perjantai 16. elokuuta 2013

Listan ulkopuolelta: Haruki Murakami - Mistä puhun kun puhun juoksemisesta


Sitähän aina sanotaan, että hulluuden ja nerouden raja on hiuksen hieno. Minä olen täysin vakuuttunut siitä, että Haruki Murakami on nero (Kafka rannalla oli yksi elämäni hulppeimmistä lukukokemuksista). Tämän kirjan luettuani olen melko vakuuttunut siitä, että Murakami on myös hullu. Vai mitä sanotte miehestä, joka juoksee sadan kilometrin ultramatkan, ihan vain huviksensa?

Minä en todellakaan ole mikään juoksija, mutta sen verran olen lenkkeillyt, että tunnistan Murakamin jutuista toisinaan myös itseni. Pisin matka, jonka olen hölkkäilyt putkeen on 17 kilometriä, mutta jo 10 kilometrin matkalla ehtii saamaan päänsä tyhjäksi tavalla, josta Murakamikin mainitsee. Parasta terapiaa ja rauhoittumista, kun juostessa ei oikeastaan ajattele mitään, rullaa vain eteenpäin.

Oli kiinnostavaa lukea Murakamilta jotakin näin henkilökohtaista ja ei-fiktiivistä. Pidän hänen itseironisesta, humoristisesta ja rehellisestä tavastaan kirjoittaa. Juoksemisessa on varmasti paljon samaa kuin romaanin kirjoittamisessa ja ehkäpä Murakami ei olisikaan voinut kirjoittaa niin mahtavia kirjoja, mikäli hän ei olisi lenkkeillyt niin paljon.

Loppukevennyksenä vielä kuvasarja, making of:


Hei jee kenkä! Sniiiif! Hetkinen, mikäs tää haju...


OMG


Pitäis varmaan joskus pestä lenkkarit...


Kirjailija: Haruki Murakami
Luettu kirja: Mistä puhun kun puhun juoksemisesta (suom. Jyrki Kiiskinen)
Alkuperäinen kirja: Hashiru Koto Ni Tsuite Kataru Toki Ni Boku No Kataru Koto
Alkuperäinen julkaisuvuosi: 2007
Sivuja: 175
Mistä hankin: Turun Nummen kirjastosta
Missä ja milloin luettu: Åressa elokuun alussa4 kommenttia:

 1. Taidettiin lukea sama kirja samaan aikaan (en tosin ole blogannut kirjasta vielä) :) Yllätyin, että juoksemisesta voi kirjoittaa näinkin kiinnostavan kirjan.

  VastaaPoista
 2. Voi hitsi, minä olen kovasti tämän lukemista jo odotellut, mutten vieläkään saanut aikaiseksi. No nyt tuli hyvä muistutus jälleen :)

  VastaaPoista
 3. Murakami on minunkin suuri suosikkini ja tykkäsin tästäkin kirjasta ihan hirveästi. Lukemisesta alkaa olla puolisentoista vuotta, ja tekisi kovasti mieli lukea kirja jo uudelleen.

  Hih, ihan paras kuvasarja! :D

  VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa aina, kiitos!