tiistai 27. toukokuuta 2014

Aino-Maria Savolainen & Katja Jalkanen: Linnasta humisevalle harjulle. 50 parasta kirjaa ( + uusi lista blogiin, jihuu!)

Kirjahamsterilla ei ole vaikeuksia sopivan rekvisiitan etsimisessä.
Kun lukee kanssabloggaajien (klik! ja klik!) kirjoittamaa kirjaa, on kuin tuttujen kanssa höpisisi. Siksipä Linnasta humisevalle harjulle -teoksen lukeminen olikin kuin mukavaa jutustelua siitä, mitä sitä seuraavaksi lukisi.

2013 Kirjakantti-tapahtumaan liittyi äänestys, jossa selvitettiin kaikkien aikojen parasta kirjaa. Amman lukuhetki emännöi äänestystä, jonka ensimmäisessä vaiheessa kaikki halukkaat saivat ehdottaa yhtä tai useampaa suosikkikirjaansa mukaan äänestykseen. Näitä ehdotuksia tulvi yli 500. Seuraavassa vaiheessa näistä ehdotuksista kirjabloggaajat saivat äänestää suosikkejaan ja tämä kirja kertoo tuon äänestyksen kärkiporukasta, kirjabloggajien mielestä 50 parhaasta kirjasta ikinä. Tämä kirja onkin siis oikea kirjablogimaailman yhteisöllisyyden multihuipentuma. Kirjaesittelyjä lukiessani pohdin toisinaan, että ketkäköhän teistä kollegoistani olette äänestäneet mitäkin kirjaa, hauskaa.

Listat ovat huippuihania ja kirjahan on jo ideana hurmaava, se ei ole mikään yllätys. Yllätyin kuitenkin siitä, miten syvälle Savolainen ja Jalkanen ovat päässeet kirjojen maailmaan ja millaista jännittävää nippelitietoa kirjoista löytyykään! Aion ehdottomasti tulla pätemään näillä tiedoilla keskustelussa jos toisessakin... Tämä olisi mainio lahjaidea vaikkapa koulunsa päättäville, kirjoista innostuneille nuorille.

Laskin, että olen lukenut tuosta 50 kirjasta tällä hetkellä 38 eli 12 on lukematta (Vuosisadan rakkaustarina, Teemestarin kirja, Ulysses, Haudankaivajan tytär, Kaikki mitä rakastin, Maa on syntinen laulu, Anna Liisa, Jumalat juhlivat öisin, Poikani Kevin, Tuhat loistavaa aurinkoa, Hietakehto, Tainaron). Ilahduin kovasti, että listalta löytyvät monet kirjasuosikkini kuten Piin elämä, Kurjat, Kafka rannalla ja tietenkin se minullekin ykkönen, Täällä Pohjantähden alla. Tämä on todiste kirjabloggaajien hyvästä mausta.

Tästä mahtavasta kirjasta innostuneena etsin Amman blogista listan niistä kaikista kirjoista, jotka saivat kirjabloggaajien äänestyksessä vähintään yhden äänen. Näitä kirjoja on listalla yhteensä 142 ja lisäänkin sen nyt blogiini uudeksi tavoitelistaksi! Tällä hetkellä olen lukenut tuosta porukasta 65 eli tekemistä riittää silläkin saralla.

Jos siis mietit, mitä lukea seuraavaksi, lue ensin tämä kirja.

Kirjailija: Aino-Maria Savolainen ja Katja Jalkanen
Kirja: Linnasta humisevalle harjulle. 50 parasta kirjaa.
Julkaisuvuosi: 2014
Sivumäärä: 260
Mistä hankittu: Kirjastosta

8 kommenttia:

 1. Minulla on tämä lainassa, mutta en ole ehtinyt vielä tehdä muuta kuin kurkkia, mitkä kaikki kirjat ovat mukana TOP50:ssä. Kaksi äänestämääni oli päässyt listalle (TSH ja Vuonna 1984), mutta minua harmitti, ettei mikään Atwoodin kirja ollut päässyt 50 eniten ääniä saaneen joukkoon. Äänestin myös paria, joista olen melko varma, etteivät ne muita ääniä saaneet (Bernard Beckettin Genesis ja A. W. Yrjänän Mechanema). Gaarderin Sofian maailmakin sai minulta äänen. Kivaa, että laitat tämänkin listan blogiisi. Sinulla noita listoja riittää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei olipa hauska tietää, että nuo kirjat ovat sinun äänestämiäsi :) Olen ihan hillitön CMX:n ja Yrjänän lyriikoiden fani, joten Mechanema kiinnostaa minua kyllä erityisen kovasti.

   Jep listoja riittää, ehkäpä liikaakin... Tosin edelleen haaveilen myös siitä TBR-listasta. Tuossa yläpalkissa olisi kyllä nyt hyvin tilaa ;)

   Poista
  2. Olen lukenut Mechaneman monta kertaa ja joka kerta Yrjänän runot ovat saaneet uusia ulottuvuuksia. En edes paljon lue runoja ja silti ainoa äänestämäni kotimainen kirja oli juuri runoja. :)

   Kyllähän tuonne nyt yksi TBR-lista mahtuu. Minäkin tykkään listoista, ja jos uusi lista tulee vastaan, aina katson, mitä olen jo lukenut, mutta en kyllä mitenkään pystyisi järjestelmällisesti lukea kirjalistoja lävistse. Olen liian taipuvainen kirjahaahuiluun.

   Poista
 2. Olen todennut, etten ole ollenkaan listalukuihmisiä, mutta toisten blogeista on kiva seurailla listojen edistymistä. :) Tsemppiä vaan lukemiseen, aika montahan sinulla jo onkin luettuna. TOP50:n lukemattomien listalta Jumalat juhlivat öisin ja Tainaron ovat semmoisia oman maun mukaisia herkkupaloja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo kiinnostavat minuakin paljon! Minä olen vähän turhankin listaihminen, vaikka aina vaan enemmän luen listojeni ulkopuoleltakin kirjoja.

   Poista
 3. Ihana bloggaus tästä kirjasta! Olinkin ihan unohtanut, että olen unohtanut etsiä tätä kirjastosta.. :)

  Aika komea muuten tuo luettu saldosi tämän kirjan 50:stä..... Kiinnostaa tietää sitten oma luku, kun saan tämän käsiini ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmeen paljon olin lukenut, jos olisin tehnyt saman laskutoimituksen aikana ennen blogia, eipä olisi ollut kovin kummoinen saldo :D

   Poista
 4. Hih, minäkin olen lukenut 38/50! Tosin eri kirjat kuin sinä :D

  VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa aina, kiitos!