tiistai 10. marraskuuta 2015

Kummeli - Erittäin hyvin sanottu (Tuomas Marjamäki)

Kummeli-kirja ja karhunpentu. Mikäli karhunpentu ei ole tuttu eläin, siihen voi tutustua tarkemmin
Viimeiset pirkkalaiset -sketsissä.
Olen 90-luvun lapsi, mutta silti vältyin Kummeleilta tuohon Kummeleiden kulta-aikaan. Minun piti elää parikymmentä vuotta aina vuoteen 2005, jolloin aloitin lopulta sivistysmatkani Kummeleiden parissa. Tuolloin tapasin nimittäin mieheni, jonka suosiollisella avustuksella aloin lopulta ymmärtää, mistä Kummeleissa oikein olikaan kyse. Ja mitä ne kaikki pojat puhuivat koko ala-asteen ajan. Ja mistä ne lukuisat miehenikin viljelemät sanonnat olivat peräisin. Väitän että Kummelien tunteminen on osa yleissivistystä. Niin uraauurtavaa työtä porukka on tehnyt huumorin parissa.

Olen vähän tosikko ja huumorintajuni on yleensä kuivahko ja melkoisen musta. En innostu alapäähuumorista enkä lapsellisista jutuista. Silti Kummelit iskivät ihan heti kaikesta kohelluksesta ja lapsellisuudesta huolimatta. Kummeli-miehet olivat taitavia, helposti lähestyttäviä ja ennen kaikkea aitoja. DVD-taltiointeja läpi kahlatessamme löysin heti suosikkini: Satu ja Tuija, Speedy ja Saku ja ykkösidolini kautta aikojen, Jaakko Parantainen. Myöhäisherännäisyydestäni huolimatta olen nykyisin avoimesti ja innolla Kummeli-fani ja ylpeä siitä! Erityisen lähellä sydäntäni ovat alkuperäiset Kummeleiden tv-jaksot sekä Kummeli Stories -elokuva.

Turun kirjamessuilla törmäsin ensimmäistä kertaa Tuomas Marjamäen kirjoittamaan ja Docendon kustantamaan Kummeli-kirjaan. Kirja jäi sen verran mieleen kaivertamaan, että varasin sen myöhemmin kirjastosta ja odottelin hartaasti sen saapumista minulle. Kun lopulta kirja oli noudettavissa, lukaisinkin sen yhdessä illassa. Lukeminen oli ihan vastaava kokemus kuin Kummeleiden katsominen. Keskittyneen lukutuokion keskeytti vähän väliä hörähdys jos toinenkin, välillä ihan kunnon hihitys.

Kummeli - Erittäin hyvin sanottu on Kummeli-fanin aarreaitta. Se kokoaa yhteen koko Kummeleiden tähänastisen tarinan, kertoo mistä kaikki alkoi ja miten kukakin Kummeli-miehistä päätyi mukaan porukkaan. Kirjan ehdottomasti parasta - ja hauskinta - antia olivat kertomukset siitä, miten sketsit syntyivät ja mikä niihin innoitti. Hauskaa oli myös lukea joidenkin sketsien vastaanotosta. Kuten vaikkapa siitä, miten Kahilainen on joutunut selittämään keuhkovammaliiton tädille puhelimessa, että Peter North ei liity mitenkään North-tupakkaan. Kyseessä on nimittäin aikuisviihdetähti, jonka nimen Kummelit lainasivat Kultakuume-elokuvaansa.

Kirja on erittäin hyvin kirjoitettu, rakenteeltaan onnistunut ja sisällöltään runsas. Uskoisin että se sisältää uutta tietoa myös niille superfaneille, jotka ovat seuranneet Kummeleiden tarinaa jo 90-luvulta alkaen. Kummeli-tyypit ovat todellakin parasta A-ryhmää ja tämä kirja kuuluu samaan parhaaseen joukkoon. On mahtavaa, että Kummelien tarina on tallennettu yksien kansien väliin. Kirja on myös visuaalisesti herkullinen ja se houkuttelee välittömään uudelleenlukuun. Uskoisin että yhdestä jos toisestakin lahjapaketista löytyy tulevana jouluna tämä kirja.

Ja niin, tuo meidän karhunpentumme nimihän on Esko. Arvaattekin varmaan jo, mistä Esko on saanut nimensä. No tästä: https://www.youtube.com/watch?v=PNZdmDins9E

Kyllä lähtee!

Kirja: Kummeli - Erittäin hyvin sanottu (2015)
Kirjalija: Tuomas Marjamäki
Kustantaja: Docendo
Sivumäärä: 213
Mistä hankittu: Kirjastosta
Arvostelu: ★★★★★

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentti ilahduttaa aina, kiitos!