tiistai 21. tammikuuta 2014

Kuukauden klassikko - päätön idea!


Voi mikä idea! Olen kuluttanut tammikuutani lukemalla Tuulen viemää, joka on aivan ihastuttava, huippuluokan klassikko. Hämmästelen, miten en ole tuota kirjaa vielä ennen lukenut ja miten paljon minulla onkaan lukematta hulppean hienoja klassikoita.

Jostakin pälkähti päähäni älyvapaa idea, ajatus siitä, että jokaisen tämän vuoden kuukauden alussa valitsisin listaltani yhden klassikon - oikean klassikoiden klassikon, megaklassikon - ja kuukauden aikana lukisin sen loppuun, joko siitä nauttien tai sitä vihaten, ahmien tai vain vähäsen kerrallaan lukien. Näin olisin vuoden loputtua lukenut listaltani kaksitoista klassikkoa!

Ajattelin saman tien pahimman luokan lista- ja suunnittelufriikkinä laatia listan noista klassikoista, jotka tahtoisin tämän vuoden aikana lukea. Kaikki oikeudet muutoksiin, kirjojen vaihtamisiin, haasteen keskeyttämiseen ja kirjan kesken jättämiseen pidätetään. Enhän voi mitenkään tietää vielä tulevasta elämäntilanteestani, onko minulla ylipäätään aikaa lukemiseen, saanko kirjaa kirjastosta, haluanko lukea sen aiemmin tai en ollenkaan ja niin edelleen. Jos en ehdi lukemaan klassikkoa kuukaudessa, pyrin lukemaan sen loppuun seuraavan kuukauden aikana. Mutta joka tapauksessa, suunnittelu on kivaa ja tässä siis haastetta koko loppuvuodelle. Haastanpa samalla kaikki muutkin mukaan lukemaan klassikoita kanssani! Mitkä klassikot sinulla on vielä nujertamatta ja mikä on lempiklassikkosi?


Kuukauden klassikko, alustava lista:
Tammikuu - Margaret Mitchell: Tuulen viemää LUETTU
Helmikuu - Gabriel García Márquez: Sadan vuoden yksinäisyys LUETTU
Maaliskuu - Charles Dickens: Kolea talo KESKEN
Huhtikuu - Fjodor Dostojevski: Rikos ja rangaistus (nyt tai ei koskaan!) LUETTU
Toukokuu - Alexandre Dumas: Monte Criston kreivi TAI Kolme muskettisoturia LUETTU
Kesäkuu - Umberto Eco: Ruusun nimi KESKEN
Heinäkuu - Boris Pasternak: Tohtori Zivago KESKEN
Elokuu - John Steinbeck: Vihan hedelmät KESKEN
Syyskuu - Nikolai Gogol: Kuolleet sielut LUETTU
Lokakuu - Milan Kundera: Olemisen sietämätön keveys LUETTU
Marraskuu - Günter Grass: Peltirumpu LUETTU
Joulukuu - Daniel Defoe: Robinson Crusoe

30 kommenttia:

 1. Onpa mahtava idea! Itsekin voisin ruveta! Monta klassikkoa on vielä nujertamatta, esim. Rikos ja Rangaistus, Kurjat, Sota ja Rauha ja Taru Sormusten Herrastakin pitäisi kahlata vielä läpi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukaan vaan, vertaistukea kaivataan! Noista mainitsemistasi olen lukenut Kurjat sekä Sormusten herran, jotka kummatkin ovat erittäin hienoja. Sota ja rauha käväisi mielessäni, mutta ajattelin olla sen verran realisti, etten lähtenyt liioittelemaan vaan valitsin listalle vähän kevyemmän oloisia klassikoita ja eri tyylejä.

   Poista
 2. Mainio idea, vaikka en tunnekaan houkutusta samaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihii jospa vielä innostut, kun huomaat miten helppoa ja mukavaa minulla on ;)

   Poista
 3. Hieno lista, onnea projektiin! Niistä, jotka olen lukenut tykkäsin todella paljon Koleasta talosta, Monte Criston kreivistä (ranskalainen minisarja on myös upea!) ja Vihan hedelmistä. Vielä lukemattomatkin kiinnostavat jonkun verran, vaikka Rikosta ja rangaistusta olen vältellyt jo iät ja ajat :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Suvi :) Juuri sinä taisitkin minulle jossakin yhteydessä suositella Koleaa taloa, jonka vuoksi halusin sen ehdottomasti listalle. Monte Criston kreivin olen lukenut joskus niin kauan sitten, että muistot siitä ovat erittäin hatarat, enkä ole edes ihan varma luinko sitä loppuun silloin, siksi sekin on listalla. Minisarja on tuttu ja sekin oli yksi syy, miksi haluan lukea kirjan, että muistaisin tarinasta jotain muutakin kuin Gerard Depardieun nenän ;) Steinbeck taas on lempikirjailijoitani, mutta Vihan hedelmät on jostakin syystä jäänyt lukematta.

   Hei, huhtikuussa sitten vaan kimppalukua Rikos & rangaistuksesta!

   Poista
  2. Heh, se nenä oli kyllä yhden sivuosan arvoinen :D

   Kimppaluku ei kyllä olisi yhtään hassumpi. Pistetään korvan taakse, jos vaikka innostuisin Dostojevskista.

   Poista
 4. Hieno lista! Puolet tuosta on lukematta! Tohtori Zivago kiinnostaa erityisesti...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heinäkuussa sitten vain kanssani ahkeroimaan! Zivago on minulle tuttu elokuvana (josta tosin muistan vain tunnusmusiikin) joten kirja kiinnostaa senkin vuoksi.

   Poista
 5. Nyt huolestuttaa, etten tuntenut kaikkia noita klassikoita :O Mutta hauska idea joka tapauksessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, se jo ehkä todistaa sitä että näiden lukeminen ei voi mitenkään kuulua yleissivistykseen ;)

   Poista
 6. Ihan huippu idea! Olen tässä viime viikot miettinyt, miten esittelisin opintojani varten lukemani klassikot, ja tässä on mainio ratkaisu. Rikos ja rangaistus on yksi lempiklassikoistani. Listallasi on monta jotka haluaisin lukea, muunmuassa Ruusun nimi ja Kolea talo

  VastaaPoista
 7. Onpa mielenkiintoinen lista, ja minultakin muutama uupuu... miksiköhän nämä klassikot ovat aina noita tiiliskiviluokan järkäleitä? Kuolleet sielut taitaa olla ainoa listasi normaalipainoinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nimenomaan! Klassikkomaineeseen kai kuuluu se, että kirja on niin pitkä, että vain hyvin harvat jaksavat sen lukea ja sitten kehuskella niille, jotka eivät jaksaneet, miten hieno ja erinomainen se olikaan ja miten on epäsivistynyt houkka jos ei sitä ole lukenut.

   Minulla on asenne kohdillaan, kuten huomaat ;)

   Poista
 8. Järeä lista, on siinä urakkaa tälle vuodelle. :) Tsemppiä huhtikuun klassikon kanssa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos MarikaOksa! Voi voi, vähäsen pelottaa etukäteen ja etenkin tuo huhtikuu. Mutta tosiaan, nyt tai ei koskaan!

   Poista
 9. Kiva idea! Tosin itselle yksi klassikko joka kuukausi olisi liikaa :D
  Minullakin odottelee omassa hyllyssä lukemattomana Rikos ja rangaistus sekä Kolea talo, jotka toivon ehtiväni lukea tämän vuoden aikana.

  Sen sijaan listasta olen lukenut Sadan vuoden yksinäisyyden, josta meinasi tulla minulle sadan vuoden urakka ja Olemisen sietämätön keveyskin oli kyllä melko hirveää luettavaa.... mutta haluan kyllä kuulla, miten sinun käy niiden kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hirveän kannustavaa, kiitti hei ;) Olen lukenut Kunderalta aiemmin Tietämättömyyden, joka oli aika blaah ja siksi lisäsin tuon nyt listalleni, sillä tiedän, etten siihen muuten tarttuisi. Ehkäpä yllätynkin positiivisesti! Muut listalla olevat kirjat ovatkin sitten enemmän kiinnostavia tapauksia, etenkin Kolean talon, Ruusun nimen ja Vihan hedelmien kohdalla odotukset ovat korkeilla. Saapa nähdä mitä tästä tulee!

   Poista
 10. Hieno idea! Listaltasi olen lukenut tammi- ja toukokuun (Kolme muskettisoturia) kirjat, mutta voisin/haluaisin/pitäisi lukea myös nuo kahdeksan muuta :)

  VastaaPoista
 11. Maagisen realismin ystävänä pidän Sadan vuoden yksinäisyydestä ja Peltirummusta. Blogini nimi ehkä paljastaa, että myös Kunderan Olemisen sietämätön keveys kuuluu suosikkeihini.

  Ruusun nimeä yritin kerran lukea, mutta tajusin vasta reilut sata sivua luettuani, että tekstissä hämmentävän tiuhaan esiintyneisiin latinankielisiin osioihin olisi ollut suomennokset teoksen lopussa. Koska tarina tuntui muutenkin puuduttavalta jätin kirjan turhautuneena sikseen. Viime aikoina olen harkinnut, jospa antaisin Ecolle uuden tilaisuuden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin pidän maagisesta realismista, eli saa nähdä pidänkö myös Peltirummusta ja Sadan vuoden yksinäisyydestä. Huh, latinankieliset osiot kuulostavat rankalta, mutta hyvä tietää että niihin löytyy käännökset!

   Poista
 12. Hieno haaste, etenkin upeaa, että tartut Dostojevskiin. Rikos ja rangaistus on huippuklassikko ja aivan ihana. Listallasi on paljon sellaisia tiiliskiviä, jotka haluaisin lukea, joten ehkäpä lähden niitä sitten samaan aikaan lukemaan. Etenkin jos valitset Monte Criston, olen suurella todennäköisyydellä mukana. Kiva, että sinäkin lähdet valloittamaan klassikoiden maailmaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukaan vaan, olisi hauskaa saada lukuseuraa! No, kyllähän tuohon tuhanteen ja yhteen kirjaan jo aika monta klassikkoa mahtuu ;)

   Poista
 13. Oikein hyvää helmikuuta, erinomainen klassikko on edessä. Laitoin sinulle haasteen blogissani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkein jo odotan, että vaihtuispa kuukausi niin pääsen nauttimaan yksinäisyydestä! Kiitos haasteesta, niin mahtavat kysymykset että pakko vastata heti vaan kun ehdin :)

   Poista
 14. Huomasin, että tässä kuussa luvassa on Kolme muskettisoturia tai Monte Criston kreivi. Olen Kolme muskettisoturia joskus lukenut ja muistan tykänneeni siitä! Onnea haasteeseen.

  VastaaPoista
 15. En malta olla kommentoimatta, vaikka tämä on vanha postaus jo, mutta löysin blogisi vasta eilen... Hieno idea! Vaikka minulle, kuten Katrille tuossa vähän ylempänä, klassikko kuussa olisi vähän liikaa...

  Noista sinun listasi kirjoista olen lukenut vain jo suoritetun Rikoksen ja rangaistuksen, sekä heinäkuussa odottavan Tohtori Zivagon. Molemmat kuuluvat suosikkeihini, aivan kärkipään kirjoja kaikkien aikojen top kympissäni. Minusta muuten tuntuu, että luin itsekin Tohtori Zivagoa aikanaan heinäkuun helteissä...

  Eniten taas kiinnostaisi ainakin Tuulen viemää, Kolea talo (itse asiassa olen ottanut sen kesäklassikokseni), Monte Criston kreivi ja Vihan hedelmät.

  VastaaPoista
 16. Komppaan kaikkia, tämä on aivan mainio idea! Listaltasi olen lukenut vain Tuulen viemää, joka on yksi minunkin suosikkiklassikoistani. Muita suursuosikkejani ovat esimerkiksi Kurjat ja Ylpeys ja ennakkoluulo.

  Haluaisin lukea oikeastaan kaikki listaamasi kirjat, ja Tuulen viemääkin uudelleen. Tänä vuonna olen suunnitellut vähän niin kuin teemalukevani Dickensiä, saapa nähdä miten meikäläisen käy. :)

  Sinulle tsemppiä klassikkourakkaan! Hyvältä näyttää!! :)

  VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa aina, kiitos!