Sitkeys kannattaa, se on tämän vuoden motto monessakin mielessä. Talon rakennuttaminen on vaatinut melkoisesti sitkeyttä, etenkin kun elämääni on koko vuoden varjostanut pahasti tulehtunut paksusuoli, joka ei anna unohtaa itseään hetkeksikään. Selkä vastatuuleen, tiukka mutru huuleen, sillä asenteella olen pärjännyt tämän vuoden. Toivo paremmasta kuitenkin elää. Omasta hyvinvoinnista (niin henkisestä kuin fyysisestäkin) huolehtiminen on jäänyt tänä vuonna väkisinkin minimiin, muuton jälkeen sekin tilanne muuttuu. Toisaalta vuosi on ollut myös hienoin ikinä, olen tehnyt hurjan määrän töitä unelmieni eteen ja päässyt kokemaan ainutlaatuisia juttuja.
Odotan innolla kuitenkin rauhellisempia lukuhetkiä. Ensi vuonna voisin edistää listojanikin, tänä vuonna se jäi todella vähiin. Helmet-haasteeseen aion osallistua myös vuonna 2018. Muilta osin jatkan fiilislukemista, tilanteen mukaan. Tässä siis katsaus kuluneeseen vuoteen 2017, jonka olen ihan valmis jättämään taakseni. Joukosta nostin kuvina esiin viisi kirjaa, jotka tänä vuonna tekivät erityisen vaikutuksen.
Tammikuu
Tammikuu oli tapansa mukaan raskas. Piristin sen alkua Loppiaisen lukumaratonilla ja intoilemalla alkavasta Kirjablogit ja 101 kirjaa -projektista. Jatkoin bändilistausta (viimeinen osa on muuten vieläkin julkaisematta) ja lähdin mukaan hyllynlämmittäjä-haasteeseen, johon sain vuoden aikana luettua vaivaiset kolme kirjaa. Tammikuu oli synkkä, vähäluminen ja lämmin, niin Turussa kuin Seinäjoellakin.
1) Houellebecq: Oikeus nautintoon
2) Lehtolainen: Oikeuden jalopeura (äänikirja)
3) Tove Jansson: Trollvinter
Helmikuu
4) Margaret Drabble: Loistava tulevaisuus
5) Michel Faber: Lihaa ja verta
6) Satu Rämö: Islantilainen voittaa aina (e-kirja)
7) Leo Tolstoi: Sota ja rauha
Leo Tolstoi: Sota ja rauha. Vuoden paras työvoitto. |
Luin koko kuukauden aikana yhden ainoan kirjan, se lienee vähiten koko blogiaikana. Kirja oli sitä hienompi, Annalan Värityskirja on koko vuoden parhaita lukuelämyksiä. Bloggaus jäi mieleeni myös siksi, että Annala jakoi sen facebook-sivullaan sitä itse ihanasti kommentoiden ja tuon linkin kautta tekstiäni tultiin lukemaan tuhansia kertoja. Mieleeni muistui hienosti, miksi kirjablogi on niin mahtava harrastus. Ainutlaatuinen tapa päästä idolinsa lähelle.
8) Marko Annala: Värityskirja
Marko Annala: Värityskirja. Vuoden ravisuttavin. |
Huhtikuussa tapahtui suuria: sain työpaikan Turusta. Pohjanmaan taakse jättäminen vuosien matkustamisen jälkeen oli samaan aikaan valtavan haikeaa ja uskomattoman helpottavaa. Pohdin junamatkustamista ja -lukemista ja intoilin tulevasta ja kuukauden lopussa pakkasin tavarani ja jätin Seinäjoen taakseni.
9) Mikael Bergstrand, Delhin kauneimmat kädet (äänikirja)
10) Eve Hietamies: Hammaskeiju
11) Pauliina Rauhala: Taivaslaulu
12) Hanna-Maija Valjanen: Maassa massa maassa (runokirja)
13) Lehtolainen: Paholaisen pennut (äänikirja)
Eve Hietamies: Hammaskeiju. Vuoden hauskin JA vuoden koskettavin. |
Heti vapun jälkeen aloitin työt uudessa työpaikassani. Nautin tavattomasti siitä, että lopultakin sain olla kotona. Taloasioiden kanssa oli kovin kiire, bloggasin toukokuun aikana vain kerran, vuoden haastavimmasta kirjasta eli Haavikon Kansakunnan linjasta.
14) Haavikko: Kansakunnan linja
15) Rönkä, Karhilahti & Rannikko: Turun seudun luontoretkiopas
16) Lipasti&Korhonen: Elovena-tyttö
17) Jukka Viikilä: Akvarelleja Engelin kaupungista (äänikirja)
18) Queneau: Tyyliharjoituksia
19) Parkkinen: Karhukirjeitä kaukomailta (äänikirja)
Kesäkuu
Kesäkuu meni samassa sumuisessa kiireisessä pilvessä. Kesä oli kaunis mutta kylmä. Kesäkuussa odotin myös kovasti kesälomaa, silloin en vielä tiennyt miten kiireinen tuo loma tulisi olemaan.
20) Giulia Enders: Suoliston salaisuus
21) Emmi Itäranta: Teemestarin kirja
22) Jo Nesbo: Lepakkomies (äänikirja)
23) Jukka Parkkinen: Osakkeet nousussa Osku (äänikirja)
Heinäkuu
Heinäkuussa vietiin elämäni ensimmäistä kokopitkää neljän viikon kesälomaa. Loma ei kyllä tuntunut lomalta, se kului kokonaan vanhan talon purkutöissä. Suuri oman työn osuus tuntui lompakossa positiivisesti mutta muilta osin valitettavan negatiivisesti. Kesästä tulee mieleen purkutyöt ja Parkkisen Osku-äänikirjat, joita kuuntelin tontilla puuhaillessani. Kävimme sentään myös Seinäjoella Provinssissa ja Hämeenkyrössä sukulaisissa. Kesän kylmyys sopi meille paremmin kuin hyvin, helteissä ei olisi purkutöistä tullut mitään.
24) Aalto ja Helkala: Matka muinaiseen Suomeen
25) Jukka Parkkinen: Voittoa kotiin, Osku (äänikirja)
26) Jukka Parkkinen: Suku on pahin, Osku (äänikirja)
27) Enni Mustonen: Ruokarouvan tytär
Ilari Aalto ja Elina Helkala: Matka muinaiseen Suomeen. Vuoden innostavin. |
Elokuussa työt jatkuivat ja töiden jälkeen kaiken ajan veivät sähkösuunnitelmat ja sisustusvalinnat. Koko vuoden pahana ollut sairaus jatkoi pahenemistaan siihen pisteeseen, että kuun lopussa ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin mennä päivystykseen ja sieltä päädyin suoraan osastolle viikonlopuksi. Siitä seurannut kahden viikon sairasloma (ja uusittu BookBeat-jäsenyys) näkyi luettujen kirjojen suuressa määrässä.
28) Jukka Parkkinen: Suvi Kinoksen seitsemän enoa
29) Jonathan Safran Foer: Kaikki valaistuu
30) Leena Lehtolainen: Viattomuuden loppu (äänikirja)
31) Sapiens, ihmisen lyhyt historia (e-kirja)
32) Amy Schumer: Girl with a lower back tatttoo (äänikirja)
33) Jukka Parkkinen: Suvi Kinos ja puuttuva rengas
34) Parvela: Paten aikakirjat (äänikirja)
35) Gösta Sundqvist, Leevi and the Leavingsin dynamo
36) Jukka Parkkinen: Suvi Kinos ja elämän eväät
Syyskuu
Syyskuun alussa olin edelleen sairaslomalla. Ihastuin Westön kirjaan. Kiireet jatkuivat. Kuukauden lopulla tontilla alkoi tapahtua kertarytinällä, kun elementit pystytettiin ja talo pääsi päivässä harjakorkeuteen. Syyskuussa oli kauniita aurinkoisia päiviä.
37) Jukka Parkkinen: Suvi Kinos ja isoisän salattu elämä
38) Kjell Westö: Rikinkeltainen taivas
39) Mika Waltari: Neljä päivänlaskua
40) Margaret Mazzantini: Älä liiku
41) Aarne Mustasalo: Jokikylän pojat
42) Leena Putkonen: Superhyvää suolistolle
Kjell Westö: Rikinkeltainen taiva. Vuoden ihanin. |
Lokakuu oli jälleen kirjamessukuukausi. Turussa pyörin messuilla joka päivä ja Helsingissä lauantain. Kirjamessuista innostuneena luin paljon Jarlan sarjakuvia. Illat kuluivat talolla, maalailtiin, siivoiltiin ja sen sellaista.
43) Risto Isomäki: Kurganin varjot (äänikirja)
44) Orwell: Eläköön tuonenkielo
45) Jarla: Jäätävä spede, sarjakuvalliset muistelmat (sarjakuva)
46) Jarla: Jäätävän speden sunnuntai (sarjakuva)
47) Raatteen tie (sarjakuva)
48) Ahistunu pupu (sarjakuva)
49) Mielensäpahoittajan Suomi (äänikirja)
Marraskuu
Marraskuussa sateet vain jatkuivat. Sairas olo ja sateet pakottivat työmatkapyöräilystä busseiluun ja matkoja ilahduttamaan otin taas BookBeatin. Kuuntelin putkeen Berliininpoppelit-trilogian ja rakastuin siihen, mutta sai miettimään myös tulevaisuutta. Talokiireet jatkuivat ja aina vaan satoi. Jouduin alottamaan taas kortisonin syömisen, joka näkyy lisääntyneenä e-kirjojen lukemisena, kun valvoo yöt, voi yhtä hyvin lukea.
50) Radge: Berliininpoppelit (äänikirja)
51) Miten lauluni syntyvät
52) Houellebecq: Alkeishiukkaset
53) Kaikenkarvainen kansa, miten koirista tuli miljoonabisnes
54) Suomen luonnon pyhät paikat
55) Merkilliset nimet - Tarinoita yritysten ja tuotteiden nimistä (e-kirja)
56) Marco Hietala - ruostumaton
57) Radge: Erakkoravut (äänikirja)
58) Fingerpori - juhlakunnossa (sarjakuva)
59) Radge: Vihreät niityt (äänikirja)
60) 125 myyttiä suomen kielestä (e-kirja)
Joulukuu
Joulukuussa luin paljon verrattuna aiempaan vuoteen. Muutaman kirjan luin ihan vain, jotta sain Helmet-haasteen loput kohdat täytettyä. Joulu teki hyvää, kun sai välillä levätä, mutta loppuvuotta on taas varjostanut sairastelu, omani ja muiden. Uusi vuosikin vaihtuu kipeää koiraa hoivaillessa. Parempaa uutta vuotta odotellessa siis.
61) Suomen yleiskartta
62) Anne B. Radge: Perintötila (äänikirja)
63) Parvela: Ella ja kiristäjä (äänikirja)
64) Kontula: Rexi on homo ja opettajat hullui
65) Moriarty: Mustat valkeat valheet (e-kirja)
66) Keijo Leppänen: Kotitehtävä
67) A.W. Yrjänä: Joonaanmäen valaat
68) Väärän kissan päivä (e-kirja)
69) Doerr: Kaikki se valo jota emme näe (äänikirja)
70) Leena Krohn: Tainaron (e-kirja)
Yhteenvetona siis, vuonna 2017 luin 70 kirjaa, joista
- 20 kuuntelin äänikirjana
- 7 luin e-kirjana
- 5 oli sarjakuvakirja
-1 oli runokirja.
1001-listalta luin tänä vuonna vaivaiset 9 teosta. Tilanne on nyt 241/1001 luettua kirjaa. Ensi vuonna siis kohti neljäsosaa listalta luettua kirjaa, sen luulisi onnistuvan, kun tänä surkeanakin lukuvuonna pääsin sentään lähes kymmeneen listalta luettuun teokseen.
Keskisuomalaisen listalta sain vedettyä yli vain yhden kirjan tänä vuonna. Se oli Sota ja rauha, joka oli toki myös 1001-listalla. Tilanne on nyt 88/100 ja tähänkin haluaisin panostaa. Jäljellä on enimmäkseen melkoisia haasteita.
Suomalaiset suosikit -listalta luin niin ikään yhden kirjan, Teemestarin kirjan. Tilanne on 34/100.
Kirjabloggaajien kaikkien aikojen paras kirja -listalta luin kaksi teosta. Samaisen Teemestarin kirjan ja Krhohnin Tainaronin. Tilanne nyt 90/142.
Vuosi sitten totesin, että "tämä vuosi opetti ainakin sen, että ikinä ei tiedä mitä elämäss tapahtuu." Siksipä nytkään en suunnittele sen tarkemmin vaan uteliaana työnnän nenäni vuoteen 2018 ja katson, mitä tuleman pitää. Niin luku- kuin muillakin rintamilla. Ihanaa uutta vuotta kaikille, kiitos kun olette olleet täällä vuonna 2017 ja tervetuloa mukaan myös ensi vuonna!
Luin myös Teemestarin kirjan. Valitsin sen parhaaksi lukemakseni kirjaksi tänä vuonna. Vaikuttava.
VastaaPoistaLukuisaa uutta vuotta 2018!
En voi lakata hämmästelemästä ihmisten sitkeyttä ja jaksamista. Sinunkin! Paljon saat aikaan monien vaivojenkin keskellä, ihailtavaa.
VastaaPoistaHyvää uutta vuotta sinulle ja tapuja Eskolle!
Joskus on aikoja, jolloin on kuljettava selkä vastatuuleen. Toivottavasti nyt alkaneesta tulee kaikin puolin myötäinen, terve ja onnellinen! ♥
VastaaPoista