lauantai 14. joulukuuta 2013

Kirjabloggaajien joulukalenteri 14.12.2013Tervetuloa kirjabloggaajien joulukalenteriin avaamaan neljästoista luukku! Eilinen luukku avautui Lurun luvut -blogissa, huomenna luukku aukeaa Kirsin kirjanurkassa ja kaikki joulukalenteriin osallistuvat kirjablogit on nähtävissä täällä, Luettua elämää -blogissa.

Jouluun on enää kymmenen päivää ja kaikki tekemättä, apua! Villakoirat uinuvat nurkissa, lahjat on ostamatta ja perunalaatikko imeltämättä. Kuusi on kaatamatta, kaapit siivoamatta ja joulukoristeet askartelematta. Joulustressi lienee tuttua monelle ja etenkin meille kaiken suorittajille. Vuoden parhaan juhlan valmistelut ovat osa juhlatunnelmaa ja niistä voi nauttia, mutta siitä huolimatta stressi saattaa iskeä, kun on niin paljon asioita, joita haluaisi tehdä ennen joulua. Minulla on sen verran helpot kuviot joulun suhteen, että joulua edeltävätkin päivät ovat minulle rauhoittumisen aikaa. Monilla ei kuitenkaan ole näin. Tänään, kun jouluun on aikaa enää vähän yli viikko, tarjoankin vinkkejä joulustressin selättämiseen.


Vinkki 1: Hanki vertaistukea

Tämä tässä on Hanna Kattilakoski. Hanna, sano päivää! Hanna on Sinikka ja Tiina Nopolan luoma hahmo, Heinähatun ja Vilttitossun äiti, jolla ei aina ole niin kovin helppoa.

Heinähattu ja Vittitossu joulun jäljillä on oiva esimerkki siitä, miten Hannalla on vaikea tehtävä pyörittää elämää perheessä, joka ei ole ihan normaali ja jossa tapahtuu erikoisia asioita. Kellarista katoaa ruokaa, joka toisinaan palaa takaisin. Mies ja lapset eivät auta joulusiivouksessa ja kaiken kukkuraksi appiukko pamahtaa kylään itsenäisyyspäivänä ja kertoo viipyvänsä jouluun ja ylikin.

Hanna on oiva joulustressaajan vertaistukihenkilö. Eikä hän oikeasti ole niin kiukkuinen kuin mitä kuva antaa ymmärtää. Tämä on Markus Majaluoman näkemys Hannasta.Vinkki 2: Kuuntele marttoja

Jo lähes loppuunkäytetyssä marttojen vinkissä joulustressiin "Älä siivoa komeroita, ellet aio viettää joulua niissä" on vinha perä. Paitsi jos satut olemaan uimahuoneen komerossa asuva Muumien esi-isä. Silloin tämä vinkki on varsinaista syrjintää. Omakohtaisesti voisin myös todeta, että kun komerot ovat normaalisti tilassa "tikittävä aikapommi, joka räjähtää, jos oven avaa", on ihan kivaa vaihtelua jos jouluna ei olekaan näin. Myös Kattilakosken Hanna siivoaa komeroita:

"Hanna penkoi koko loppuillan vanhoja vaatteitaan 
ja lajitteli niitä kasoihin. Keittiöstä kuului mutinaa:
- Tätä voi käyttää vielä siivotessa... tästä saa hyviä pölyrättejä... tällä haalarilla voi vaikka marjastaa.
Hän katseli pieneksi käyneitä villahousujaan. Saisikohan näistä myssyn Vilttitossulle? Hanna pujotti kätensä housunlahkeisiin. Vai tekisikö näistä patakintaat? Muut olivat menneet jo nukkumaan, kun Hanna sitoi narulla pientä nyyttiä. Ihmeen vähän saatiin, hän ajatteli. Mutta eihän sitä koskaan tiedä, mikä pula-aika tässä vielä tulee."
Vinkki 3: Kaiken ei tarvitse olla täydellistä

Ihan oikeasti ei tarvitse. 

"Hanna tuli sisään. Hän jäi takki päällä tuijottamaan kuusta.
- Mi...mikä tuo on? hän kysyi.
- Vaari ja lapset halusivat koristella jo tänään, sanoi Matti ja meni Hannan luo. - Mitäs pidät? Eikös ole näyttävän näköinen?
Hanna meni lähemmäksi, mutta Matti vetäisi häntä taaksepäin.
- Sitä pitää katsoa kaukaa! Se on lastenkuusi, lasten ehdoilla.
- Siinä on ne juustokoristeetkin, Heinähattu innostui.
- Ja tyhjä kohta on peitetty pukilla, sanoi Vilttitossu.
Hanna ryntäsi keittiöön ja lysähti pöydän ääreen itkemään. Matti meni perässä. Hän istui Hannan viereen.
- Älä nyt Hanna, minä selitän. Siinä kuusessahan näkyvät sekä nykyajan henki että vanhan ajan patina. Oljet kertovat vuosisadan takaisista pirttijouluista, kirkkaat pallot taas meidän aikamme loistosta. Mikä runsaudensarvi se on lapsille! Ajattele kuinka se kehittää heidän mielikuvitustaan.
Vaari tuli ovensuuhun Heinähattu, Vilttitossu ja poika perässään. Vaari kuiskasi:
- Tuolla höpinällä se sai Hannan aikanaan vihillekin."


Vinkki 4: "Monilla menee vielä huonommin"

Silloin kun tuntuu siltä, että joulustressi kaatuu päälle, suosittelen miettimään hetkisen vaikkapa seitsemän veljeksen joulun viettoa. Että eipä sekään niin kaksista ollut. Joulusaunassa syttyy tulipalo, jonka vuoksi koko Impivaara on pian ilmiliekeissä ja veljekset pakenevat Jukolaan joulunviettoon. Myös suomalaiset, hämmentävän synkät joululaulut toimivat mainiosti tässä tarkoituksessa. Esimerkiksi koko Leevi and the Leavingsin Varasteleva joulupukki albumi on hyvä keino tämän vinkin mukaiseen ajatteluun. Vai mitäpä sanotte säkeistä:

"Silloin vasta sen lähtömme syyn ehkä ymmärsinkin
vanhan navetan katto kun leimahti liekkeihin
onneksi ehdimme pois"
(Onneksi jouluun on aikaa)

tai

 "Makaa joulukuusi kaatuneena,
miksi itket pikku-Leena
komerossa piilossa vanhemmilta.
Miksi isi ja äiti riitelitte
tuskin edes huomasitte
nythän on jouluilta"
(Jouluksi mummolaan)

tai vanha kunnon, jokaisen joulustressaajan lempijoululaulu, Kari Tuomisaaren säveltämä ja sanoittama Siitä tuntee joulun:

"Lapset jätti koulun
ja talossa on kaikki sekaisin.
Äsken hukkasin jo ostoslistan kolmannen
on kinkku tilaamatta vielä ehkä ehdin tehdä sen".Vinkki 5: Joulu tulee joka tapauksessa ja silloin on kaikki hyvin

Myös Hannalla:

"Tytöt menivät keittiöön. Riisipuuro kypsyi hellalla ja Hanna hosui hiki päässä. Hän tyrkkäsi puurokauhan Heinähatulle:
- Riisipuuroa pitää koko ajan hämmentää, ettei se pala pohjaan.
Hanna kuori mantelin puuroon ja Vilttitossu sai kattaa pöydän.
- Ota kaapista syvät lautaset, Hanna komensi ja katsoi seinäkelloa. - Viittä vaille kaksitoista! Nyt kaikki puurolle, joulurauha julistetaan!
Vaari ja poika tulivat tonttulakit päässä pöytään. Matilla oli valkoinen paita. Vilttitossu tökki kauhalla puuroa nähdäkseen missä on manteli. Hanna nappasi häneltä kauhan ja alkoi jakaa puuroa lautasille samalla kun radiosta kuului joulurauhan julistus:
- Huomenna jos Jumala suo, on meidän Herramme ja Vapahtajamme armorikas syntymäjuhla, ja julistetaan siis yleinen joulurauha...
Hanna ripotti kanelia puuroon.
- Monissa perheissä vielä tähän aikaan imuroidaan, ja matot ovat ulkona. Joulurauhasta ei ole tietoakaan, hän sanoi. - Moni on vielä jouluostoksilla, ja monilla on laatikot tekemättä ja kinkku paistamatta.
- Olisit nyt vähän aikaa hiljaa, että voitaisiin kuunnella tuota joulurauhan julistusta, Matti sanoi.
- ...sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulujuhlaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla käytöksellä häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka laki ja asetukset kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.
Hannalla oli suu täynnä puuroa.
- Minä sain mantelin! hän mongersi."


BONUS: Joulustressibingo

Bonuksena tarjoan vielä joulustressibingon. Bingon tapahtumat saattavat olla tai saattavat olla olematta täysin fiktiivisiä, kröhöm.

Kun saat jouluvalmistelujen tuoksinassa bingon, voit huudahtaa voipuneesti ja itkunsekaisella äänellä "bingo", romahtaa sohvalle ja antaa muiden hoitaa loput valmistelut. Mielellään saa tulla hihkaisemaan bingon kommenttiboksiinkin, etenkin jos joku joulun sankari on saanut bingon kasaan jo tässä vaiheessa joulukuuta.


Jouluajan lukemiseksi suosittelen Sinikka ja Tiina Nopolan Heinähattu ja Vilttitossu joulun jäljillä sekä Charles Dickensin Joululaulua. Nämä kirjat kuuluvat olennaisesti joulun odotukseeni. Ihanaa, stressitöntä, onnellista, lämpöistä ja rauhallista joulun aikaa itse kullekin säädylle! Muistakaa nauttia lämmöstä, rakkaudesta ja kiireettömästä lukuajasta.

Ja muistakaahan huomenna suunnistaa avaamaan seuraava luukku tänne.

24 kommenttia:

 1. Mainio luukku! :) Joulubingosta tunnistan menneiltä jouluilta aika monta osumaa. :D

  VastaaPoista
 2. Mainio bingo! Juuri onnistuin polttamaan pohjaan lantut, joista pitäisi tulla laatikkoa. Saapa nähdä, onko laatikossa pikantti sivumaku... :)

  Lisäksi vielä Seija pisti tähän kalenteripuuhaan vähän omaa maustettaan. Nettiyhteydet olivat poikki tähän asti, ja jännäsin, korjautuvatko huomiseen mennessä. Nyt pitäisi vielä se oma kalenteriluukun täyte laittaa pystyyn!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen kyllä ehdottomasti sitä mieltä, että jos itse tekee, kyllä sen pitää näyttääkin/maistuakin/tuntuakin itse tehdylä ;) Toivottavasti tuli kaikesta huolimatta maistuvat laatikot.

   Poista
 3. Hauska luukku. Tosin bingoruudusta yksikään ei kolahda ja en muutenkaan stressaile. (Paitsi vähän sitä, ehtiikö posti tuoda muutaman joululahjan ajoissa...) Mutta helppoa olla stressittä, kun en vietä joulua kotona ja suurin osa valmisteluista on muiden harteilla - kerrankin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan, mukavan helppoa kun ei tarvitse itse stressailla ja valmistella :)

   Poista
 4. Haha, loistava luukku! Onneksi kaikkea ei tarvitse ottaa niin vakavasti,

  VastaaPoista
 5. Istahdin lukemaan luukkusi sen jälkeen kun kävin yhden (toisen) reissun jouluostoksilla ja paistoin tyttöjen kanssa ensimmäiset piparit, kyllähän tuo tekstisi sai rauhoittumaan. Kiitos :) Oikeastaan jouluasiat ovat ihan hyvällä mallilla. Yksi toivottavasti joulun makuinen kakku leivottu, samoin pellillinen (yhtä vaille syötyjä jo) torttuja ja muutama pellillinen pipareita, hyasinttiasetelma väkerretty ja kyntteliköt laitettu ikkunoihin. Niin ja vaihdoimmehan me olohuoneessa huonekalujen järjestystä, vain huomataksemme, että eihän niitä niin voi jouluna sijoitella kun kyntteliköt eivät näy. Siis mööbleerattiin vanhaan järjestykseen :D

  Ihanaa, rentouttavavaa ja tietysti kirjaisaa joulua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin valmistelin joulua mööbleeraamalla, vaihdoin kahden kirjahyllyn paikkaa niin että sain olohuoneeseen romaanit, jotka tietenkin aakkostin. Juhlan tuntu tulee siitä, kun asiat ovat eri tavalla kuin tavallisesti niin mööbleeraus on mukavaa ennen joulua. Ja vaikka ne huonekalut palauttaisi samoille paikoille, niin on siinä se hyvä puoli, että tulee ainakin pölyt siivottua siinä samalla :D Ihanaa joulua sinullekin! <3

   Poista
 6. Hanna Kattilakoski oli hyvä muistutus tällaiselle stressaavalle kotiäidille siitä, miltä koko touhu näyttää. Huokaisen hiljaa ja hengittelen syvään. Kiitos hauskasta luukusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanna Kattilakoski on kyllä nainen johon on helppo samaistua. Mahdollisimman stressitöntä ja rauhaisaa joulukuun jatkoa sinulle!

   Poista
 7. Ihanaa, suunnittelin muistaakseni viime jouluna (suunnitelman asteelle jäänyttä) joulupostausta juuri Heinähattu ja Vilttitossu joulun jäljillä -kirjasta, kiva kun Hanna Kattilakoski seikkaili täällä kuitenkin :) Mulla ei ole tänä vuonna joulustressiä oikein mistään. Joulukortit unohdin jo lähettää, lahjoja ei onneksi juurikaan tarvitse hankkia eikä muutenkaan ruuhkassa ryysiä. Keskityn siis juomaan glögiä, syömään piparitaikinaa ja etsimään hyviä joululevyjä Spotifystä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiva, tämä on kyllä mitä mainioin joulukirja, jossa on paljon sanomaa aikuisellekin. Kuulostaa aivan mahtavalta sinun jouluvalmistelusi, ihan parasta kun saa ottaa rauhallisesti ja nauttia tunnelmasta.

   Poista
 8. Ihana luukku :)
  Kun lapset olivat pienempiä, oli "Heinähattu ja Vilttitossu joulun jäljillä" lukuohjelmassa aina ennen joulua. Ihana kirja, sen parissa viihtyivät sekä lapset että aikuiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos pidit :) Tällaiset lastenkirjat, jotka ovat aikuisellekin hauskoja ja oivaltavia, ovat ihan parhaita.

   Poista
 9. Olipas kiva postaus! Kiitos!

  Minulle on käynyt tämän joulun alla juuri niin, että olen halunnut mennä - en joulun vaan joulunaluspäivien viettoon komeroihin. Yleensä olen saanut järjestelypuuskan vasta joskus keväällä. Nyt olen jo pari viikkoa tehnyt inventaariota ja nauttinut siistiytyneistä paikoista. Toisaalta, ei tämä taida liittyä paljon jouluun; kun on laiminlyönyt siivoamista tarpeeksi pitkään, niin pakkohan siihen on joskus ryhtyä.

  Hanna Kattilakoski on huippuhauska nainen, Majaluoman kuvakin on hauska. Sinun valokuvasi kertovat, mikä on tärkeää: koristelut. Ne ovat tärkeämpiä kuin siivous. Minäkin olen jo laittanut joululiinat ja hankkinut kukat. Ja Celine Dionin joululaulut soivat taustalla, kun meikä tekee löytöjä komeroista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, koristelut ovat tosiaan tärkeitä. Niiden alta ei edes hämyssä huomaa, vaikka olisi jäänyt pölyä johonkin tasoille. Minustakin komeroiden järjestely on mukavaa, kun kuuntelee samalla joululauluja. Ja joskushan se tosiaan on pakko tehdä, niin yhtä hyvin sitten joulun alla, jos vaan on aikaa.

   Poista
 10. Hauska ja inhimillinen! Kiitos.

  VastaaPoista
 11. Aivan mahtava, hauska ja tärkeäkin kalenteriluukku, kiitos! Tuo kirja on tosiaan aivan mahtava, samoin oli se (Miitta Sorvali Hannana) Heinähattu ja Vilttitossu -joulukalenteri, joka tuli telkkarista kun olin lapsi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo joulukalenteri on ihan paras! Minulla on kieltämättä aina Miitta Sorvali mielessä, kun luen Kattilakosken perheen elämästä.

   Poista

Kommentti ilahduttaa aina, kiitos!