perjantai 5. helmikuuta 2016

Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmesin seikkailut


Olen lukenut nuorena englanniksi Sherlock Holmesin seikkailuja ja nähnyt joitakin filmatisointeja. Uudestaan Sherlock-innostukseni herätti käsittämättömän hieno ja koukuttava Uusi Sherlock -sarja. Nykymaailaman siirretty Sherlock (ihana ja lahjakas, maailman vaikeimman nimen omaava Benedict Cumberbatch) toimii käsittämättömän hyvin. Sarjan tapahtumat perustuvat alkuperäisiin tarinoihin ja kun listaltanikin oli vielä ruksimatta Sherlock Holmesin seikkailut, marssin kirjastoon.

Sherlock Holmesin seikkailut on julkaistu WSOY:n Bon-pokkarina 1099-sivuisena järkäleenä, johon on koottu nimitarinoiden lisäksi kokoelmat Sherlock Holmesin muistelmat sekä Sherlock Holmesin paluu. Luin nyt vain tuon ensimmäisen osan tarinat, yhteensä 388 sivua. Niistä olen aiemmin lukenut ainakin Kirjavan nauhan ja muutama muukin tarina tuntui tutulta muutenkin kuin Uuden Sherlockin kautta. Sherlock Holmesin ollessa kyseessä taitaa olla niin, että tuttuuden tunne tulee kaupanpäällisenä.

Tarinat ovat tietenkin hyviä. Niissä on yllätyksellisyyttä, huumoria ja ajankuvaa. Jollakin kiehtovalla tavalla Sherlock Holmes tuntuu olevan immuuni vanhenemiselle ja ajan muuttumiselle. Hänen nyt jo yli satavuotias hahmonsa kiehtoo aina uusia sukupolvia ja tästä on oivana osoituksena myös jatkuvat uudet filmatisoinnit. Parhaimmillaan novellit ovat lyhyinä välipaloina muun lukemisen ohessa. Jos niitä lukee monta putkeen, alkaa nähdä toistuvan kaavan ja hiukan kyllästyä. Sen vuoksi en lukenutkaan koko kokoelmaa vaan palautin sen kirjastoon ja voin joskus toiste taas palata Sherlockin pariin.

Kirjailija: Arthur Conan Doyle
Luettu kirja: Sherlock Holmesin seikkailut (suom. O. E. Juurikorpi)
Alkuperäinen kirja: The Adventures of Sherlock Holmes, 1892
Sivumäärä: 388 (koko kokoelma 1099 sivua)
Kustantaja. WSOY
Mistä hankittu: Kirjastosta
Arvostelu: ★★★

3 kommenttia:

 1. Uusi Sherlock on kyllä sarjana aivan ihana ja loistavasti toteutettu! Yhtään seikkailua en ole kirjoitetussa muodossa lukenut, mutta voi olla, että sekin aika koittaa vielä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kyllä! Aukeaa tuo sarjakin hauskalla tavalla, kun monet tapahtumat on siirretty tarinoista suoraan nykyaikaan.

   Poista
 2. Minäkin katsoin äskettäin tv-sarjan ja oli kyllä todella koukuttava ja hienosti toteutettu! En malta odottaa, että pääsen kokemaan ahaa-elämyksiä kirjan pariin tyyliin ai-tähän-tarinaan-viitattiin-siinä-ja-siinä-jaksossa-tällä-ja-tällä-tavalla. Oletan, että Sherlockin tarinat ilmestyvät lukupinooni syksyn aikana:)

  VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa aina, kiitos!