keskiviikko 13. tammikuuta 2016

Blogistanian kirjapalkinnot 2015 - omat ehdokkaani

Kuva: Marja-Leena Liipo

Jännittävät ajat ovat käsillä! Nyt kirjablogit ympäri blogistaniaa äänestävät nimittäin viime vuoden parhaita kirjoja. Kategoriat ovat Finlandia, Globalia, Kuopus ja Tieto. Voittajat julkistetaan heti huomenna.

Tämä on ensimmäinen vuosi, kun osallistun itse äänestykseen. Olen lukenut yleensä niin vähän uutuuskirjoja, ettei äänestettävää oikein ole ollut. Viime vuonna emännöin itse Tietoa ja siitä innostuneena annan tänä vuonna ääneni Finlandia-, Globalia- ja Tieto-kategorioissa. Uusia käännöskirjoja luin niin vähän, että ehdokkaita ei löytynyt kuin yksi. Finlandiaankaan ei ollut tunkua, mutta Tietoon sen sijaan olisin voinut poimia vielä useammankin teoksen. Nyt sitten jännittämään, miten käy ja mitkä kirjat vievät voiton!


Blogistanian Finlandia 

3 pistettä: Laura Lindstedt: Oneiron


"Oneiron saa lukijansa pohtimaan syvällisiä. Se hämmentää, herättää kysymyksiä, ajaa lukijan välillä jopa googlen äärelle. Se herättelee aivoissa hermoyhteyksiä, joita sinne ei ole ennen syntynyt ja kannustaa omaan ajatteluun."
"Hotakaisella on käsittämätön lahja hallita kieltä siten, että teos on samalla runollinen, aforistinen ja voimakkaan jännitteinen."
"Eppu Nuotion kuvaava suuri rakkaus ei ole räiskyvää, ei maailmaa järisyttävää, ei kovinkaan intohimoista eikä ikimuistoista. Se on arkista, lämmittävää ja hymyilyttävää. Eli sellaista, mitä rakkaus parhaimmillaan, kestävimmillään ja aidoimmillaan on. Mutta minä rakastan sinua oli poikkeuksellisen lämmin, lohduttava ja jotenkin armollinen lukukokemus."
  
Blogistanian Globalia

3 pistettä: Karl Ove Knausgård: Taisteluni. Viides kirja.
"Knausgårdin tapa kirjoittaa on niin kertakaikkisen aseistariisuva, että lukijan on mahdoton olla ihastumatta hänen kirjoitustapaansa ja myös Karl Oveen henkilönä tämän valtavista puutteista  huolimatta. Rakastan sitä, miten Knausgård käsittelee pimeitä tunteita ja miten hän osaa kirjoittaa arkisista tapahtumista niin elävästi, kuin tapahtumia katselisi suoraan maagiselta videonauhalta."


Blogistanian Tieto 

3 pistettä: Similä & Vuorela: Valtio vihaa sua - Suomalainen punk ja hardcore 1985-2015"Similä ja Vuorela ovat tehneet käsittämättömän hyvää työtä. Teos etenee jouhevasti kirjallisten lähteiden ja haastattelujen pohjalta ja rakenne on sopivan leikkaa&liimaa -henkinen kunnon punk-henkeen. 600 sivua on täyttä tavaraa ja valtavasta aineistosta huolimatta teos ei ole vähääkään sekava vaan sopivan kronologinen ja selkeä.""On mahtavaa, että tällaista kirjallisuutta julkaistaan ja tuodaan samalla tunnettavuutta sille, miten hienoja luontoretkikohteita Suomesta löytyy."

1 piste: Aalto & Helkala: Matkaopas keskiajan Suomeen
"Matkaopas keskiajan Suomeen oli juuri sopiva sekoitus tiedettä ja viihdettä ja rauhallinen kuvitus sopi kirjaan erinomaisesti. Kirja sopii viihteellisyytensä myötä myös niille, jotka eivät halua lukea kuivaa tiedettä. Suosittelenkin kirjaa ihan kaikille keskiajasta kiinnostuneille tai niille, jotka aikovat matkata sinne aikakoneellaan. Ottakaa minutkin mukaan, jooko!"

3 kommenttia:

  1. Oneiron on kerännyt ääniä monissa blogeissa, löytyipä omaltakin listaltani. Taitaa kilpailla Itärannan uutukaisen kanssa kärkisijasta. :) Ensin en sitä meinannut äänestää, kun voitti jo Finlandia (ja Varjo-Finlandian), mutta niin se vain luikerteli mukaan.

    VastaaPoista
  2. Oneiron on (jaetulla) ykköspaikalla minullakin. Kiinnostavaa hajontaa muuten.

    VastaaPoista
  3. Onpas mielenkiintoisen oloisia tietokirjoja. Voisi poimia omaan lukulistaan. :)

    VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa aina, kiitos!