tiistai 5. helmikuuta 2013

639. Thank You, Jeeves – P.G. Wodehouse

Tuhanteen ja yhteen kirjaan, jotka jokaisen pitäisi lukea edes kerran elämässään, ei sisälly juurikaan huumoriteoksia. Monet hyvin kuuluisatkin klassikot toki ovat varsin humoristisia, mutta sellaisia teoksia, joiden perimmäinen tarkoitus on naurattaa lukijaa ja tarjota viihdettä, ovat listalla vähemmistössä.

Niin paljon kuin klassikoiden lukemisesta nautinkin, totesin, että voisi tehdä hyvää lukea välillä jotain kevyempää. Senpä vuoksi lainasin kirjastosta P.G. Wodehousen Kiitos, Jeeves -teoksen, jonka takakannessa luvattiin, että tätä kirjaa lukiessa lukija nauraa taukoamatta. Ja kuinkas sitten kävikään. Totean vain, että onnekseni yöpöytälukemistooni kuului samaan aikaan Esko Valtaojan Kaiken käsikirja, jonka parissa olen nauranut ääneen niin usein, etten edes muista milloin jokin muu teos olisi saanut vastaavaa aikaa. Kiitos, Jeeves kun ei valitettavasti saanut aikaan edes hymähdyksiä.

Jeeves-tarinat kertovat Bertie Woosterista ja hänen neuvokkaasta miespalvelijastaan (olenko ainoa, jonka mielestä sanassa miespalvelija on varsin erikoinen kaiku?) Jeevesistä. Tiivistetysti Wooster hankkiutuu ongelmiin, joista Jeeves hänet pelastaa. Kommellukset ovat tuttua brittityyliä, joka varsin usein vetoaa minuun, mutta jostakin syystä nämä kiusalliset tilanteet saivat minut ajattelemaan, että Hilman päivät teki sen paremmin.

Ehkäpä olisi pitänyt katsoa pari jaksoa Kyllä Jeeves hoitaa -sarjaa, joka on tehty Wodehousen teosten pohjalta. Mielikuva tohtori Housesta eli Hugh Lauriesta Woosterina olisi varmasti nostanut kirjan huvittavuutta ainakin yhdellä pykälällä.


Kirjailija: P. G. Wodehouse
Luettu kirja: Kiitos, Jeeves. Jeeves-tarinoita I. suom. Kaisa Sivenius
Alkuperäinen kirja: Thank You, Jeeves
Kieli: Suomi
Julkaisuvuosi: 1934
Sivuja: 255
Mistä hankin: Kirjastosta
Missä ja milloin luettu: Kotona 3. - 4.2.2013
Arvostelu: ★★

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentti ilahduttaa aina, kiitos!