torstai 15. elokuuta 2013

H. G. Wells - Maailmojen sota

Heinäkuun 14. päivänä vuonna 2005 istuin elokuvateatterin penkissä katsomassa Spielbergin ohjaamaa filmatisointia H. G. Wellsin Maailmojen sodasta. Elokuva oli aika kökkö (Tom Cruise ja Dakota Fanning krooh pyyh plus typerät solenoidi- sun muut epäloogisuudet), mutta sillä ei ollut mitään väliä. Väliä oli ainoastaan seuralla, jonka kanssa olin ekoilla treffeillä. Nykyisin tuo treffikumppani tottelee nimitystä aviomies.

Oikeastaan oli korkea aika lukea kirja elokuvan takana ja toki Maailmojen sota on niin kuuluisa teos, että se kuuluu ehdottomasti yleissivistykseen. Kaikkihan ovat varmasti kuulleet näin nykyaikana varsin huvittavasta tapauksesta, miten Maailmojen sota -radiokuunnelma oli saanut ihmiset paniikkiin. Minua ei tosin niinkään naurata, sillä olisin itse varmaan ollut osa sitä porukkaa, joka oli vakuuttunut että no ny ne marssilaiset sit hyökkäs, onneksi on hernekeittoa kaapissa.

Maailmojen sota ei ollut mitenkään järisyttävä lukukokemus, enkä sitä siltä odottanutkaan. Järisyttävää toki on se, että teos on ihan oikeasti kirjoitettu jo vuonna 1898. Siis oikeasti, reippaasti yli sata vuotta sitten. Ennen maailmansotia, autoistumista, telkkaria. Kun tämän ottaa huomioon, on kirja suorastaan ällistyttävä ja voin vain kuvitella miten mullistava se on ollut ilmestyessään. Wellsin mielikuvitus on vailla vertaansa ja hän kuvailee marsilaiset ja heidän sotakoneistonsa ihailtavan tarkasti. Minämuotoinen kerronta muistutti minua kovasti toisesta hiljattain lukemastani 1800-luvun lopun kirjasta nimittän Robert Louis Stevensonin Tri Jekyll ja Mr Hydestä. Wells kuvailee yhteiskunnan kaaostilaa taitavasti ja tapahtumien sijoittuminen Lontooseen, yhteen maailman merkittävimpään kaupunkiin (jossa teoksessa mainitaan olevan kuusi miljoonaa asukasta) tekee tapahtumista entistä karmivampia ja koskettavampia. En kyllä yhtään ihmettele, miten aikalaiset ovat hiukan järkyttyneet, kun radiossa on kerrottu, miten marsilaiset ovat tuhonneet heidän kotikaupunkiaan. Sivistävä, hiukan tylsä, mutta ainakin leffaa paljon parempi kokemus. On selvää, että kaikkien tätä seuranneiden ufot hyökkää -kirjojen ja leffojen tulisi kumartaa tämän teoksen suuntaan.

En muuten suosittele valitsemaan luettavaksi tätä Tammen pokkariversiota, se sisälsi kamalan määrän kirjoitusvirheitä, joista "lempparina" mainittakoon vuokraemännän ylle löysästi kietaistu aamutakka...


Kirjailija: H. G. Wells
Luettu kirja: Maailmojen sota (suom. Matti Kannosto)
Alkuperäinen kirja: The War of the Worlds
Alkuperäinen julkaisuvuosi: 1898
Sivuja: 223
Mistä hankin: Turun Nummen kirjastosta
Missä ja milloin luettu: Kotona 14.8.2013
Arvostelu:  ★★★

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentti ilahduttaa aina, kiitos!