lauantai 5. tammikuuta 2013

911. The Pit and the Pendulum - Edgar Allan Poe

(Minulla on vaikeuksia päättää, miten otsikoin nämä jutut: sillä nimellä, jolla olen kirjan lukenut, listan nimellä vai kenties alkukielen mukaisesti. Päädyin nyt kuitenkin siihen, että on selkeintä noudattaa otsikoinnissa listan mukaisia nimiä ja sitten erikseen mainita, millä kielellä teos on luettu).

Kaiken kiireen ja opiskelustressin keskellä on mukavaa lukea lyhyitä tarinoita, joihin voi syventyä kokonaan ilman, että aika on pois jostakin tärkeämmästä. Tähän tarkoitukseen soveltuvat erinomaisesti Edgar Allan Poen novellit, joista ilokseni kolme sisältyy 1001-listaan. Olen lukenut tämän lähes tuhatsivuisen novellikokoelman (kuvassa) joskus ennenkin. Tästä on varmaankin lähemmäs kymmenen vuotta aikaa, joten muistikuvia yksittäisistä novelleista ei juuri ollut. Ensimmäisenä päätin lukea kiinnostavasti nimetyn Kuilu ja heiluri -kertomuksen (The Pit and the Pendulum), josta totta puhuakseni minulla oli melko selvä ennakkokäsitys hiljattain näkemäni The Raven -leffan vuoksi (jota muuten suosittelen lämpimästi kaikille Poe- ja John Cusack -faneille).

Tyypilliseen tapaansa Poe maalailee minäkertojansa avulla niin ahdistavia tilanteita ja tunnelmia, että lukija lähestulkoon unohtaa hengittää. Novellista en halua kertoa kovin tarkkoja yksityiskohtia, sillä sitä vahvempi lukukokemus on, mitä vähemmän teoksesta tietää etukäteen. Novellin nimen mukaisesti kuilu ja heiluri ovat tärkeässä osassa ja tapahtumat liittyvät Espanjan inkvisitioon (tähän  kohtaan jokainen voi kuvitella mielessään sen perinteisen Monty Python -lainauksen). Toivottomuus, kuolemanpelko, pimeys, toinen toistaan huonommat vaihtoehdot ja epätietoisuus kuvaillaan niin elävästi, että lukija tuntee olevansa mukana tapahtumissa, näkevänsä, haistavansa ja tuntevansa tapahtumat. Kauhistuttava mutta siitä huolimatta (tai ehkä juuri sen takia, ihmisluonto on kummallinen) riemastuttava novelli. Ja hyvä puoli on se, että novelli ei ollut kovin pitkä, pidempi hengittämisen unohdus olisi saattanut olla jo vaarallista.


Kirjailija: Edgar Allan Poe
Luettu kirja: Kuilu ja heiluri (Kootut kertoumkset, suom. Jaana Kapari)
Alkuperäinen kirja: The Pit And the PendulumKieli: Suomi
Julkaisuvuosi: 1843
Sivuja: 17
Mistä hankin: Kirjastosta
Missä luettu: Kotona
Arvostelu: ★★★★

2 kommenttia:

  1. Huui, hengityksenestokirjallisuutta taas. Jännää, että noin vanha kirja vetoaa edelleen niin hyvin!

    VastaaPoista
  2. Täytyy lukea jotain tylsempää ja huonompaa kirjallisuutta välillä, ettei tässä kehity vielä joku astma;) Kyllä olisi kirjallisuus aika erilaista varmasti, jos Poeta ei koskaan olisi ollut.

    VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa aina, kiitos!