maanantai 1. heinäkuuta 2013

1001. Faabelit – Aisopos


Tämän kuvan esittämän faabelin opetus on siinä, että muoviset vinkulelupossut pysyvät helpommin paikallaan ja tyytyvät vähempään kuin alle vuoden ikäiset kääpiömäyräkoirat. Happamia, totesi kumipossu koiran puruluusta ja jatkoi maanista tuijotustaan.

Faabelit ovat eläintarinoita, jotka sisältävät moraalisen opetuksen. Kaikki ovat varmasti kuulleet tarinan jäniksen ja kilpikonnan kilpajuoksusta (jossa ei mielestäni edelleenkään ole mitään järkeä) tai sutta huutavasta pojasta. Faabeleilla tiedetään olleen monia kirjoittajia, mutta tunnetuin heistä on muinaisen Kreikan Aisopos (n. 620-560 eaa). Tämä lukemani kokoelma on joukko Aisopoksen tarinoita, jotka teokseen on valinnut ja suomentanut Jari Tammi.

Faabeleita olisi oikeastaan pitänyt lukea vain jokunen silloin tällöin. 300-sivuisen kokoelman lukeminen putkeen vain muutamalla lukukerralla oli yllättävän puuduttavaa. Faabelit olivat toisinaan hauskoja, välillä karmivia ja silloin tällöin oikein oivaltavia, mutta yleisesti ottaen valitettavasti melko tylsiä. Kiehtovaa kokoelmassa on tietenkin se, että tarinat ovat niin valtavan vanhoja. Se tukee käsitystäni siitä, että ihminen ei ole historiansa aikana juuri muuttunut. Faabeleiden esittelemät havainnot ihmisten toiminnasta ja  moraalista osuvat nykypäivän ihmiseen siinä missä muinaiseen kreikkalaiseenkin. Grimmin veljesten satujen raakuutta kauhistellaan usein vaan osattiinpa sitä ennenkin:

"Nälkäiset koirat näkivät joessa vuotia likoamassa. Virran syvyys esti niitä ylätmästä lähemmäksi, joten ne sopivat keskenään juovansa kaiken veden ylettyäkseen sitten nahkoihin. Vaan niinhän siinä kävi, että ennen kuin koirat pääsivät lähellekään, ne repesivät juomansa veden määrästä." s. 233.


Kirjailija: Aisopos
Luettu kirja: Faabelit, täydellinen kokoelma (suom. Jari Tammi)
Alkuperäinen julkaisuvuosi: n. 500 eaa
Sivuja: 310
Mistä hankin: Vaasan pääkirjasto
Missä ja milloin luettu: Kesäkuu 2013
Arvostelu: ★★

5 kommenttia:

 1. Possun katse on kyllä pelottava, onneksi pentu tuo valoa:D Hyrrr tuo lainaus... Taitavat olla liina karua luettavaa mulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kyllä tuo pennunkaan ilme ihan normaali ole ;)

   Poista
 2. Ihan liian paksu kirja faabeleiksi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, näitä ei tosiaan ole tarkoitettu luettavaksi tuolla tavalla putkeen:)

   Poista
 3. Voih, tsekkasin Kreikka-tunnisteesi toiveikkaana, minulla kun on menossa Kreikka-teema lukemisissani. Kaksi tähteä ei vaikuta kovin lupaavalta :D Faabeleiden lukeminen ei ehkä tule monelle ihan ensimmäisenä mieleen. Miten päädyit tähän?

  VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa aina, kiitos!