maanantai 14. tammikuuta 2013

916. The Fall of the House of Usher – Edgar Allan Poe

Edgar Allan Poen Usherin talon tuho oli ehkä vähän liiankin kammottava minulle. Vain kaksikymmentäsivuinen novelli tuntui rankalta, sillä sen tunnelma oli niin vahva. Novelli on rakennettu hienosti niin, että jännitys kasvaa ja säilyy aina tarinan viimeisille sivuille asti.

Novelli käsittelee ihmismielen järkkymistä, mielen syvimpiä sopukoita. Siinä on yliluonnollisia sävyjä, joiden sekoittuminen ihmisen pimeään puoleen saa aikaan uhkaavan tunnun. Tarina tuntui lähes hämmästyttävän ajankohtaiselta ja Poen vaikutus vielä nykyiseenkiin kauhukirjallisuuteen ja sen teemoihin on selkeä.


Kirjailija: Edgar Allan Poe
Luettu kirja: Usherin talon tuho (Kootut kertoumkset, suom. Jaana Kapari)
Alkuperäinen kirja: The Fall of the House of Usher
Kieli: Suomi
Julkaisuvuosi: 1839
Sivuja: 20
Mistä hankin: Kirjastosta
Missä ja milloin luettu: Kotona 14.1.2013
Arvostelu: ★★★

2 kommenttia:

 1. Minulta löytyy kyseinen suuropus omasta hyllystäni ja jossakin vaiheessa lueskelin sitä aika ahkerasti sieltä ja täältä, epämääräisessa järjestyksessä. Olipa kiva idea, että novelleistahan voi blogata myös näin yksittäin, vaikka ne ovatkin samassa kokoelmassa.

  Muistan lukeneeni itse myös tämän kyseisen novellin ja kieltämättä myönnettävä, että varsin kammottavahan se oli! Mutta tiukasti otteessaan pitävä ja upea, ehkä hieman liian hurja myös minun makuuni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun on tällainen "erikoisblogi", että tarkoituksena on lähinnä kirjoitella vain näistä listalla olevista teoksista, oli ilahduttavaa huomata, että joukossa oli myös novelleja. Niitä kun ehti lukemaan pahimman gradukiireen keskelläkin ja sai blogiin sisältöä.

   Poista

Kommentti ilahduttaa aina, kiitos!