Muistan lainanneeni Sofian maailman kirjastosta joskus puolitoista vuosikymmentä sitten. Silloin kirja tuntui kiinnostavalta, mutta kyllästyin heti alkuunsa sen pitkiin filosofisiin oppitunteihin. Kuivakat muinaiset filosofit eivät kiinnostaneet, vaikka itse tarina olikin mukaansatempaava. Tarina alkaa niin, että 14-vuotias norjalainen Sofia-tyttö alkaa saada omituisia kirjeitä, joissa tuntematon filosofi perehdyttää häntä filosofian historiaan ja filosofisen ajattelun saloihin. Lopulta koko tarina onkin sangen filosofinen, yllättävä ja ovela, mutta kieltämättä nyt huomattavasti vanhempanakin koin kirjan toisinaan melko kuivaksi. Huolimatta siitä, että luonnontieteilijän identiteetissäni onkin aimo ripaus humanistia.
En kuitenkaan ihmettele, miksi Sofian maailma on niin suosittu (Kirjan takakannessa mainittiin, että tarinaan liittyen on julkaistu jopa cd-rom! Näin ne ajat muuttuvat, huh). Tarina on samalla sivistävä, opettavainen ja jännittäväkin. Se kannustaa omaan ajatteluun, mikä on erittäin hieno piirre nuorille suunnatussa kirjallisuudessa. Vaikka valitinkin kuivakkuudesta, on teksti kuitenkin eloisaa ja filosofiset oppitunnit on kirjoitettu selkeästi ja värikkäästi. Leikkaus filosofian historiaan on luonnollisesti samalla opetus koko nykyisen ajattelun, tieteen ja yhteiskunnan lähtökohdista ja sen vuoksi suositeltavaa lukemistoa ihan jokaiselle lukutaitoiselle henkilölle.
Nappaan kirjalla pisteen Norjalle Annamin Kirjallinen retki pohjoismaissa -haasteessa!
Kirjailija: Jostein Gaarder
Luettu kirja: Sofian maailma (suom. Katriina Savolainen)
Alkuperäinen kirja: Sofias verden (1991)
Sivumäärä: 608
Mistä hankittu: Turun kirjastosta
Arvostelu: ★★★
Sofian maailma oli ensimmäinen kosketukseni filosofiaan viitosluokkalaisena, ja vaikka kirjan lukemisessa kestikin silloin normaalia kauemmin ja en varmasti ymmärtänyt kaikkea, tykkäsin kirjasta jo silloin tosi paljon. (Tuo cd-romkin oli minulla lainassa kirjastosta joskus silloin ja pidin sitä tosi mielenkiintoisena.) Viimeksi luin tämän valmistautuessani filosofian kirjoituksiin, ja pitäisi lukea tämä joskus taas uudelleen, jotta voisin tästä blogatakin.
VastaaPoistaOlen ollut myös näköjään vaikuttamassa siihen, että päädyit tämän nyt lukemaan, koska minä annoin tälle yhden äänistäni tuossa Kaikkien aikojen paras kirja -äänestyksessä. :)
PoistaMuistelinkin, että tämä oli sinun juttusi :) Tämä on myös äänestetty Keskisuomalaisen 100 kirjaa -listalle eli on monen muunkin mielestä sellainen kirja, joka kaikkien tulisi lukea ja hyvä niin!
PoistaOstin tämän tytölleni ja muistaakseni se on kulkenut hänen matkassaan jo vuosia. Hieno kirja.
VastaaPoistaAika hienoa, tämä olisi kannattanut jaksaa kahlata läpi nuorempana.
PoistaHuh, milloinhan mahdan uskaltautua ottamaan uusintayrityksen tämän kanssa... Tuolla se odottaisi hyllyssä.
VastaaPoistaHeh, kannattaa yrittää ainakin ;)
PoistaMinä luin tämän jo istuttuani lukuisilla filosofian kursseilla ja kirja oli niiden jälkeen melkoisen laimea :D
VastaaPoistaNo uskon! :D Minulle kävi hyvin selväksi kirjaa lukiessani, että olen unohtanut likipitäen kaiken siitä yhdestä pakollisesta lukion filosofian kurssista... Tutuilta kuulostavia asioita toki ja Platonin luolavertauksen muistin :D
PoistaMinulla on se cd-rom. Se on yllättävän hyvä. Valitettavasti vain ei tahdo toimia nykykoneissa. Olisin halunnut lapsille näyttää sitä. Kirja teki minuun aikoinaan jonkinlaisen vaikutuksen. Voisi jopa sanoa, että se lisäsi kiinnostusta filosofiaan.
VastaaPoistaVau! Tuo on kyllä harmi, kun tekniikka lakkaa toimimasta. Olisipa mukavaa, jos mahdollisimman moni nykynuorikin lukisi tämän ja innostuisi filosofiasta ja tieteestä yleensä.
PoistaTätä kirjaa kirjaa luetaan parhaillaan 6-vuotiaalle pojanpojalleni. Hän ilmoitti, että se on paras kirja jota hälle on luettu ja merkkasi sen lempikirjakseen esikoulukirjaansa :D.
VastaaPoistaOstin tän ruotsinkielisenä prepatakseni ylppäreihin 2003, jäi "yllättäen" kesken kun kirjotukset olivat ohi.
VastaaPoistaTaannoin löytyi kirjaston ilmaishyllystä suomenkielinen versio ja nyt pääsin viimein loppuun saakka. Kesken jääneet kirjat tahtovat ärsyttää. :)