torstai 30. marraskuuta 2023

Magdalena Hai: Sarvijumala

Kotimainen kauhu on hiljalleen hiipinyt suosikikseni. Luin Magdalena Hain Haiseva käsi -kokoelman viime syksynä ja se osoittautui täydelliseksi pimeiden iltojen kirjaksi. Siksi kiinnostuin heti myös Sarvijumalasta (Otava, 2023). Tämän tekstin julkaisin alunperin Instagramissa muutama viikko sitten. Nyt, kun suureksi ilokseni kirja voitti Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon, tajusin että en ole nostanut tekstiä blogiin. Nyt oli siis korkea aika tehdä se!

Emmin Sarvijumalaan tarttumista, vaikka olenkin suuri kauhun ystävä. Pelkäsin, että se on minulle henkilökohtaisista syistä liian rankka, että kauhu valtaa minut eri tavalla kuin on tarkoitettu. Kirjassa tapahtuu auto-onnettomuus, jossa nuoren Laurin äiti kuolee, ja Laurikin ja hänen isänsä loukkaantuvat pahoin. Turun kirjamessuilla satuin kuulemaan, miten kirjailija kertoi saaneensa kiittävää palautetta siitä, miten kirja käsittelee kuolemaa. @siperiankirjat -Nealta, joka rakasti kirjaa, ja jolta muuten sain kirjan myös lainaan (kiitos!) taas varmistin, ettei kirja mässäile onnettomuudella. Sen perusteella uskalsin lähteä tälle matkalle, ja onneksi lähdin, sillä Sarvijumala oli vaikuttava.

Sarvijumalassa on paljon arkisuutta, paljon sellaista, jonka uskon vetoavan nuoriin lukijoihin, raikkautta, aitoutta ja huumoriakin. Ihanaa myös, että se sijoittui maaseudulle! Siinä on myös aika rajuja toiminnallisia kohtauksia ja ne ovat hyvin toimiva yhdistelmä hiipivän kauhutunnelman kanssa. Sarvijumalassa on myös kuolleita, hyvin paljon kuolleita:

"Mun pitäisi ehkä ajatella vähän enemmän sitäkin, että mua mietityttää Vilja-Maarian tykkäämiset enemmän kuin se, että me nähdään molemmat vainajia." pohtii Lauri.

Kun luin Leena Paasion Harmaja luode seitsemää, tajusin ensimmäistä kertaa kuinka erityisesti nuortenkirjojen lukeminen voi tehdä hyvää myös sille nuorena kovia kokeneelle aikuiselle, joka nyt olen. Tähän samaan tarkoitukseen osui sydäntä lämmittävällä tavalla myös Sarvijumala. Hai kohtelee vainajiaan kunnioittavasti ja käsittelee Laurin menetystä koskettavasti.

Lukiessani ajattelin, että eihän Sarvijumala ole edes yhtään pelottava. Kuitenkin eilen illalla, kun lähdin lenkille pilkkopimeään, yhtäkkiä ajatus tuntuikin arveluttavalta, vaikka en ikinä säiky pimeää. Parhaalla mahdollisella tavalla toimivaa kauhua siis, bravo!

Kuvan hirvensarvet ovat isäni löytämät. Isä kuoli auto-onnettomuudessa, kun minä olin 15. Kuolleet säilyvät luonamme juuri niin pitkään, kun heidät muistamme. 🖤

Erityismaininta on annettava vielä kirjan upealle kannelle, sen on tehnyt Karin Niemi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentti ilahduttaa aina, kiitos!