perjantai 29. joulukuuta 2017

Helmet-haasteen 2017 yhteenveto

Uskomatonta mutta totta - sain myös tämän vuoden Helmet-haasteen halki poikki ja pinoon. Viime vuoden haastekoonti löytyy täältä. Ja tänäänhän julkaistaan vuoden 2018 haaste, jossa aion totta kai olla jälleen mukana. Luin tänä vuonna noin 70 kirjaa, joka on melkoisesti vähemmän kuin aiempina vuosina. Läheskään kaikista en ole myöskään blogannut ja bloggaamattomia on mukana myös tässä listauksessa. Hienoja helmiä tuli kuitenkin taas luettua ja innokkaana suuntaan kohti ensi vuotta ja uusia kirjallisia seikkailuja!

1. Kirjan nimi on mielestäsi kaunis: Itäranta, Teemestarin kirja

"Taas muistin sen, että ei pitäisi antaa kaiken hypetyksen ja kehujen nostaa odotuksia liian ylös. Sitten pettyy. Nostan kuitenkin Itärannalle hattua erittäin korkealle, ei ole kovin helppoa ponnistaa Suomesta Yhdysvaltojen kirjamarkkinoille."


2. Kirjablogissa kehuttu kirja: Satu Rämö, Islantilainen voittaa aina

3. Suomalainen klassikkokirja: Olli, Mustapartainen mies herättää pahennusta

" Vanhjen kirjojen lukeminen on aina ollut mielestäni erityisen palkitsevaa. Nykyihmiselle tekee hyvää tajuta, että vaikka maailma muuttuu nopeammin kuin ehkä koskaan, on ihminen sen kaiken keskellä lopulta muuttumaton. Ollin jutut jaksavat hymyilyttää vielä sata vuotta myöhemminkin ja hyvä niin."


4. Kirja lisää hyvinvointiasi: Leena Putkonen, Superhyvää suolistolle

5. Kirjassa liikutaan luonnossa: Jukka Parkkinen, Suvi Kinos ja elämän eväät

"Sillä onhan se nyt selvä, että Jukka Parkkisen luomat hahmot ja ikimuistoiset maailmat, ovat ehdottomasti suomalaisen lasten- ja nuortenkirjallisuuden historian parhaimmistoa. Ja edelleen mikä parasta, ne ovat relevantteja lukijan iästä riippumatta. Jos osaa samaan aikaan naurattaa ja itkettää sekä lasta että aikuista, on käsissä jotakin ainutlaatuista."

6. Kirjassa on monta kertojaa: Michel Faber, Lihaa ja verta

" Jokainen kirjojen ystävä tietää varmasti sen tunteen, kun on juuri lukenut jotakin, josta piti valtavasti. Tulee voimakas tarve kertoa jollekin kokemastaan, huutaa ääneen, että hei, lukekaa tämä kirja, vau!"


7. Salanimellä tai taiteilijanimellä kirjoitettu kirja: Enni Mustonen, Ruokarouvan tytär

" 1920-luvun kuvaus oli totta kai ihastuttavaa ja Mustosen kerronta on mukaansatempaavaa ja historiaa elävoittävää. Jotenkin minusta kuitenkin tuntui, että luin eri kirjasarjaa. Lisäksi alkoi jo huvittaa se, että tietenkin Pariisissakin törmätään kaikkiin sen ajan julkkiksiin jotakin kautta."


8. Suomen historiasta kertova kirja: Aalto ja Helkala, Matka muinaiseen Suomeen

" Ilari Aallon kirjoittama ja Elina Helkalan kuvittama tietokirja on juuri sellainen, josta olen tietämättäni haaveillut. Se paneutuu ihmisen ympäristöön jättämiin jälkiin, joiden keskuudessa elämme arkeamme päivittäin, mutta jotka useimmiten jäävät meiltä huomaamatta."


9. Toisen taideteoksen inspiroima kirja: Mika Waltari, Neljä päivänlaskua

"Kirjailija lähtee maalle egyptiläistensä kanssa ja tosi ja fiktio sekoittuvat. Eläimet puhuvat siinä missä egyptiläisetkin ja vaimo ja tytär vieraantuvat. Jos tuntisi Waltarin elämää paremmin, kirjasta saisi kenties enemmän irti. Mielenkiintoinen se oli joka tapauksessa enkä ikimaailmassa olisi tullut törmänneeksi teokseen ilman geokätköilyharrastusta."

10. Kirjan kansi on mielestäsi kaunis: Kjell Westö, Rikinkeltainen taivas

"Kun Westö kuvaa ajan kulumista, hän muistuttaa meitä samalla ihmiselämän suurimmasta tragediasta, siitä että yhtään elettyä päivää emme tule koskaan saamaan takaisin. Kaikki me vanhenemme ja lopulta katoamme. Tragedian kääntöpuolella kiiltelee kuitenkin se kaunis ajatus, että elämämme jättää tänne merkkejä. Olemme osa suurta ihmissuhteiden verkkoa, kaikki vaikuttaa kaikkeen. Elämän valinnat voivat kantaa pitkälle ja osa noista ihmissuhteista tulee osoittautumaan ikuisiksi, tavalla tai toisella."


11. Jonkun muun alan ammattilaisena tunnetun ihmisen kirjoittama kirja: Marko Annala, Värityskirja

" Värityskirja oli myös karmaiseva rajujen koulukiusaus- ja masennuskuvausten vuoksi, mutta lopulta olin yllättynyt siitä, miten valoisa se olikaan. Kunnianhimolla, mielettömillä lahjoilla ja puhtaalla sisulla kiusatusta oudosta pojasta koko kansan tuntemaksi rokkitähdeksi; lohdullinen tarina. Samaistun tarinassa moneen asiaan, luontivimmaan, herkkyyteen, erilaisuuden kokemiseen."

  
12. Politiikasta tai poliitikosta kertova kirja: Paavo Haavikko, Kansakunnan linja

" En edelleenkään ymmärrä, miten tämä on kirja, jota on myyty joka toiseen suomalaiskotiin. En pysty näkemään kirjan ansioita, minun pitäisi selvästi lukea jotakin tavanomaisempaa historiankirjaa. Ja tulipa tässä mieleen myös se, että aika itsekeskeistä Haavikolta, että kirjassa ei ole lainkaan lähdeluetteloa. Haavikko sanelee Suomen historiaa kuin olisi sen itse keksinyt."


 13. Kirja "kertoo sinusta" : Giulia Enders, Suoliston salaisuus

"Peukut ovat siis pystyssä ja huudan kolme hurraahuutoa lääketieteelle ja Endersin kaltaisille tutkijoille! Tieteen popularisointi on hyvästä, samoin sairauksista metelin pitäminen."


14. Valitsit kirjan takakannen tekstin perusteella: Leppänen, Merkilliset nimet

"Kiehtovaa on ajatella, olisiko vaikkapa Nokia ollut samanlainen menestys, jos sen nimi ei olisi sopinut niin hyvin myös ulkomaalaiseen suuhun."

15. Kirjassa harrastetaan tai se liittyy harrastukseen: Aino Kontula, Rexi on homo ja opettajat hullui

"Taas mietin, että onneksi nuoruuden haaveeni opettajuudesta ei koskaan toteutunut!"

16. Ulkomaisen kirjallisuuspalkinnon voittanut kirja: Anthony Doerr, Kaikki se valo jota emme näe

"Kirjan tarina oli ihana, sen rytmi täydellinen ja juoni kiehtova ja yllättävä. On sota, mutta on myös luonnontieteet, radiot, uteliaisuutta, Jules Verne ja rakkautta." 

17. Kirjan kannessa on sinistä ja valkoista: Tove Jansson, Trollvinter

" Taikatalvi on ihana kirja. Rakastan muumikirjoja (ja ennen kaikkea sarjakuvia) siksi, että ne eivät ole liian kilttejä. Muille pitää olla kiltti ja anteeksi pitää osata pyytää, mutta piilevä kapinahenki ei koskaan ole pahasta. Lisäksi hirveään suruunkin liittyy aina pieni pilkahdus huumoria. Kuolleen oravan hännästä sentään olisi saanut kauniin puuhkan."


18. Kirjan nimessä on vähintään neljä sanaa: Jukka Parkkinen, Suvi Kinoksen seitsemän enoa

19. Yhdenpäivänromaani: Pasi Ilmari Jääskeläinen, Väärän kissan päivä

"En voinut välttää mielikuvaa siitä, että Jääskeläinen on kova Murakami-fani, kissat ja kieroutunut seksuaalisuus olivat turhan voimakkaasti läsnä kirjassa. Jääskeläinen vyöryttää tapahtumia ja hahmoja melkoisella tahdilla ja kirja tuntui sillisalaatilta."

20. Kirjassa on vammainen tai vakavasti sairas henkilö: Eve Hietamies, Hammaskeiju

" Hammaskeiju on samaan aikaan järjettömän hauska, hurjan herkkä ja pohjattoman surullinen. Vesi valuu silmistä vähän väliä, eri syistä. Hietamiehen tapa kirjoittaa on ihailtavan suoraviivainen mutta tunteikas. Kirjaan jää pahasti koukkuun ja se tekee mieli ahmia yhdeltä istumalta. Sekä Paavo että Antti ovat vallan ihastuttavia, heidät haluaisi istuttaa kotisohvalleen ja antaa kummallekin kunnon halauksen."


21. Sankaritarina: A.W. Yrjänä, Joonaanmäen valaat

" Eniten pidin siitä, miten Yrjänä ylistää sanoja, kirjoja ja kirjallisuutta. Uteliaisuus ja itsensä kehittäminen ovat hyveitä, samoin sopivassa suhteessa tapahtuva ponnistelu ja toisaalta joutilaisuus. Kirjan henkilöt ovat arkisuudessaan samaistuttavia, luonto on läsnä niin että sen voi aistia kaikkialla halki tarinan ja tunnelma on seikkailuhenkisyydestään huolimatta rauhallinen. Seikkailujen lomassa on aikaa kuunnella toista ihmistä, on aikaa istua tunnelmoimassa ja nauttimassa hetkestä, aistimassa ympäristöä ja sen kauneutta ja ihmeellisyyksiä."


22. Kuvitettu kirja: Jarla, Fingerpori - juhlakunnossa

"Nelisenkymmentä historiikkisivua antoivat ihan uutta näkemystä sarjakuvaan ja oli mielenkiintoista lukea Fingerporin pitkiä tarinoita strippien sijaan. Parasta kuitenkin oli loppuun kootut Jarlan omat lempparit, sieltä löytyi vino pino omiakin ikisuosikkejani. Väritettyinä ne heräsivät eloon uudella tavalla. Tämä kirja tulee olemaan hyllyni ylpeys eikä vähiten sen etusivulla komeilevan Fingepori-Eskon vuoksi!"


23. Käännöskirja: Anne B. Radge, Berliininpoppelit

"Vaikka välillä ahdisti, toisinaan tarina oli yksinkertaisesti liikaa kestettäväksi, oli kirjasarjan sanoma minulle kuitenkin lopulta lohdullinen, asiat voivat muuttua ja niitä voi muuttaa itse, pyrkiä parempaan. Kirjat osuivat minulle siis hyvin henkilökohtaiseen paikkaan, mutta ihan ilman tällaisiakin kytköksiä, olisi lukukokemus ollut upea."

24. Kirjassa selvitetään rikos: Jo Nesbo, Lepakkomies

"Dekkari oli vetävä mutta jotenkin sen maailma oli liian raaka minulle enkä kokenut riittävästi sympatiaa sen hahmoja kohtaan ollakseni ihastunut ja koukussa."

25. Kirja, jossa kukaan ei kuole: Aarne Mustasalo, Jokikylän pojat

"Kirja on tyypillinen seikkailukirja, jossa raisiolaiset Jokikylän pojat viettävät kesäpäiviään erilaisten ulkoaktiviteettien parissa ja vähän myös aiheuttavat hämminkiä. Ei siis varsinaisesti ihan minun juttuni"

26. Sukutarina: Jonathan Safan Foer, Kaikki valaistuu

"Mieleeni jäi erityisesti kummittelemaan mies, jonka kalloon oli juuttunut sahanterä. Mies päätyi hyötykäyttöön, aurinkokelloksi. Kai tämä sitten oli maagista realismia?"


27. Kotipaikkakuntaasi liittyvä kirja: Harju ja Jakobsson, Suomen yleiskartta

"Ehdottomasti kirjan parasta antia oli kuitenkin näköislehdet tuosta yleiskartasta vuosilta 1863-1873. Varsinais-Suomi on tulvillaan paikannimiä ja vaikka Turku jääkin harmittavasti keskelle aukeamaa, sain kulutettua hetken jos toisenkin karttaa tihrustamalla. Teiden linjaukset ja maankohoamisen myötä muuttuneet rantaviivat kiehtoivat erityisesti."


28. Kirja kirjailijalta, jolta olet aiemmin lukenut vain yhden kirjan: Michel Houellebecq, Oikeus nautintoon

"Silti tässäkin, kuten siinä aiemmin lukemassakin kirjassa, oli kerronnassa jotakin koukuttavaa ja vangitsevaa. Kertakaikkiaan kummallinen ja häiritsevä kirja, joka silti oli pakko ahmia melkoista vauhtia."

29. Kirjan päähenkilö osaa jotain, mitä haluat oppia: Kangasluoma, Marco Hietala - ruostumaton

"Hietalasta paistaa kauas myös se, että mies on lukenut paljon, on kiinnostunut asioista ja katsoo maailmaa kriittisin, mutta uteliain silmin. Siihen kun yhdistää musiikin, herkkyyden ja rock-asenteen, niin olen täysin myyty."


30. Kirjan nimessä on tunne: Kris Keränen, Ahistunu pupu

"Pupua ahdistaa ihan kaikki, raha, tulevaisuus, kotoa poistuminen, puhelimeen vastaaminen ja elämä. Ehkä syvästi masentuneille  kirja tuo lohtua, muutkin kokevat näin. Minua ahdisti kuitenkin ennen kaikkea kirjan kieli. Vaikka toki puhekielisyys sopii sarjakuvaan, en voi sietää tätä nykyaikaista tapaa jättää verbit taivuttamatta."

31. Fantasiakirja: Leena Krohn, Tainaron

"Kirja luokitellaan fantasiaksi (tämäkin menee tietysti Helmet-haasteeseen) mutta mikään kovin helposti pureksittava fantasiakirja tämä ei ollut. Ennemmin kuin uni, joka on vaarassa muodostua painajaiseksi."

32. Kirja on inspiroinut muuta taidetta: Orwell, Eläköön tuonenkielo

"Orwell maalailee tapahtumat ja henkilöhahmot aidoiksi vikoineen kaikkineen uskomattomalla taidolla. Kirjan alun kuvaus siitä, kun Gordon katsoo kirjakaupassa kirjoja selailevia ihmisiä ja tekee heistä päätelmiä, oli herkullisinta mitä olen vähään aikaan lukenut."


33. Kirja kertoo Intiasta: Mikael Bergstrand, Delhin kauneimmat kädet

"Kirja oli humoristinen ja helppo, kelpo välipala piristämään arkea. Jotenkin kokemus jäi kuitenkin aika vaisuksi. En erityisemmin pitänyt kirjan henkilöistä tai toivonut heille parasta. Intia ei alkanut tarinan myötä kiinnostaa yhtään enempää vaan ennakkoluuloni vain vahvistuivat."

34. Kirja kertoo ajasta, jota et ole elänyt: Isomäki, Kurganien varjot

35. Kirjan nimessä on erisnimi: Jukka Viikilä, Akvarelleja Engelin kaupungista

"Kirja olikin hieno, niin kuin nyt vain Finlandia-voittajalta odottaa voi, mutta eipä se jättänyt kuitenkaan kovin syvää muistojälkeä, huomaan nyt. Kertojanääni on Engelin ja se luo romaaniin mielenkiintoisen näkökulman. Taiteellinen elämänkatsomus yhdistyy synkkään ja ankeaan Helsinkiin, jota Engel on palkattu kaunistamaan. Teksti oli kuitenkin lopulta liian runollista minulle, olen arkisemman proosan ystävä."


36. Elämäkerta tai muistelmateos: Gösta Sundqvist, Leevi and the Leavingsin dynamo

"Harva on yhtä hyvin käsitellyt kappaleissaan kansan syvien rivien tuntoja, harva jättänyt taakseen niin suuren perinnön. Ahmin kirjan lähes kertalukaisulla ja olen iloinen, että se on omassa hyllyssäni. Lukukokemus syvensi musiikkikokemusta ja toi uusia kaikuja tutuille kappaleille. Suosittelen siis!"


37. Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoon kuuluu yli 20 teosta: Queneau, Tyyliharjoituksia

"Tämä on jokaisen kielifriikin luettava. En ihmettele yhtään, miksi Tyyliharjoituksia on saanut klassikkokirjan aseman ja miksi se on tuotu esiin myös koulutunneilla. Suomennoskin saa minulta suuren hatunnoston, käännös tuntui käännökseltä vain muutamissa, usein murteeseen liittyvissä tapauksissa."

38. Kirjassa mennään naimisiin: Tuomas Kyrö, Mielensäpahoittajan Suomi

"Kyrö tavoittaa hienosti vanhan miehen muistot, traumat ja onnen hetket. Erityisen herkkää oli kertomus menetetystä hevosesta sekä siitä, miten mielensäpahoittaja tapasi vaimonsa. Häitä ei kirjassa suoraan kuvattu, mutta oion silti Helmet-haastetta laittamalla kirjan kohtaan "kirjassa mennään naimisiin", sillä niinhän siinä lopulta kävi."

39. Ikääntymisestä kertova kirja: Margaret Drabble, Loistava tulevaisuus

"Ongelmana taisi lopulta olla se, että kirja tuntui voimakkaasti sukupolviromaanilta. Olen itse syntynyt kirjan kirjoitusvuonna 1987 ja jotenkin varhaiskeski-ikäisten kokema 80-luku ei oikein koskettanut henkilökohtaisella tasolla."


40. Kirjailija tulee erilaisesta kulttuurista kuin sinä:_Margaret Mazzantini, Älä liiku

"Kirja sai minut voimaan pahoin. Loukkaantuneiden aivojen kuvailu ja Timoteon seikkailut sikailut olivat inhottavan fyysinen yhdistelmä ihmiselämän synkkiä puolia."


41. Kirjan kannessa on eläin: Leena Lehtolainen, Paholaisen pennut

42. Esikoisteos: Amy Schumer, The Girl with a Lower Back Tattoo

"Sympatia ja myötähäpeä vaihtelivat, ihan kuin Schumerin sarjaa katsoessa. Amyn ääntä oli kuitenkin ihan mukava kuunnella arkiaskareiden lomassa, vaikka ei tämä mitään kirjallista ilotulitusta ollutkaan. Schumer on mielenkiintoinen persoona, jonka tarinaa tämä teos valotti paljon."

43. Kirja, jonka lukemista olet suunnitellut pidempään: Leo Tolstoi, Sota ja rauha

" Parasta kuitenkin oli teoksen historiallisuus. Omat historiantietoni ovat vajavaiset, niin kuin olen ennenkin todennut ja oli kiehtovaa päästä sukeltamaan Napoleonin ja Aleksanteri I:n saappaisiin. Sodan hirveydestä ja raakuudesta muistan kuulleni historian tunnilla, mutta kirjan sivuilta tarinasta tuli totta, hirvittävää totta. Tolstoi on kirjoitustyyliltään analyyttinen ja perusteellinen. Tämä näkyy niin historiallisten tapahtumien kuin ihmisten välisten suhteidenkin kuvauksessa. Ehkä juuri siksi kirjan hahmoista ei tullut minulle kovinkaan rakkaita. Sama ilmiö kävi muuten myös Anna Kareninan kanssa muinaisina lukiovuosina. Rakastin kirjaa, mutta en sen henkilöitä."


44. Kirjassa käsitellään uskontoa tai uskonnollisuutta: Pauliina Rauhala, Taivaslaulu

 " Mutta sitten kuitenkin kirjan kieli teki lukukokemuksesta kauniin ja herkän. Taivaslaulu poimii voimansa ja runollisuutensa luonnosta, hengittää samassa rytmissä suomalaisen maiseman kanssa."


45. Suomalaisesta naisesta kertova kirja: Hanna-Maija Valjanen, Maassa massa maassa

"Maassa massa maassa -kokoelman runot ovat ylistys suomen kielelle. Valjanen on poiminut tuttuja, vakiintuneita sanontoja ja sanoja, toisaalla muovannut niitä lämmöllä ja toisaalla moukarilla ja tuottanut ilahduttavia oivalluksia, kirjallisia pilkahduksia."

46. Oseanialaisen kirjailijan kirjoittama kirja: Liane Moriarty, Mustat valkeat valheet

"Ehkä pitäisi olla koululaisen vanhempi tai ylipäätään äiti, että kirja olisi ollut hauska, nyt ärsyttävät lapset ja vielä ärsyttävämmät äidit ja isät vain nostivat niskavillat pystyyn. Juoni kieltämättä oli yllättävä, mutta inhottava sekin."

47. Kirja täyttää kahden haastekohdan kriteerit: Leena Lehtolainen, Viattomuuden loppu

" Huomaan miettineeni, joko Maria Kallio olisi aika pistää eläkkeelle. Silti toivon sarjalle jatkoa, ehkä Viattomuuden loppu oli heikompi lenkki vahvassa sarjassa ja vielä on odotettavissa parempaa."

48. Kirja aiheesta, josta tiedät hyvin vähän: Miten lauluni syntyvät?

"Useimmat muusikot myöntävät, että laulujen kirjoittaminen on välillä kovaa työtä, mutta joskus kappaleet syntyvät kuin itsestään. Luomisen vimma tai suorastaan pakko on yksi kirjan muusikoita yhdistävä asia. Lauluilla voi  purkaa pahaa oloa, käsitellä vaikeita tai onnellisia, isoja tai pieniä asioita ja yleisesti jättää maailmaan merkin omasta itsestä. Rakkaus kieleen paistaa läpi useimpien artistien kertomuksista. Monet ovat aina lukeneet paljon, ahmineet suomen kieltä. Se on itsestään selvää. Kun kieli on työkalu, on sen käyttöä omaksuttava kaikin mahdollisin tavoin."


49. Vuoden 2017 uutuuskirja: Kesäläinen & Kejonen, Suomen luonnon pyhät paikat

" Toivon kirjasarjalle edelleen jatkoa, Suomen luonto on täynnä ihmeellisyyksiä. On upeaa että tällaisia kirjoja julkaistaan ja toivon niille mahdollisimman laajaa yleisöä. Aina ei ole pakko lähteä kauas löytääkseen jotakin ainutlaatuista. Olen myös sitä mieltä, että hektisen ja ylivirittyneen nykyelämän uuvuttaneet suomalaiset voisivat aika paljon paremmin, jos kävisivät useammin hengähtämässä luonnossa, oli paikka sitten pyhä tai ei."


50. Kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja: Turun seudun luontoretkiopas

6 kommenttia:

  1. Upea lista kirjoja! Olen lukenut noista kahdeksan, esimerkiksi Sodan ja rauhan parikin kertaa. Hienoa, että sait sen luetuksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sodasta ja rauhasta olen itsekin erityisen tyytyväinen :) Ensi vuodelle voisi ottaa taas jonkin mammuttiprojektin luettavakseen.

      Poista
  2. Mahtava koonti ja ihania kirjoja! Nuo minilukumuistot ovat mainioita. Mulla jäi haaste kesken, mutta bongaa tästä pari luettua, joilla voin yrittää täydentää omaa listaani. Onneksi alkaa taas uusi haaste! Hyvää uutta (luku)vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja samoin hyvää uutta vuotta! Tosiaan ihanaa, kun alkaa uusi haaste, olen ihan valmis jättämään tämän vuoden taakseni :)

      Poista
  3. Onnea haasteen suorittamisen johdosta! Pidin paljon Teemestarin kirjasta. Muutkin listasi kirjat vaikuttavat mielenkiintoisilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Teemestarin kirja oli minulle pettymys, odotin siltä ihan liikaa. Onneksi kuitenkin tuli luettua paljon muita hienoja kirjoja.

      Poista

Kommentti ilahduttaa aina, kiitos!