keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Tuomo Kesäläinen ym.: Suomen luolat

Suomen luolat on muhkea ja kattava tietokirja ennen kovin vähän kirjoitetuista suomalaisista luolista. Pääkirjoittajana toiminut Kesäläinen on työskennellyt luolatutkimuksen parissa vuodesta 2008. Olen seurannut hänen Luolamiehen blogiaan aina silloin tällöin. Kirjan syntyvaiheet alkavat 80-luvulta, jolloin geologit Salonen, Kejonen, Kielosto ja Lahti ovat aloittaneet epävirallisen luolaprojektin, jonka tarkoituksena oli kartoittaa Suomen luolat. Työmäärä on ollut valtava ja valmis teos, jossa listataan yli 1000 suomalaista luolaa, onkin kunnioitustaherättävä.

Oma suhtautumiseni luoliin on varsin kahtiajakoinen. Olen seikkailunhaluinen geologi, mutta toisaalta minulla on aika paha klaustrofobia. Kolme vuotta sitten Norjassa kenttäkurssilla vierailimme Mo i Ranan Setergrotta-luolassa, jossa on kilometrikaupalla käytäviä syvällä vuoren alla. Siellä luolastoissa vietimme kolme tuntia oppaan johdolla ja mm. ylitimme syvän rotkon siten, että jalkojen välissä näkyi metrien pudotus, jalat yltivät juuri ja juuri liukkaille reunoille, josta saappaat välillä lipsuivat.

Lisäksi kun konttaa ahtaassa, pilkkopimeässä ja kosteassa käytävässä siten, että edessä on joku, takana on joku ja tietää että sieltä ei niin vain pääse pois, ei sen parempaa siedätyshoitoa taida ollakaan. Jos kiinnostuit kohteesta, aika hyvän käsityksen saa luolan kotisivuilla olevasta videosta: http://www.setergrotta.no/ipub/ Kuvissa allekirjoittanut Setergrotta-luolassa sekä luolan suuaukko. Ylemmän kuvan ottanut Marjo, alemman Sami.



Suomen luolat eivät ole ihan samassa mittakaavassa, mutta yllättävän suuria luolia löytyy myös kotimaastamme. Suomen luolat alkaa Suomen luolatutkimuksen historiasta ja esittelee luolien geologiset syntytavat. Lisäksi kirja kertoo kiehtovasti luolien tarinaperinteestä ja yliluonnollisista asukkaista. Teoriaosuuden jälkeen kirjassa esitellään yksityiskohtaisesti 165 luolaa. Esittelyssä kerrotaan luolan synnystä, sen historiasta ja ilahduttavana yksityiskohtana kohteille annetaan tarkat ajo-ohjeet ja jopa gps-koordinaatit. Teos onkin oikea geokätköilevän geologin unelma, sillä näyttää kovasti siltä, että monien merkittävien luolakohteiden lähellä on (tietenkin) myös geokätkö. Kirjan lopussa on vielä laajempi luettelo Suomen luolista, jossa maastotarkistetut luolat on kuvattu lääni- ja kuntakohtaisesti.

Esko on valmiina luolaseikkailuun!
Lainasin kirjan kirjastosta, mutta tämä olisi ihana olla myös omassa hyllyssä. On mahtavaa, että tällaista kirjallisuutta julkaistaan ja tuodaan samalla tunnettavuutta sille, miten hienoja luontoretkikohteita Suomesta löytyy. Löysin kirjasta monta uutta "pakko käydä kohdetta" ja muistin samalla, miten noloa onkaan, etten ole vieläkään käynyt Turun Luolavuoren luolassa enkä kotikuntani Laitilan Hautvuoren luolassa. Ehkäpä jo tämän syksyn aikana voisi korjata tämän asian ja lähteä luolaseikkailulle, asianmukaisesti varustautuneena tietenkin.

Kejonen, Kesäläinen, Kielosto, Lahti & Salonen: Suomen luolat
Kustantaja: Salakirjat
Julkaistu: 2015
Sivumäärä: 432
Mistä hankittu: Kirjastosta

8 kommenttia:

  1. Mahtava kirja, onkohan siinä Torholan luola, Lohjalla? Aika jylhä paikka myöhään syksyllä, kun ollaan kiipeilty sienien perässä luolan mäessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä vaan, Torholan luola oli hyvin esillä kirjassa. Siellä pitäisi ehdottomasti käydä, Lohja on muutenkin geologisesti tosi kiinnostavaa seutua!

      Poista
  2. Vau, tämähän olisi mielenkiintoinen. Seikkailin lapsena paljon lähimetsässä, mutta nykyään en oikein ole paljoa viettänyt aikaa luonnossa. Tästä saisi varmaan kivasti inspiraatiota, varsinkin kun itseäni kiinnostaa tuo tarinaperinne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minuakin kiehtoo kovasti tuo vanha tarinaperinne ja historia. Luolissa on eri kriisiaikoina asunut jos jonkinlaista kulkijaa ja niihin on piilotettu aarteita.

      Poista
  3. Hui, pelkkä kuvauksesi tuosta norjalaisesta luolasta saa paniikin nousemaan. Mutta Eskon, reippaan luolakoiran seurassa voisi ehkä onnistuakin. Noin rohkea katse voisi kyllä saada arkajalankin ylittämään itsensä. Tai sitten oltaisiin molemmat jumissa jossain kammottavassa onkalossa. Onhan noita mäyräkoiriakin joskus noukittu pahoista paikoista...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Esko on kunnon sohvakoira, mutta sen verran on geeneissä mäyränmetsästäjää, että se maastossa on valmis tunkemaan kuononsa ihan jokaiseen koloon. Ei siis varmaan olisi vaikeaa saada sitä mukaan luolaan, mutta osaan kuvitella että lopputuloksena olisi tuo kuvailemasi tilanne. Siellä jumissa sekä ihminen että koira :D Tosiaan aika usein käy niitä, että mäyris jääkin jumiin luolaan. Uskomattoman sitkeitä otuksia ne ovat, sillä saattavat selvitä päiväkausiakin luolassa.

      Poista
  4. Mahtava kirjavinkki, kiitos! Tällaiset kirjat ovat tärkeitä ja itsestäni hurjan mielenkiintoisia, pistän tämän tsekkaukseen.

    Norjan luola kuulostaa aika hurjalta, mutta toisaalta juuri sellaiselta jossa olisi makea käydö! (tuo rotkokuvaus tosin vähän hengästyttää..)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Linnea! Kaikki mikä tuo tunnettavutta Suomen mahtavalle luonnolle ja saa ihmiset tajuamaan, että lähelläkin on kaikkea uskomattoman kiehtovaa, on aina plussaa.

      Suosittelen ehdottomasti tuota Setergrotta-luolaa! Elämäni hurjin, hulluin ja mahtavin kokemus. Sinne järjestetään opastettuja kierroksia kesäisin. Meidän oppaamme tiesi, että olemme geologeja, kuulemma ihan jokaista ryhmää ei laiteta ylittämään sitä rotkoa ;)

      Poista

Kommentti ilahduttaa aina, kiitos!