ja vieläpä todella hyväkuntoisena :)

      Poista

Kommentti ilahduttaa aina, kiitos!