lauantai 23. elokuuta 2014

Laila Hietamies: Hylätyt talot, autiot pihat


Bloggaamattomien kirjojen pino alkaa taas kasvaa ja minua harmittaa aina, jos lukemistani kirjoista ei jää blogiin mitään merkintää. Senpä vuoksi ajattelin purkaa sumaa edes lyhyillä bloggauksilla, vaikka pitkiin ja perin analyyttisiin teksteihin ei välttämättä löydykään aikaa tai intoa.

Laila Hietamiehen Hylätyt talot, autiot pihat on osa Kannas-sarjaa, joka käsittelee Karjalankannaksella sijaitsevan Suontaan kylän ihmisten elämää Suomen historian veristen vuosien pyörteissä. Kirja on sarjan keskimmäinen osa, enkä ole lukenut sitä edeltäviä kirjoja, joten en tiedä miten paljon lukukokemus kärsi siitä. Hylätyt talot, autiot pihat on Keskisuomalaisen sadan kirjan listalla sijalla 90.

Hylätyt talot, autiot pihat sijoittuu kesään 1944. Miehet ovat sodassa ja naiset ovat palanneet kotiseudulleen kannakselle, josta ovat jo kerran aiemmin joutuneet evakkoon. Tilanne muuttuu uhkaavaksi, vihollinen tekee läpimurron kannakselle ja naiset joutuvat lähtemään jälleen kotikylästään kohti Viipuria ja edelleen länteen. Tarinaa kerrotaan vuorotelleen naisten ja sodassa olevien miesten näkökulmasta ja loppua kohden kohtalot tuovat kyläläisiä yhteen ja tarinat yhdistyvät. Sekä naisten että miesten tarinoissa on aitoudentuntua ja kirjailija onkin tehnyt kirjansa eteen hienoa taustatyötä. Sodan kauhujen keskellä ihmiset ovat toivottomia, peloissaan ja ahdistuneita, mutta jaksavat silti uskoa tulevaan, rauhaan ja rakkauteen.

Kirja ei ollut minulle mikään mullistava lukuelämys ja olen lukenut sodasta paljon vaikuttavampiakin kirjoja. Kirjan kieli ei vakuuttanut ja kuten aina ennenkin, runsas murteella kirjoitettu dialogi alkoi ärsyttää. Silti kirja oli koskettava ja kun sen taustalla olevat tapahtumat tietää oikeiksi, oli kirjan lukeminen rankkaa. Karjalaisten kohtalon ei soisi unohtuvan ja Hietamies onkin tehnyt tärkeää työtä. Luultavasti olisin saanut enemmän irti, jos olisin tutustunut kirjan hahmojen elämään jo aikaisemmissa osissa, mutta luulen sarjan osien toimivan kiitettävästi myös itsenäisinä teoksina.

Osallistun kirjalla Ihminen sodassa -lukuhaasteeseen.

Kirjailija: Laila Hietamies
Kirja: Hylätyt talot, autiot pihat
Alkuperäinen julkaisuvuosi: 1982
Sivumäärä: 347
Mistä hankittu: Kirjastosta
Arvostelu: ★★★

2 kommenttia:

 1. Olen aikoinan Hietamiestä lukenut, juuri tämän Kannas-sarjan. Ja totean että kyllähän se vaikuttaa sarjan kokemiseen että henkilöt ovat jo tulleet tutuiksi rauhallisemmissa olosuhteissa...

  Tuo elokuvakansi ei minua oikein vakuuta, vanhempi kansi oli tehokkaampi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota kyllä jäin vähän harmittelemaan, hahmot tuntuivat liian haljuilta, kun heitä ei tuntenut kunnolla. Huomasin vasta googlailun myötä, että kirja ei ollutkaan itsenäinen teos, kun olin jo ehtinyt aloittaa sen lukemista. Ja joo, elokuvakannet, kuinka niitä vihaankaan!

   Poista

Kommentti ilahduttaa aina, kiitos!