lauantai 3. toukokuuta 2014

Gillian Flynn: Kiltti tyttö


Gillian Flynnin Kiltti tyttö on ollut näkyvillä monissa blogeissa, kirjakauppojen mainoksissa ja muualla mediassa jo pitkään. Tummanpuhuva kansi ja kiinnostavalta vaikuttava tarina jäivät mieleeni ja siksipä, kun kirja oli e-kirjamessuilla huippuedulliessa tarjouksessa, tartuin tilaisuuteen ja ostin kirjan luettavakseni.

Luin kirjaa kännykän näytöltä, joka ei ole järin suuri, niin junassa, bussissa, kävellessä, istuessa, vessassa, kokatessa ja siivotessa. Sivua sai kääntää hyvin tiuhaan, mutta helppo, suorastaan yksinkertainen, teksti piti huolen siitä, ettei lukemiseen tarvinnut käyttää kuin paria aivosolua kerrallaan. Lukeminen pätkissä siellä täällä sopi tämän kirjan luonteeseen hyvin.

Tarinasta on vaikea kirjoittaa mitään niin, että ei samalla paljasta juonesta liikaa. Tarinan keskiössä on aviopari, entinen toimittaja Nick, itsekkyyteen ja laiskuuteen taipuvainen aviomies sekä Amy, täydellisyyttä hipova kaunis, kiltti ja hurmaava vaimo. Tarina etenee kirjan ensimmäisessä osassa Amyn päiväkirjamerkintöjen, jossa hän kuvaa Nickiin tutustumista ja parisuhteen alkua, sekä Nickin kerronnan kautta. Eräänä päivänä, pariskunnan hääpäivänä vielä kaiken kukkuraksi, Amy katoaa. Kaikki alkaa viitata siihen, että Nick tietää Amyn katoamisesta paljonkin, on jopa murhannut hänet.

Kirjan merkittävä idea on se, että sen on tarkoitus ylättää lukijat. Asetelmat heittävät häränpyllyä, kiltti ei olekaan sitä miltä näyttää ja niin edelleen. Oma henkilökohtainen ongelmani kirjan kanssa olikin se, että en yllättynyt. Olen ehkä siinä määrin lukenut tämänkaltaista kirjallisuuta ja muutenkin luonteeni tietty skpetisyys sai aikaan sen, että olin lähes koko ajan perillä siitä, mitä tapahtuu ja mitä seuraavaksi tulee tapahtumaan. Olisin niin kovin halunnut yllättyä ja odotin suurta pommia kirjan loppuun asti. Sitä vain ei tullut.

Lisäksi kirjan hahmo ärsyttivät minua kovasti. Toki heidän oli tarkoituskin olla ärsyttäviä, sillä koko kirja heijastelee pintaliitomaailmaa, sen teflonpintaa ja sitä, miten sileän pinnan alta saattaisikin löytyä aika karkeaa rosoa, jos pinta joskus kaavittaisiin pois. Tällaista kirjallisuutta ei oikeasti jaksa lukea, jos ei missään vaiheessa koe sympatiaa sen hahmoja kohtaan. Se olikin kirjan suurin ongelma. Vaikka ahminkin kirjaa vauhdilla, en oikeastaan missään vaiheessa halunnut kiihkeästi tietää, mitä sen hahmoille tapahtuu. Ihan sama, inhottavia tyyppejä kumpainenkin ja kaikki tyynni.

Kiltti tyttö oli ylihehkutettu dekkari, jossa oli aineksia vaikka mihin, mutta joka oli liian valmiiksipureskeltu ja pinnallinen makuuni. Jos sen dekkarimaiset juonikuviot, rikokset ja rikosten todisteet siirtäisi johonkin eri tyypin kirjaan, olisi juoni ja sen monet käänteet saattaneet iskeä minuun aika paljon paremmin. Nyt fiilis on lähinnä: "blaah".

Osallistun kirjalla Marika Oksan Rikoksen jäljillä -lukuhaasteeseen.

Kirjailija: Gillian Flynn
Kirja: Kiltti tyttö (suom. Terhi Kuusisto)
Alkuperäinen kirja: Gone Girl
Julkaistu alunperin: 2012
Sivumäärä: n. 460
Arvostelu: ★★

13 kommenttia:

 1. Minäkään en oikein syttynyt tälle. Teksti on toki vetävää ja kirjan ahmaisee kuin huomaamattaan, mutta jotenkin nulju olo siitä kuitenkin jäi, ehkä juuri ennen kaikkea henkilöiden vuoksi ja siksi, että kyllästyin jatkuviin "yllätyksiin".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin jälkeen päinkin ajateltuna kirjan hahmoista jäi todella ärsyyntynyt olo! Omituista, ei yleensä näin paljon jää jokin vaivaamaan.

   Poista
 2. Olipa harmi, etten ensimmäinen haastekirja ollut tämän parempi lukuelämys. Olen Kiltistä tytöstä ollut itsekin varovaisen kiinnostunut, mutta saas nähdä, viitsinkö edes yrittää tätä. :)

  VastaaPoista
 3. Totta! Samoja fiiliksiä minullakin tästä kirjasta, lukihan sen, ihan okei, mutta en minäkään yllättynyt mistään ja tosiaan vähän turhan hehkutettu. Silti olen varovaisen kiinnostunut Flynnin uudesta suomennoksesta, jonka pitäisi kai nyt kesän korvalla ilmestyä. =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin ehkä kuitenkin joskus mahdollisesti voisin haluta antaa Flynnille uuden mahdollisuuden :D

   Poista
 4. Itseasiassa minunkin piti kokeilla tätä kirjaa samaiseen haasteeseen... :D Arvostelusi jälkeen hiukan mietityttää, mutta taidan silti antaa tälle tilaisuuden jos tulee kirjastossa vastaan, sillä tämän jännitysgenren kirjat eivät ole (vielä) minulle niin tuttuja :)

  VastaaPoista
 5. Sama täällä, kirja ei yllättänyt minuakaan paitsi muistaakseni yhdessä kohdassa. Melko laimea maku tästä jäi, vaikka idea sinänsä oli ihan hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se jäi juuri harmittamaan, että hyvä idea meni vähän hukkaan.

   Poista
 6. Oi kerro sitten oliko hyvä! Kyllä jotakin hurjan taitavaakin tässä oli.

  VastaaPoista
 7. Voi, minä tykkäsin tästä kirjasta kovasti ja yllätyin juonenkäänteistä. :DDD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No et ole varmasti ainut, tätä kirjaa on kuitenkin niin paljon hehkutettu :) Siksi olinkin aika pettynyt, kun ei se olllutkaan niin hieno ja yllättävä.

   Poista

Kommentti ilahduttaa aina, kiitos!