lauantai 8. lokakuuta 2016

Minna Rytisalo: Lempi


Luinpa kauniin kirjan, luinpa Minna Rytisalon Lempin. Lempistä on kirjoitettu jo paljon ylistäviä sanoja, mutta minä haluan kirjoittaa vielä muutaman lisää. Lempi on ehdottomasti tämän vuoden esikoiskirjatapaus. Oikeastaan haluaisin tiputtaa tuosta sanasta alun pois, kirja olisi melkoinen tapaus, vaikka se ei olisikaan esikoinen.

Lempi on kertomus rakkaudesta, vihasta, katkeruudesta ja sodan tuomasta epävarmuudesta. Näkökulmia on kolme, yksikään niistä ei Lempin oma. Lempi on sekä romanttisen että siskon rakkauden kohde, Lempiä vihataan, Lempiä kaivataan ja ajatellaan jatkuvasti. Eri kertojien näkökulmat saavat voimansa hyvin erilaisista tunteista. Tarinat yhdistyvät kauniisti ja riipaisevan koskettavasti. Lempin elämä, elämän sattumanvaraisuus ja traagisuus levittyvät lukijan eteen pakottamattomasti ja elinvoimaisesti.

Rytisalo sanoo välimerkeillä enemmän kuin moni kirjaimilla, lauseet yhdistyvät ketjuiksi kauniisti ja pilkku on monesti voimakkaampi kuin piste. Rytisalo on kertonut, että teksti syntyi helposti, kuin itsestään. Ajatuksissa leikitty barbieleikki, tämä olis täällä ja tuo odottais sitä, siirtyi paperille ja syntyi romaani. Luomisen helppous näkyy kirjasta, teksti on soljuvaa, täyteläistä ja vaivatonta. Helppo ei kuitenkaan kuvaa kirjaa millään muulla tasolla, se vaati paljonkin pureksintaa.

Jos sinulla on vielä hakusessa täydellinen kirja tähän syksyyn, se on tässä: sopiva sekoitus älykästä ja syvällistä ajatusta, pehmeää kerrontaa ja polttavaa tunnetta, joita on hyvä sulatella villasukat jalassa pimenevässä syysillassa.

Helmet-haasteessa  laitan kirjan kohtaan vuonna 2016 julkaistu kirja.


Kirjailija: Minna Rytisalo
Luettu kirja: Lempi (Gummerus, 2016)
Sivumäärä: 234
Mistä hankittu: Kirjastosta
Arvostelu: ★★★★★

8 kommenttia:

 1. Tämä on kyllä kehuttu ja pitäisihän tämä itsekin lukea. Tosi kivat kuvat olet ottanut. Söpö koira ♥
  Tiia

  VastaaPoista
 2. Lempi on tosiaan saanut rutkasti kehuja eikä turhaan. Mahtava teos <3 Ja ihana Esko! <3

  VastaaPoista
 3. Lempi on niin ihana! Ja koira myös! :)

  VastaaPoista
 4. Ehkäpä minäkin liityn joukkoon ja luen Rytisalon Lempin, kerta tätä niin kovasti hehkutetaan :)

  Miten Esko muuten pärjää haasteellisessa maastossa (kivikoita, jyrkkiä ylämäkiä jne..)? On käväissyt mielessä koirakaverin hankinta, mutta sen tulisi sopia niin kerrostaloon kuin luontoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin suositus!

   Esko on metsässä kunnon maastonakki, joka väsyy ainoastaan todella haastavassa maastossa (ryteikkö, louhikko). Ihan superpitkiä lenkkejä ei kylläkään noin pienen kanssa tehdä, Esko on kääpiökokoa. Metsässä etenkin hajujen perässä pääsee yli vaikka miten isoista rungoista ja isoista kivistä, mutta kotona ei osaa hypätä sohvalle :D Kotona se on läheisyydenkipeä ja kaikkeen osallistuva seurakoira, joka arvostaa pötköttelyä ja sohvaelämää. Ollaan oikeastaan yllättyneitä, miten hyvin mäykky sopii kerrostaloon, Esko on vielä tosi hiljainen, paitsi naapuruston kissat saavat kyllä kuulla kunniansa... Lämmin suositus siis myös mäyräkoiralle :D

   Poista

Kommentti ilahduttaa aina, kiitos!