lauantai 28. syyskuuta 2019

Tärpit Turun kirjamessujen ohjelmasta

Antikvariaattikirjat, kohta olen taas luonanne!
Lokakuu voisi muuten olla jo aika ankea syyskuukausi, mutta onneksi sen totaalisesti pelastaa kirjamessut, ensin Turun ja sitten loppukuusta Helsingin. En osaa kuvitellakaan, että jättäisin Turun messut väliin, niin vahva perinne se on. Ja tänäkin vuonna ajattelin käydä messuilla joka päivä. Sen vuoksi otin perjantainkin saldovapaaksi, hyvin ansaituksi sellaiseksi, koska en viime aikoina ole oikein muuta tehnytkään kuin töitä (mutta niin kivoja töitä, että ihan hyvin voi toisinaan antaa muun elämän painuakin vähän taka-alalle).

En tiedä johtuuko se omasta kiireestäni vai onko oikeasti niin, mutta messuohjelmasta ei tänä vuonna löytynyt niin paljon mielenkiintoista kuin aiemmin. Toisaalta olen siitä ihan iloinenkin, viime vuosina ohjelma on vienyt aikaa siltä kaikkein antoisimmalta messupuuhalta: antikvariaattiosaston kiertelyltä. Kirjamessut ovat vähän kuin festarit monessa mielessä ja etenkin siinä, että aika harvoin sitä tulee nähtyä juuri sitä ohjelmaa, jota alun perin ajatteli näkevänsä. Tässä kuitenkin muutama poiminta messuohjelmasta:

Perjantai 4.10.

12.00-12.20 Eino 2.krs
LÖYTÖRETKI SUOMEEN – Mikä tekee suomesta suomen, mikä on meidän kielellemme ominaista?
Haastattelussa kääntäjälegenda, Tolkien-suomentaja Kersti Juva. Haastattelija Ville Eloranta.

Fanitan Kersti Juvaa todella paljon. Hänestä oli juuri juttua hesarissa ja tämä haastattelu vaikuttaa käsittelevän samoja teemoja. 

12.30-12.50
Fiore A-halli
LINDA-MARIA ROINE: MERCEDES BENTSO: EI KOIRA MUTTEI MIESKÄÄN.
25-vuotias Linda-Maria Roine räppää Mercedes Bentso -artistinimellä kokemuksistaan ja pyrkii parantamaan syrjäytyneiden asemaa. Hyvinvointivaltion syrjäkujilla hän on tutustunut ihmisiin, jotka ovat tippuneet kaikkien turvaverkkojen läpi. Haastattelijana Teemu Potapoff.

Linda-Marian kirja on ollut yksi tämän vuoden vaikuttavimmista, haastattelu olisi mukava nähdä.


Lauantai 5.10.

14.45-15.25
Auditorio
KIRJAILIJA JA HÄNEN KUSTANTAJANSA
Millainen on kirjailijan ja hänen kustantajansa välinen yhteistyösuhde? Keskustelemassa PAJTIM STATOVCI (Otava), MATTI RÖNKÄ (Gummerus) ja TUOMAS KYRÖ (WSOY). Moderaattori kustantaja Anna-Riikka Carlson (WSOY).

Tämä kuulostaa todella kiinnostavalta!

16.20-16.50
Agricola A-halli
JUHA ITKONEN & KJELL WESTÖ: 7+7 – LEVOTTOMAN AJAN KIRJEITÄ
Banaanilaatikkonostalgiasta aikamme riidanaiheisiin – kirjailijat pohtivat muistin olemusta, isyyttä, kulttuurista omimista, #metoota, hiihtoa, ilmastonmuutosta, musiikkia, kaikkea maan ja taivaan väliltä. Haastattelija Niina Repo

Tämä on se tämän vuoden isoin fanityttöhetki (viime vuoden Marko Annalan tapaamisesta en ole vieläkään toipunut!). Tuo  kirja oli myös ihana, joten on kiva kuulla sen taustoja.

Sunnuntai 6.10.

14.50-15.30
Agricola A-halli
SUURI DEKKARIPANEELI: JATKUU! MITEN RAKENNETAAN KOUKUTTAVA DEKKARISARJA.
Pitkien dekkarisarjojen kirjoittajat Matti Remes ja Timo Sandberg sekä jo toisen dekkarisarjansa ensimmäisen osan keväällä julkaissut Arttu Tuominen avaavat sarjamuodon saloja. Miten pitää sekä lukijoiden että kirjailijan mielenkiinto yllä? Mitkä ovat sarjamuodon parhaat puolet ja mikä siinä kirjailijaa kenties häiritsee? Mikä olisi kirjailijan näkökulmasta dekkarisarjan optimipituus? Matti Remes, Arttu Tuominen, Timo Sandberg. Moderaattori Kirsi Hietanen.

Tämä on kiinnostava monestakin syystä. Rakastan dekkareita. Arttu Tuominen  on alkanut kiinnostaa minua kirjalijana todella paljon, hän on porilainen ympäristöalan kollegani, ja juuri eilen kuulin hänen työkaveriltaan, että hän on virkavapaalla työstään ja kirjoittaa nyt vähän toisenlaisia tekstejä. Onpa kiehtovaa! Kirsi taas on bloggarikollegani joten tässä keskustelussa on paljon mielenkiintoisia aineksia.

Varmasti siis taas mukavat ja antoisat messut tulossa, en malta odottaa!

2 kommenttia:

  1. Hyvää ja mielenkiintoista ohjelmaa on tiedossa Turussa. Kirjailija ja hänen kustantajansa kiinnostaisi. En ole koskaan ollut Turun kirjamessuilla, olisi kiva joskus pistäytyä sielläkin. Pitkän matkan takia tulee aina valituksi Helsingin kirjamessut. Mukavaa viikonlopun jatkoa sinulle!

    VastaaPoista
  2. Tässä poden aivan valtavaa kriisiä messujen suhteen, kun budjetti ei antaisi periksi messuille, mutta kun siellä olisi niin valvatasti hyviä esiintyjiä. Juurikin tuo Itkonen & Westö sekä Helmi Kekkonen ainakin. Messut tosin tietää takuuvarmaa konkurssia tai sitten joudun harjoittamaan äärimmäistä itsehillintää (mitä tässä tapauksessa ei ole). Myös Fabriikki kustannuksen pisteellä olisi hienoa pistäytyä tutustumassa uutuuksiin.

    VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa aina, kiitos!