maanantai 15. joulukuuta 2014

Margaret Atwood: Ryövärimorsian


Luin ensimmäisen Atwoodini kesällä ja nyt talven  syksyn pimeydessä mieleni teki lisää. Kirjastosta löytyi Ryövärimorsian, kirja jonka nimi herätti heti kiinnostukseni. Kansi oli yllättävän hömppähenkinen, kun taas sisältö paljastui melko rankaksi ja synkäksi.

Atwoodin tarinan päähenkilöinä toimii kolme naista, Tony, Charis ja Roz. He ovat ystävykset, jotka kokoontuvat yhteiselle lounaalle Toxique-ravintolaan silloin tällöin. Lounailla keskustellaan ennen kaikkea yhteisestä vihollisesta, Zeniasta, entisestä yliopistoaikaisesta ystävästä. Zenian elämä on kohdannut naisten elämien kanssa kohtalokkaasti ja naista luullaan pitkään kuolleeksi, kunnes hän eräänä päivänä ilmestyy takaisin naisten elämään.

Tarina etenee takaumina päähenkilöiden elämään ja jokainen nainen pääsee vuorotellen tapahtumien valokeilaan. Heidän elämistään paljastuu rankkoja asioita, jotka selittävät naisten rikkonaisuuden ja inhimillisyyden. Zenia on palannut kaikkien elämään siten, että vaikutukset ovat tuhoisia. Zenia kertoo kaikille erilaisia valheita ja saa naisten aviomiehet pois tolaltaan kauneudellaan ja viekkaudellaan.

Kirja on rakenteeltaan hieno ja se, miten Zenia tuo naiset yhteen on hämmentävän surkuhupaisaa. Koitin jatkuvasti kaivaa tarinasta piilomerkityksiä ja vertauskuvia, mutta loppujen lopuksi en saanut tarinasta kovinkaan paljon irti. Miesten ja naisten voimasuhteet, naisten välinen ystävyys ja toisaalta nainen on naiselle susi -asetelma olivat toki kiinnostavia, mutta kirja ei ollut ihan minun juttuni. Atwood kuitenkin on melkoinen taituri ja hänen tekstiään on ilo lukea, vaikkei tarina itsessään niin innostaisikaan. Seuraavaksi taidankin etsiä käsiini Orjattaresi-dystopian, jota Annami on kovasti suositellut!

Kirjailija: Margaret Atwood
Luettu kirja: Ryövärimorsian (suom. Kristiina Drews)
Alkuperäinen kirja: The Robber Bride
Alkuperäinen julkaisuvuosi: 1993
Sivumäärä: 608
Mistä hankittu: Vaasan kirjasto
Arvostelu: ★★★

2 kommenttia:

  1. Tämä oli aikoinaan ensimmäinen Atwoodini! En muista kirjasta enää juuri mitään, mutta lukuolosuhteista lähes kaiken: olin abiturienttivuoteni jälkeisellä kesälomalla ja siskoni pienen tyttären lastenvahtina. Oli helteinen kesä ja luin kirjaa siskon kodin rappusilla auringossa, kun tyttö nukkui, tai leikki vieressä itsekseen, ja olin kirjasta aivan haltioissani. En ollut lukenut koskaan aiemmin mitään aivan vastaavaa, ja ihailin Atwoodia hurjasti. :) Ja nyt olen jo pitkään suunnitellut lukevani kirjan uudelleen. Pitääkin ottaa Ryövärimorsian alkuvuoden lukulistalle.

    VastaaPoista
  2. Pidän kovasti Margaret Atwoodin kirjoista. Aloitin aikoinaan lukemisen Kivettyneistä leikeistä. Ilahduin kovasti, että ensi vuonna saadaan uusi Atwood suomeksi eli Uusi maa.

    VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa aina, kiitos!