sunnuntai 16. syyskuuta 2018

Kari Hotakainen: Tuntematon Kimi Räikkönen


Enpä olisi ihan heti uskonut lukevani kirjaa, joka kertoo F1-maailmasta. Saati Kimi Räikkösestä. Saati suhtautuvani pakkomielteisesti siihen kirjaan. Saati lopulta ostavani sen, kun kirjaston varausjonot olivat liian pitkiä. Mutta niin vaan marssin perjantaina töiden jälkeen kirjakauppaan ja ostin tuon kirjan, joka on viime aikoina ollut paljon esillä kaikissa medioissa.

Syy siihen, että suhtauduin tähän kirjaan näin, on totta kai sen kirjoittaja Kari Hotakainen. Minähän rakastan Hotakaista, sitä miten miehellä on sana hallussa ja miten hän kuvaa ihmistä, myös sitä unohdettua, ainutlaatuisella tarkkanäköisyydellä ja lämmöllä. Mielenkiintoista oli myös se, että Hotakainen ei  ole mikään formulamies, aihe oli hänelle vieras. Odotin siis piristävää tulokulmaa, enkä sellaista nippelitiedoilla pätevää urheilufanitusta, jollaista urheilijoista kertovien kirjojen ajattelen (varsin ennakkoluuloisesti) olevan.

En tosiaan joutunut pettymään. Hotakaisen tapa kirjoittaa on niin humaani, että ihmisen sanojen takana voi melkein aistia oikeasti. Hänen tapansa nähdä ihminen kaiken kulttuurisidonnaisen krumeluurin alta on pettämätön. Tajusin heti, miksi Hotakainen on täysin oikea henkilö kirjoittamaan Kimi Räikkösestä. Räikkönen on hautautunut Formula-sirkukseen, median luomaan kuvaan, ja tarvitaan Hotakaisen kaltainen mies kaivamaan hänet sieltä esiin.

Myös Hotakaisen kirjoitustyyli sopi täydellisesti kuvaamaan lyhytsanaisena tunnetun miehen taustoja. Kirjassa kuvataan Kimiä näin: "Kimi ajattelee ennen kuin sanoo, tiivistää lyhyeen. Ei korulauseita, vaan päälauseita." Yhtä hyvin määritelmä sopii Hotakaisen tekstiin, jossa asia jaetaan ennemmin lyhyisiin päälauseisiin kuin ketjutetaan toisiinsa monimutkaisilla rakenteilla. Kuitenkaan sivulauseeton teksti ei ole töksäyttelevää, se on tiivistä, kaunista ja selkeää.

Totesin, en niin kovin yllättäen, että kuva, joka on muotoutunut Kimi Räikkösestä median perusteella, on erittäin yksipuolinen ja vääristynyt. Totesin myös, että on helppo tuomita, kun ei tiedä. On helppo naureskella miehen narinalle, kun ei tiedä, että ääni on peräisin lapsuudessa tapahtuneesta onnettomuudesta. On helppo pyöritellä päätään miehen näennäisen helposti hankituille rikkauksille, kun ei tiedä sitä uhrausten ja työn määrää, joka taustalla piilee. Sekä Kimin itsensä että kaikkien hänen läheistensä. Oli liikuttavaa lukea Räikkösen perheen taustoista, siitä miten Kimin ura on seurausta yhteen hiileen puhaltamisesta, yhteisestä rakkaasta (ja kaikki rahat ahmaisseesta) harrastuksesta.

Mielikuvani Räikkösestä siis muuttui, mutta enpä silti muuttunut Formula-faniksi. Hotakais-fanitus sen sijaan kasvoi entisestään. Lukiessani mietin, että Hotakainen pitäisi palkata Suomen viralliseksi elämäkertakirjuriksi. Jokainen ihminen on tarinan arvoinen ja Hotakainen käsittelee samalla humaanilla lämmöllä ja tarkkanäköisyydellä niin koko maailman tuntemaa formula-tähteä kuin yksinäistä mökin mummoakin. Se jos mikä on taito.

Kirjailija: Kari Hotakainen
Kirja: Tuntematon Kimi Räikkönen (Siltala 2018)
Sivumäärä: 269
Mistä hankittu: Oma ostos

3 kommenttia:

 1. Marile

  Me vaan ajellaan! :)
  =
  http://hikkaj.blogspot.com/2018/09/kuskin-paikalla-uusi-kuski.html

  VastaaPoista
 2. Virallinen elämäkertakirjuri, kannatan! Ainakin tähän nappivalinta, mainitsemistasi syistä: alojen erilaisuus, lauseen samankaltaisuus - ja myös huumorin?

  VastaaPoista
 3. Heh, mulla on tämä varausjonossa ja täytyy sanoa, että minäkin voisin sanoa "Enpä olisi ihan heti uskonut lukevani kirjaa, joka kertoo F1-maailmasta. Saati Kimi Räikkösestä. Saati suhtautuvani pakkomielteisesti siihen kirjaan." Omalla kohdallani ehkä enemmänkin median myllytys sai kiinnostumaan tästä, sillä Hotakaiselta olen lukenut yhden ainoan kirjan, mutta kertomasi perusteella hyvä lukukokemus on luvassa. Olin aluksi jonossa sijalla kolkytjotain, nyt enää vain kakskytjotain. Että ehkä se joskus mullekin tulee. En aio kyllä ostaa, vaikka mikä olisi. Ainakaan itselle en osta... ':)

  VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa aina, kiitos!