torstai 28. elokuuta 2014

Heinrich Böll: Katharina Blumin menetetty maine

Kesä, koivu ja kirja.
Hyönteisdokumentin hdcanis suositteli minulle viime syksynä tutustumista Böllin Katharina Blumin menetettyyn maineeseen ja tuosta saakka olen pitänyt kirjan mielessä. Nobel-kokemukseni ovat olleet melko negatiivisia, joten lähdin etsimään aihteeksi positiivisempaa kokemusta Böllin kirjasta. Rehellisyyden nimissä minun on tunnustettava, että ajattelin jotakin sen suuntaista, että onpa ainakin lyhyt, jos on kammottavan tylsä. Minäkö ennakkoluuloinen?

Katharina Blumin menetetty maine ylittikin odotukseni reilusti. Se oli pieni ja varsin piikikäs satiiri, joka iski häpeilemättä heti esipuheessaan:
 "Tämän kertomuksen henkilöt ja tapaukset ovat keksittyjä. Mikäli eräiden lehtimiestapojen kuvauksessa ilmenee yhtäläisyyksiä 'Bild'-lehden menetelmien kanssa, nämä yhtäläisyydet eivät ole tahallisia eivätkä satunnaisia vaan väistämättömiä."

Katharina Blumia epäillään erään sensaatiolehden (johon kirjassa viitataan ihanan kierosti ja korostetusti nimellä "LEHTI") reportterin ampumisesta ja kirja koostuu kuulustelupöytäkirjoista ja oikeudenkäyntimateriaalista. Sekä poliisilaitos, oikeuslaitos että roskalehden koneisto toimivat kaikki omalla tavallaan arveluttavasti ja pöyhkeilevästä toimintatavastaan huolimatta ilmeisen tehottomasti. Yksilön elämä ja oikeudet jäävät valtaakäyttävien jalkoihin ja yksityisyyden käsite heikkenee.

Yhteiskunnallinen satiiri on vaikea laji minulle lukijana, sillä oma yhteiskunnallinen valveutumiseni ei ole sillä tasolla, ettäkö ymmärtäisin kaikkia sen piikkejä ja nyansseja. Katharina Blumin menetetty maine oli kuitenkin ihastuttavan suoraviivainen satiiri ja sen kerrontatyyli, jossa kertoja liittyi osaksi arvostelevaa soppaa, oli riemastuttava.

Nyt odotankin innolla Böllin Nainen ryhmäkuvassa -kirjan lukemista, se löytyy omasta kirjahyllystäni. Katharina Blumin menetetyn maineen perusteella uskallan sanoa, että Böll on varsin omalaatuinen kirjailija, jonka kirjoitustapa on täysin poikkeuksellinen olematta kuitenkaan vaikea.

Kirja on myös Hannan mieleen, mutta Jassu ei pitänyt kirjasta yhtään.

Tällä kirjalla nappaan pisteen Jokken 14 nobelistia -haasteessa.

Kirjailija: Heinrich Böll
Luettu kirja: Katharina Blumin menetetty maine (suom. Kai Kaila)
Alkuperäinen kirja: Die Verlorene Ehre der Katharina Blum
oder: Wie Gewalt entstehen und wohin sie führen kann
Alkuperäinen julkaisuvuosi: 1974
Sivumäärä: 127
Mistä hakittu: Kirjastosta
Arvostelu: ★★★

10 kommenttia:

 1. Kiva kun bloggasit Böllille

  Tämä on Böllin myöhäistuotantoa, luin Böllin sodan jälkeistä tuotantoa. Bloggaus Ei sanonut sanaakaan teoksesta ilmestyy 9.11, mutta kirja on minusta hyvä, mutta sisäisesti ristiriitainen. Romaanin päähenkilöt kamppailevat sodan jälkeisen köyhyyden ikeessä, mutta kuvauksessa heillä on rahaa varsin runsaasti käytettävissään.

  Lähteiden mukaan Böll myöhemmin arvosteli "talousihmettä". En tiedä onko talousihmeen arvostelu yhtä ristiriitaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luinkin wikipediasta, että kirja on vastaus siihen, kun Böll oli yhdistetty mediassa terroristeihin, mielenkiintoinen tausta! Aion jatkossakin lukea ehdottomasti Bölliä, tuo Ei sanonut sanaakaan kuulostaa myös kiinnostavalta.

   Poista
 2. Saksalaiset mieskirjailijat, nuo ukkomaiset otukset - ovat minulle niin kovin hankalia kumppaneita. Tunnen jopa vähän huonoa omaatuntoa siitä, että en oikein pääse näiden omien etukäteiskynnysteni yli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ukkomaiset otukset, mainiosti tiivistetty :D Tämäkään ei taida olla niitä helpoiten lähestyttäviä.

   Poista
 3. Böllin Päiväkirja vihreältä saarelta oli niin hyvä, että haluan lukea häneltä lisää teoksia. Tämä kuulosti kiinnostavalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kirjan nimi, tuon aion ehdottomasti lukea myös :)

   Poista
 4. Jees, kiva kun luit. Ja tässä (ja vaikka siinä Naisessa ryhmäkuvassa) on aika omatakeinen tyyli että ymmärrän että jotkut voivat kokea sen vieraaksi, Böll osaa tämän ihmiselämien tarkastelun epäinhimillisistä vinkkeleistä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitään helpoimmasta päästä tämä ei tosiaan ollut, mutta hyvin antoisaa.

   Poista
 5. Taidan etsiä kirjan kirjastosta, kuulostaa niin kiinnostavalta, kiitos vinkistä! Böll on minulle uusi tuttavuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Arja, odotan innolla mitä mieltä olet kirjasta, toivottavasti pidät :)

   Poista

Kommentti ilahduttaa aina, kiitos!