keskiviikko 12. elokuuta 2015

J. G. Ballard: Super-Cannes


Elokuista iltaa! Bloggaamattomia kirjoja on taas kertynyt vino pino. Elämässäni on kohta tulossa melkoisia muutoksia, sillä 2,5 vuoden Vaasa-komennukseni loppuu elokuun lopussa ja koittaa pysyvä paluu etelään. Uudet tuulet puhaltavat ja se on ihanaa, innostavaa, stressaavaa ja pelottavaa. Töissä riittää nyt kiirettä, kun pitää saada kaikki valmiiksi ja kaupungistakin haluaisin ehtiä vielä nauttimaan. Kauheaa myöntää tämä ääneen, mutta kyllä minulle tulee Vaasaa ikävä, ihan varmasti. Ja Vaasan kirjastoa. Toisaalta eiköhän minulle niin rakas kotikaupunkini Turku kompensoi Vaasaa melkoisen hyvin... Kaikki tämän postauksen kuvat ovat alle 500 metrin etäisyydellä Vaasan asunnostani. Ymmärrätte varmaan, miksi uskon että tulen ikävöimään tätä paikkaa...


No, vielä vähän aikaa matkustan junalla Turku-Vaasa väliä ja yksi tällä välillä elokuussa luettu kirja oli J. G. Ballardin Super-Cannes. Ballard oli minulle entuudestaan tuntematon kirjailija ja hänen kirjojaan on listallani monta. Super-Cannes kuulosti todella mielenkiintoiselta takakansiesittelynsä perusteella: "Paul Sinclair ja hänen nuori lääkärivaimonsa Jane muuttavat Eden-Olympiaan, tulevaisuuden idealaboratorioksi luonnehdittuun huipputeknologiseen bisnespuistoon. Jane on saanut puistosta lääkärinviran, koska hänen edeltäjänsä David Greenwood on kuukausia aiemmin surmannut kymmenen ystäväänsä ja tappanut lopulta myös itsensä."


Super-Cannes osoittautuikin todella kiinnostavaksi ja käsittämättömän kiehtovaksi teokseksi. Ainakin teoksen alkupuoli. Ballard kuvaa hienosti Eden-Olympian kliinistä, tehokasta, näennäisen täydellistä maailmaa ja saa pienillä tehokeinoilla lukijan vähitellen oivaltamaan kaupungin todellista, sairasta, sisintä. Ballardin hahmot ovat aitoja, kummallisia ja kiehtovia ja juoni on jännittävä. Siksi olikin hiukan sääli, että erittäin hyvin vetävä ja etenevä tarina jotenkin lässähti kirjan loppupuolella. Tämä saattaa tosin johtua siitäkin, että minulta taisi mennä aika paljon ohi... Joka tapauksessa aivan kirjan loppu oli taas ikimuistoinen ja palkitseva.


Teos luokitellaan scifiksi, mutta voisin väittää että ne ketkä useimmiten haluavat kiertää scifin kaukaa, voisivat nauttia Super-Cannesista kovastikin. Se oli kuin omituinen, älykäs ja surrealistinen murhamysteeri. Tämän jälkeen uskallan odottaa Ballardilta hyviä ja etenkin erikoisia lukuelämyksiä.

Kirjailija: J. G. Ballard
Alkuperäinen kirja: Super-Cannes (2000)
Luettu kirja: Super-Cannes, LIKE, suomentanut Hannu Tervaharju
Sivumäärä: 441
Arvostelu: ★★★

2 kommenttia:

  1. Vau mitä kuvia, eli juu, ymmärrän... vaan onhan täällä Turussakin ihanaa! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katri! Ja niinpä, onneksi ei ole Turun voittanutta :)

      Poista

Kommentti ilahduttaa aina, kiitos!