tiistai 9. helmikuuta 2016

Pekka Hyysalo: Fight Back - toinen mahdollisuus


Pekka Hyysalo on viime aikoina ollut paljon julkisuudessa. Itse kuulin miehestä ensimmäistä kertaa, kun hänet valittiin vuoden turkulaiseksi vuonna 2014. Samana vuonna hän sai myös vuoden positiivisin suomalainen -tittelin. Jotakin Hyysalosta kertonee sekin, että hänet kutsuttiin viime linnan juhliinkin, joissa hän edusti herttaisesti äitinsä kanssa.

Hyysalo on kaiken huomion ansainnut, hänestä voisi moni ottaa oppia. Mies on lahjakas freestylehiihtäjä, jonka ura katkesi 28.4.2010 vakavaan onnettomuuteen. Hän yritti hyppyä vaikeissa olosuhteissa, tuli sivuttain alas lyöden päänsä ja seurauksena oli vakava aivovamma. Hän oli koomassa 17 päivää ja ennuste toipumiseen oli varsin huono. Hyysalo olisi voinut luovuttaa, vaipua masennukseen, mutta hän päätti taistella: taistella tiensä takaisin, Fight Back. Juuri tästä syystä Hyysalo on kiehtova hahmo ja halusin ehdottomasi lukea Fight Back -kirjan heti sen ilmestyttyä.

Kirjassa Hyysalo kertoo inspiroivan tarinansa. Kirja alkaa tapahtumista, jotka johtivat onnettomuuteen. Hyysalo on kuvausreissulla Ylläksellä. Kaikki sujuu hienosti ja syntyy upeita kuvia, kunnes tulee se kohtalokas hyppy, joka muuttaa Hyysalon elämän. Minä en ole innokas penkkiurheilija, oikeastaan en seuraa urheilua juuri yhtään ja talvilajit ovat minulle varsin vieraita. Kirjan runsaat hyppykuvaukset eivät siis jaksaneet innostaa minua, mutta niistä läpi kuultava Hyysalon rakkaus lajia kohtaan taas oli mieluisaa luettavaa. On aina innostavaa, kun ihminen suhtautuu intohimoisesti johonkin asiaan.

Tie loukkaantumisen jälkeen oli pitkä ja kivinen. Hyysalo joutui opettelemaan kaiken uudestaan, mukaan lukien puhumisen ja kävelemisen. Hän kertoo kirjassaan rohkeasti myös vaikeista asioista, kuten masennusajoista ja tyttöystävästään eroamisesta. Voi vain kuvitella miten turhauttavaa entiselle urheilijalle on olla niin fyysisesti avuton. Kirjasta käy ilmi, että yksi tärkeä syy miksi Hyysalo toipui niin hyvin, oli hänen loistava fyysinen kuntonsa. Uskoisin myös että asenteella on ollut vähintään yhtä tärkeä merkitys. Positiivisuus kantaa pitkälle ja synkistelystä ei lopulta ole mitään hyötyä.

Olin myyty viimeistään kirjan viimeisessä kappalessa, jossa Hyysalo toteaa: "Olen matkalla. Määränpäänäni ei ole enää tulla maailman parhaaksi freeskilaskijaksi vaan niin hyväksi ihmiseksi kuin vain voin tulla. Nykyään ymmärrän iloita pienistä asioista. Ennen onnettomuuttani en tajunnut, miten onnellinen minun olisi pitänyt olla. Nykyään osaan arvostaa kaikkea aivan eri tavalla, ihan tavallisia arkisia asioitakin." Niinpä niin. Meillä kaikilla taitaisi olla aika paljon opittavana Pekka Hyysalolta.

Kirjailija: Pekka Hyysalo
Kirja: Fight Back - toinen mahdollisuus
Kustantaja: Tammi 2016
Sivumäärä: 207
Kannen valokuva: Petri Kovalainen
Mistä hankittu: Kirjastosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentti ilahduttaa aina, kiitos!