sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Muriel Barbery: Siilin eleganssi


Surullisiin kirjoihin pitäisi laittaa kansiin varoitukset. Tiedättehän siihen tupakka tappaa -tyyliin. Iso parkuva punainen naama varoittaisi etukäteen meitä itkupillejä surullisesta sisällöstä. Olin kuullut paljon hyvää Siilin eleganssista, mutta kukaan ei ollut varoittanut minua sen surullisuudesta. Silti lukukokemus jäi lopulta positiivisuuden puolelle. Kirja oli kaunis, älykäs ja filosofinen, kaikkea mitä suureen maailmanmenestykseen kirineeltä romaanilta voi odottaakin.

"Rouva Michelissä on siilin eleganssia: ulospäin hänestä törröttää oikea piikkien suojamuuri, mutta minusta tuntuu että sen alla hän on samalla tavalla salaa hienostunut kuin siili, näennäisen penseä ja omissa oloissaan viihtyvä pikku eläin - mutta suunnattoman elegantti." 

Pariisilaisen hienostokerrostalon ovenvartija Renée Michel on ihastuttava hahmo. Tolstoista, klassisesta musiikista ja hurmaavasta maalaustaiteesta nauttiva nainen tekee kaikkensa, että talon asukkaat näkevät hänet juuri sellaisena kuin ovenvartijat yleensä on totuttu näkemään: jurona, sivistymättömänä ja yksinkertaisena. Yksi lempirunoistani on Kirsi Kunnaksen Tunteellinen siili, joka soi päässäni useasti kirjaa lukiessani. Siellä piikkikuoren alla myös rouva Michelin hellyys piili.

Renéen ohella kirjan tarinaa kerrotaan 12-vuotiaan tytön näkokulmasta. Paloma asuu samassa talossa, nauttii kulttuurista, älykkäistä ajatuksista ja maailman havainnoimisesta. Lisäksi hän on päättänyt tekevänsä itsemurhan. Taloon muuttaa uusi, kiehtova asukas ja lopulta Paloma huomaa Michelin salaisuuden. Paloman päiväkirjamerkinnät pullistelevat sellaisia fiksuja ja filosofisia ajatuksia, että kirjasta voisi kehystää useammankin huoneentaulun.

Lopulta Siilin eleganssi oli täydellinen kertomus ystävyydestä ja rakkaudesta. Lukuiset kulttuuriviittaukset olivat tietenkin myös mieleeni. Kirja oli todella runsas, mutta kuitenkin temmoltaan rauhallinen ja sellainen, että yksittäisiä oivalluksia ehti mutustelemaan ja sulattelemaan ennen kuin tarinassa siirryttiin eteen päin. Ja se surullisuus, no, olisihan sen pitänyt jo ennakkoon arvata. En yhtään ihmettele, että moni mainitsee Siilin eleganssin lempikirjakseen ja löytyypä se myös Kirjabloggaajien kaikkien aikojen paras kirja -listalta.

Kirjailija: Muriel Barbery
Luettu kirja: Siilin eleganssi (suom. Anna-Maija Viitanen)
Alkuperäinen kirja: L´Élégance du hérrison (2006)
Sivumäärä: 374
Mistä hankittu: Joululahja parin vuoden takaa
Arvostelu: ★★★★

14 kommenttia:

 1. Olen tässä koittanut sivistää itseäni oman genren (fantasia/scifi/kauhu/jännitys) ulkopuolelta ja luulisin tämän kirjan menevän juuri sopivasti mukavuusalueen ulkopuolelle. Kiitän esittelystä!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marko, kannattaa kokeilla, tämä on ainakin helposti lähestyttävä :)

   Poista
 2. Siilin eleganssi on iki-ihana. Ah ja voih! Siitä tehty elokuva ei myöskään ole hassumpi.

  VastaaPoista
 3. Siilin eleganssi on ihana! Niin ihana, että se innoitti minut etsimään kirjan talon Pariisissa viisi vuotta sitten. Talo löytyi helposti. Pidin paljon myös Barberyn Kulinaristin kuolemasta ja uusi kirjakin pitänee lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi että, ihana idea käydä katsomassa tuo kuuluisa talo :) Minäki aion ehdottomasti lukea lisää Barberyä!

   Poista
 4. Alkuun on pakko sanoa, että aivan ihana kuva! <3 En ole lukenut Siilin eleganssia, olen jopa ajatellut skipata sen, mutta taidankin muuttaa mieleni. Tämän sinun kirjoituksesi perusteella näen Siilin eleganssin nyt ihan eri valossa: en oikein edes tiedä, mistä ja miten negatiivinen ennakkoasenteeni tätä kirjaa kohtaan on syntynyt. Outoa! Mutta onneksi voi tosiaan muuttaa mieltänsä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elegia <3 Syksyisessä auringonpaisteessa on ihanan helppo kuvata. Suosittelen kokeilemaan, ihana kirja. Minullakin oli jostakin syystä jotenkin ennakkoluuloinen olo tämän suhteen, onneksi yllätyin positiivisesti.

   Poista
 5. Tämä on aina ollut yksi lempikirjoistani ja on yhä. Olen missannut tuon elokuvan, mutta hyvä tietää, että sellainen on tehty.

  VastaaPoista
 6. Hih, minä olen yksi niitä, joiden lempikirjaksi tämä on yltänyt. Tekisikin mieli lukea uudelleen - surullisuudesta huolimatta. Ja elokuva on huippu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Minäkin tulen varmasti lukemaan tämän uudelleen, niin ihana ja täynnä asiaa se oli.

   Poista
 7. Elokuva tuli 3.9. ja on katsottavissa Yle Areenalla. Suosittelen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. KIITOS tästä vinkistä, katsoin leffan eilen ja oli sekin ihana <3

   Poista

Kommentti ilahduttaa aina, kiitos!