lauantai 6. tammikuuta 2018

Haastetta vuodelle 2018

Mukavaa loppiaista! Turussa sataa lunta, ihanaa. Etenkin kun nyt on luvattu pakkaspäiviä. Valoa tähän pimeyteen todellakin kaipaankin. Ja sitä että edes joskus ei sataisi vettä.

Aiemmin totesin jo, että en aio asettaa tälle vuodelle mitään kovin kunninanhimoisia lukutavoitteita. Silti en malta olla kirjaamatta ylös edes joitakin suunnitelmia, kirjafiilistely kun on niin kivaa. Tänä vuonna aion jatkaa myös musiikkijutuista kirjoittamista ja kuin tilauksesta Helmet-kirjastot lanseerasivat kirjahaasteen rinnalle myös musahaasteen, jossa kuunnellaan 50 erilaista musiikkijulkaisua.

Hyllynlämmittäjä-haaste


Hyllynlämmitäjä-haastetta aloittelin jo viime vuonna. Kyse on Sivumennen-kirjapodcastin lukuhaasteesta, jossa on tavoitteena lukea vuoden aikana 12 oman hyllyn kirjaa, siis sellaista teosta, jotka ovat liian pitkään istuneet turhan panttina kirjahyllyä lämmittämässä. Luin viime vuonna tuosta alkuperäisestä pinostani kuitenkin vain kolme kirjaa (Janssonin Trollvinter, Itärannan Teemestarin kirja ja Rauhalan Taivaslaulu). Poimin noiden kolmen kirjan tilalle uudet hyllynlämmittäjät ja jatkan haastetta vuonna 2018 tällaisella joukolla:

1) Haruki Murakami: Maailmanloppu ja ihmemaa
2) John Irving: Viimeinen yö Twisted Riverillä
3) Margaret Atwood: Sokea surmaaja
4) Suzanne Collins: Nälkäpeli 1-3
5) Pajtim Statovci: Kissani Jugoslavia
6) Joyce Carol Oates: Marya: A Life
7) Tua Harno: Ne jotka jäävät
8) Victor Hugo: Notre Damen kellonsoittaja
9) Stephen King: Revolverimies
10) Charlotte Brontë: Shirley
11) Paul Auster: Illuusioiden kirja
12) Charles Dickens: Kolea talo

Tunnustan, olen lukenut joululomalla Murakamia jo 200 sivua ja Nälkäpelin aloitin äänikirjana eli näiden kahden suhteen olen hyvässä vauhdissa. Sinänsä haasteen mukaista ei ole kuunnella äänikirjana kirjaa, joka on omassa hyllyssä istumassa turhan panttina, mutta päätin etten anna sen häiritä. Atwood teki mieli vaihtaa Nimeltään Graceen, haluaisin katsoa siitä tehdyn sarjan Netflixistä, mutta lukea kirjan ensin. No, mikään ei estä lukemasta kumpaakin (tai ei kumpaaakaan...)

Dickensin Kolea talo on kirjoja, joita olen yrittänyt lukea vuosia, suhtaudun siis hiema epäilevästi onko vuosi 2018 lopultakin Kolean talon vuosi, jää nähtäväksi. Mukaan nappasin myös viimeisin 1001-listalta lukemattoman Brontën sekä vuosikausia hyllyssäni olleen Austerin Illuusioiden kirjan, sekin listalta. Joukosta löytyy myös muutaman lempikirjailijani vielä lukemattomia teoksia (King, Oates, Hugo).

Tänä vuonna omaan kirjahyllyyn pitänee suhtautua muutenkin uudenlaisella innolla ja kriittisyydellä, sillä muutto taloomme on edessä, enkä halua muuttaa sinne mitään, mitä en oikeasti halua säilyttää.

Helmet-lukuhaaste 2018

Jo neljäs Helmet-kirjastojen lukuhaaste innostaa taas monipuoliseen lukemiseen. Haaste vaikuttaa viime vuotta helpommalta. Aiempina vuosina olen saanut haasteen etenemään helposti, mutta loppuvuodesta on tullut kiire, niin käynee nytkin.

Vaikeimpia kohtia minulle ovat varmasti "balttilaisen kirjailijan kirjoittama kirja", "kirjailijalla on sama nimi kuin perheenjäsenelläsi" (ehkä ei sittenkään ole vaikea, jos luen Elina Karjalaista!) ja "kirjan kannessa on kulkuneuvo". Myös "valitse kirja sattumanvaraisesti" on vaikea, sillä sattumanvaraisuus on suhteellinen käsite enkä haluaisi lähteä täyteen sattumanvaraisuuteen esim. kirjastossa umpimähkään, sillä en halua tuhlata elämääni lukemalla jotakin, jota en oikeasti halua lukea. Sanoo listahullu. Ehkä käsittelen kohdan arpomalla itselleni listalta kirjan...

Helmet-musahaaste 2018

Tästä haasteesta olen kovin innoissani! Olen tykännyt kovasti myös musiikkijuttujen kirjoittamisesta (pitääkin kirjoittaa se bändijutun viimeinen osa pian) ja tämä haaste innostaa siihen edelleen. Mielenkiintoisinta on että albumien/kappaleiden tulisi olla entuudestaan tuntemattomia. Olen viime aikoina kaivannut kovasti uutta musiikkia, jotakin raikasta ja yllätyksellistä eli siihenkin tämä haaste tuonee apua. Tosin tämän haasteen todella moni kohta vaikuttaa jo etukäteen varsin vaikealta.

Vastenmieliseltä vaikuttaa etukäteen scat-laulua sisältävä levy, tangolevy ja kantelelevy. Myös djembe-rumpu ja flamenco nuevo eivät suorastaan saa minua kiljumaan ilosta. Myös levy, jossa on esiintyjinä lapsia karmii jo etukäteen.

Lähden kuitenkin innosta puhkuen tälle musiikkimatkalle ja tulen kirjoittamaan kokemuksista myös blogiin.


Kuka muu on mukana näissä haasteissa? Mitä muita mielenkiintoisia lukuhaasteita nyt on meneillään? Tai oikeastaan, parempi etten tiedä, näissä ja omissa listaprojekteissanikin riittää ihan tarpeeksi tekemistä.

5 kommenttia:

 1. Minäkin olen intoillut musiikkihaasteesta (kirjaversiosta en ole koskaan edes innostunut). Tein siihen itselleni oman rajoitteen, että kuuntelen vain pohjoismaisten artistien/yhtyeiden levyjä. Tango ei innostaisi minuakaan. Tähän mennessä olen kuunnellut jo neljä levyä; Prussic, King Diamond, Rasmus Lyberth ja Steen1. Poliittisen rapin fanina olen tykännyt erityisesti Prussicista ja Steenistä, mutta muuten haaste meneekin omien tottumuksien venyttelyyn.

  VastaaPoista
 2. Hahaa, päätin myös osallistua musahasteeseen ja tuo lapsiesiintyjät-kohta karmii minuakin. :D Ehkä lapsi-käsitettä voisi mielivaltaisesti venyttää ja kuunnella vaikkapa teinejä...?

  VastaaPoista
 3. Helmet-haasteessa mukana tottakai! Ja monessa, monessa muussakin – joskaan tähän Hyllynlämmittäjään en ole lähtenyt. Kissani Jugoslavia on tosin minullakin ollut ilmestymisestään saakka hyllyssä, josko tänä vuonna sen lopultakin lukisin. Listasi kirjoista olen lukenut Irvingin, ja pidin siitä kuten kaikista Irvingeistä. Ja Kolean talon luin opiskeluaikana. Siinä meni aikaa, mutta se palkitsi lopulta. Hieno tiiliskivi, joskin hidas kuin... no, hidas.

  VastaaPoista
 4. Harkitsen, kokoanko uuden hyllynlämmittäjäpinon tälle vuodelle. Viimevuotisesta pinosta sain luettua neljä kirjaa. Kasasin siihen vähän turhan haastavia kirjoja - ehkä on syynsä, miksi ne ovat jääneet lämmittämään hyllyä... Jos siis teen uuden pinon, harkitsen sitä tarkemmin.

  Helmet-haasteeseen ajattelin ottaa osaa ensimmäistä kertaa. Kirjaksi, jonka kannessa on kulkuneuvo, suosittelisin muuten Katja Kallion Yön kantajaa mikäli et ole sitä jo lukenut (kannessa on kuumailmapallo).

  VastaaPoista
 5. Mahtava (ja muhkea) Hyllynlämmitäjä-pino! Collins ja Irving<3 vahva suositus. Voisin itsekin lukea Murakamin ja Dickensin, kun viime aikoina on kovin kiinnostanut nuo paksummat oman hyllyn kirjat.

  VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa aina, kiitos!