sunnuntai 19. heinäkuuta 2015

Karl Ove Knausgård: Taisteluni (viides kirja)


Taisteluni-sarjan viidennen osan suomennoksen julkaisu oli aikamoinen farssi. Ei siitä sen enempää kuin että loppujen lopuksi malttamattoman fanin kannalta juttu meni ihan hyvin, sillä uusin Knasu tuli luettavaksi jo kesällä eikä vasta syksyllä. Ostin kirjan kesäloman kunniaksi ja luin sitä junamatkalla kotiin sekä lentokoneessa, kun kävimme Gdanskissa (hieno paikka, suosittelen).

Taisteluni viides osa oli vähemmän miellyttävää luettavaa kuin aiemmat osat. Kirja käsitteli Karl Oven nuoruutta ja nuori Karl Ove alkoi osoittaa melko epämielyttäviä luonteenpiirteitä. Kirja keskittyy paljon Karl Oven haaveeseen tai oikeammin ainoaan mahdolliseen päämäärään, hän aikoo kirjailijaksi. Karl Ove opiskelee kirjalijakoulussa, kirjoittaa paljon ja lukee paljon. Hän myös juo ja sekoilee paljon ja lapsuuden kuvauksissa helposti anteeksi annettavat luonteenpiirteet alkavat nuoruudessa olla tuomittavampia. Nuori Karl Ove on sulkeutunut, hiljainen ja ahdistunut ja humalassa täysi hirviö. Viidennessä osassa Karl Ove kokee myös ensimmäiset oikeat parisuhteensa ja tapaa myös ensimmäisen vaimonsa Tonjen.

Vaikka Karl Oveen oli vaikeampi suhtautua ymmärtäväisesti tässä kuin joissakin aiemmissa osissa, oli kirja silti tyypillisen nautittava ja ahmimista aiheuttava. Knausgårdin tapa kirjoittaa on niin kertakaikkisen aseistariisuva, että lukijan on mahdoton olla ihastumatta hänen kirjoitustapaansa ja myös Karl Oveen henkilönä tämän valtavista puutteista  huolimatta. Rakastan sitä, miten Knausgård käsittelee pimeitä tunteita ja miten hän osaa kirjoittaa arkisista tapahtumista niin elävästi, kuin tapahtumia katselisi suoraan maagiselta videonauhalta.

Viidennen osan parasta antia oli ehdottomasti kirjallisuus, se palo jota Karl Ove kokee kirjailijan uraa kohtaan ja se valtava luettujen kirjojen määrä, joiden avulla hän etenee kohti tavoittettaan (viimeistään nyt päätin ottaa Kadonnutta aikaa etsimässä lähiaikojen projektiksi, 1Q84 ja Karl Ove saivat minut innostumaan). Karl Oven pääsy kirjailijaksi ei ole helppoa ja se vaatii valtavan määrän työtä. Ihailtavasti on kuvattu myös se miten kärsimätön ja ahdistunut nuori mies kuitenkin on tarpeeksi pitkäjänteinen pyrkimään ainoaan suureen tavoitteeseensa ja miten hän takaiskuista ja ajoittaisista epätoivon hetkistä huolimatta aina pyrkii eteen päin ja lopulta julkaisee ensimmäisen romaaninsa.

Taisteluni on kenties koukuttavin kirjasarja, jota olen koskaan lukenut. Siksi tuntuukin tuskaiselta joutua odottamaan viimeistä osaa taas vuoden. Vaikka luin osat 1-4 vasta viime vuonna, huomasin silti unohtaneeni jo paljon tapahtumista. Siksi taidankin lukea sarjan alusta asti vielä ennen kuin viimeinen osa ilmestyy. Bloggaukseni aiemmista osista löytyvät täältä:

Ensimmäinen ja toinen kirjaKolmas kirja 
Neljäs kirja


Kirjalija: Karl Ove Knausgård
Luettu kirja: Taisteluni, viides kirja (suom. Katriina Huttunen)
Alkuperäinen kirja: Min kamp. Femte bok (2010)
Kustantaja: Like
Sivumäärä: 683
Mistä hankittu: Suomalainen kirjakauppa
Arvostelu: ★★★

10 kommenttia:

 1. Tämä kuulostaa jännältä. Pitäisiköhän jättää 2-4 välistä pois ja lukea tämä. Ainakin ykkösessä oli sekavuutta ja ajat ja paikat sekoittuivat muistelmiksi ja hieman oli pieni tirkistelyfiilis lukiessa. Mitään suurta ahaa-elämystä en kuitenkaan kokenut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En kyllä jättäisi osia lukematta, sillä kerronta on niin poukkoilevaa ja ei-kronologista. Sekaviahan nämä ovat ja tirkistelyfiilis on taattu! Jotakin käsittämätöntä lumovoimaa näissä on, jota en itsekään oikein ymmärrä.

   Poista
 2. Aloitin just tämän saman viidennen. Niin totta joka sana mitä sanot: heti ensi sivuilta se taas tempaisee imuunsa. Vaikea kuvailla - vaikka hyvinhän sinä sen tässä kerrot - miten se tapahtuu. Olin nimittäin jo ajatellut, kun kirjaston varaus tuli, että miten sitä nyt taas jaksaa, jo viidettä osaa Knasun elämää. Mutta siis hyvin jaksaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo eipä joudu väkisin tarpomaan, kun kirjaa ahmii eteenpäin! Viimeinen osa tuleekin sitten olemaan melkoinen tiiliskivi, hyvä niin.

   Poista
 3. Nyt rupesi kiinnostamaan: siis mikä farssi tämän suomennoksen julkaisemiseen liittyy, en ole kuullutkaan? Minä olen myös lukenut osat 1-4 ja olen aivan koukussa. Nelososa oli minulle ehkä kirjoista vähiten kiinnostava tähän mennessä, mutta tämä vitonen vaikuttaa taas aihepiiriltään älyttömän kiinnostavalta. Silti taidan odotella, että tämä tulee jossain välissä kirjastossa vastaan, koska omaksi en ole hankkinut edellisiäkään osia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. http://www.hs.fi/kulttuuri/a1433123526718 täällä on vähän tuosta farssista. Siinä oli vähän edestakaisin pallottelua, että koskas se kirja nyt onkaan kaupoissa mutta hyvin meni tavallisen fanin kannalta.

   Poista
 4. Haaste!
  Toivottavasti ehdit vastailemaan :)

  http://hh-lukija.blogspot.fi/2015/07/3-kirjaa-haaste.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva haaste, kiitos Jassu! Koitan ehtiä vastaamaan!

   Poista
 5. Hankin nuo kaikki osat vasta tänä kesänä eli odottavat lukemista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti pidät! Minä olen ostanut omaksi aiemmin nelosen ja nyt tämän vitosen ja kun sain halvalla osat 1-3 niin pitihän nekin tilata, nyt on koko sarja hyllyssä ja ajattelin lukea alkupään kirjat tässä ennen viimeistä osaa.

   Poista

Kommentti ilahduttaa aina, kiitos!