tiistai 16. heinäkuuta 2013

Hanif Kureishi - Lähtö


Jotkut kirjat ihastuttavat, lumoavat ja innostavat. Toiset taas kyllästyttävät, ällöttävät ja jopa vihastuttavat. Hanif Kureishin pienoisromaani Lähtö, joka on julkaistu suomeksi Lähtö ja neljä muuta tarinaa -kokoelmassa, kuului valitettavasti jälkimmäisiin.

Lähtö kertoo lyhyen, ajallisesti noin yhteen vuorokauteen sijoittuvan, tarinan siitä, miten eräs elämäänsä ja etenkin vaimoonsa kyllästynyt aviomies suunnittelee, miten toteuttaisi vaimonsa ja pienten poikiensa jättämisen. Hän pohdiskelee parisuhteen fyysisen ja henkisen puolen merkittävyyttä, syitä mikä on johtanut nykyiseen tilanteeseen,ja sitä, milloin on sopiva hetki lähteä. Ja siinä sivussa käy luonnollisesti tapailemassa tyttöystäväänsä.

En muista olenko lukenut koskaan aiemmin kirjaa, jonka päähenkilö olisi ollut yhtä vastenmielinen. Lähdön päähenkilö on onneton nyhverö ja pelkuriraukka, joka ei millään tavalla saa sympatioitani puolelleen. Hän muun muassa miettii, ettei tahdo olla viimeisinä hetkinä liian läheinen vaimonsa kanssa, jos vaikka sattuukin huomaamaan, ettei tahdokaan lähteä. Anteeksi siis mitä?

Se minun on kuitenkin myönnettävä, että Kureishi on taitava kirjailija ja mikäli aihe olisi ollut toisenlainen, olisin voinut suhtautua teokseen myönteisemmin. Uskon, että joillekin samankaltaisten asioiden kanssa kamppaileville tämä voisi iskeä kovastikin.

Lempilainaus:
"Minulla on kaapissani ainakin viisikymmentä muistikirjaa, joista jokainen herätti minussa ostamisen hetkellä innostuneen odotuksen siitä, mitä nyt saisin sanottua, mitä uusia ajatuksia syntyisi. Jokaisessa on sivujen välissä valkoinen imupaperi, ja kaikki ovat tyhjiä lukuun ottamatta ensimmäistä sivua, jolle olen yleensä kirjoittanut jotakin tällaista: Tähän muistikirjaan aion kirjoittaa kaiken mitä mieleeni juolahtaa ja jonkin ajan päästä näen oman kuvani hahmottuvan merkityksellisistä osasista... Ja sitten - ei mitään. Jähmetyn, niin kuin ihminen jähmettyy silloin kun kaikki muuttuu vaarallisen kiinnostavaksi."
s. 53.

Viittaukset muihin listan kirjoihin:
"Luulen että minusta on tullut yksi aikuisista romaanissa Sieppari ruispellossa."
s. 117.Kirjailija: Hanif Kureishi
Luettu kirja: Lähtö (suom. Emma Murros)
Alkuperäinen kirja: Intimacy
Alkuperäinen julkaisuvuosi: 1998
Sivuja: 125
Mistä hankin: Vaasan pääkirjasto
Missä ja milloin luettu: Junassa 11.7.2013
Arvostelu:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentti ilahduttaa aina, kiitos!