tiistai 29. marraskuuta 2016

Winifred Watson: Miss Pettigrew Lives for a Day


Olen monesti ennenkin 1001-listan kirjoista kirjoittaessani todennut, että lista toimii parhaimmillaan unohdettujen aarteiden ja vieraampien tarinoiden esiin nostajana. Jo vuosia sitten ensimmäisiä kertoja listaa selaillessani kiinnitin huomioni mielenkiintoisen kirjan nimeen, Miss Pettigrew Lives for a Day. Kaikessa yksinkertaisuudessaan se hurmasi minut ja vaikka en tarkemmin edes tiennyt, mistä kirja kertoo, tilasin sen itselleni. Luvattoman kauan kirja (niin kaunis kirja!) sai olla hyllyssäni ennen kuin lopulta tänä syksynä tartuin siihen.

Olen aiemmin lukenut paljonkin englanniksi, mutta viime aikoina se on jäänyt. Olin jopa vähän järkyttynyt, kun Helmet-haastetta selaillessani totesin, etten ollut lukenut tänä vuonna vielä yhtään kirjaa muulla kielellä kuin suomeksi. Eipä siinä, rakastan suomen kieltä, mutta taitoa pitäisi pitää yllä, ettei englannillekin käy niin kuin ranskalle ja ruotsille (= heikosti). Sainpa siis samalla yhden haastekohdan täyteen, verrytellä englannin sisäänlukutaitoani ja lukea ihastuttavan kirjan. Win, win, win!

Neiti Pettigrew on ikuinen vanhapiika, joka kuluttaa harvat vapaahetkensä ahmimalla romanttisia glamöörejä elokuvia. Hän on palvelijatar, joka kirjan alussa marssii työvoimatoimistoon hiukan epätoivoisena. Toimistosta neiti saa kuitenkin onnekseen paikan ja kello 10:00 hän soittaa tulevan työnantajansa ovea. Alkaa suuri seikkailu, päivä jolloin neiti Pettigrew todella elää ensimmäistä kertaa elämässään. Oven takana asuu neiti Delysia LaFosse, taiteilijatar, suuri persoona. Pian neiti Pettigrew huomaa olevansa kuin keskellä elokuvaa: miehiä tulee ja menee, suudelmia vaihdetaan, kasvoja ehostetaan, matkustetaan taksilla, juodaan drinkkejä ja taas uusia drinkkejä. Vilahtaapa tarinassa jopa kokaiinia! Ennenkuulumatonta!

Kaikessa viattomuudessaan kirja oli ihastuttava menneen ajan tuulahdus 1930-luvulta. Se ei kuitenkaan ollut mikään turhanpäiväinen hömppä vaan hyväntahtoinen, vauhdikas ja hauska kuvaus yhdestä päivästä, jonka aikana kuivahko vanha neiti löytää itsensä, vahvuutensa ja itsevarmuutensa. Se oli sopivan feministinen, vaikka toisaalta feministisyys piili lähinnä siinä, että siinä miehet ja naiset esitettiin ihan yhtä epäedustavassa valossa. Hurmaavaa oli myös se, että kaikki kirjan tapahtumat tapahtuvat yhden päivän aikana aamuvarhaisesta yömyöhään. Ja aivan erityisen hurmaava oli myös kirjan kuvitus (Mary Thomson), joka myös oli suoraan vuodelta 1938.


Googlaamalla en löytänyt yhtään suomalaista arvostelua kirjasta (hupsis, väärin meni, myös Hyönteisdokumentti on viihtynyt kirjan parissa!), mutta sen sijaan opin, että kirjan pohjalta on tehty elokuva vuonna 2008 ja suomennos on Miss Pettigrew - Päivä täynnä elämää. Olisikohan siinä minun hyvän mielen jouluelokuvani vuodelle 2016? Kirja oli kauniin elokuvamainen ja ammensi vanhan ajan Hollywoodista, olisipa siis mielenkiintoista nähdä, miten tunnelma on saatu siirrettyä valkokankaalle.

Kirjailija: Winifred Watson
Kirja: Miss Pettigrew Lives for a Day (1938)
Kuvitus: Mary Thomson
Mistä hankittu: Oma ostos, Adlibris
Sivumäärä: 233
Arvostelu: ★★★★

5 kommenttia:

 1. Olen mä tämän lukenut ja blogannutkin :) https://hdcanis.blogspot.fi/2013/01/winifred-watson-miss-pettigrew-lives.html
  Ja tosiaan erinomainen viihdyttävä ja hyväntuulinen kirja. Mutta valitettavasti elokuva ei tavoittanut kirjan henkeä, siinä on jotain yritystä tehdä vakavaa epookki-BBC-draamaa eli ei ole ollenkaan niin kepeä hyvänmielen elokuva. Olin pettynyt (olisin ehkä ollut vähemmän pettynyt jos en olisi lukenut kirjaa, sinänsä se oli siis ihan hyvin tehty, mutta missattu mahdollisuus).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kappas, google ei tiennytkään kaikkea tai sitten en vaan selannut hakutuloksia tarpeeksi pitkälle :) Kivaa päästä lukemaan sinun tekstisi!

   Voi harmi, kirjassa olisi potentiaalia vaikka mihin.

   Poista
  2. Joo, jos haki vaan kirjan ja kirjailijan nimellä niin en huomannut itseäni kymmenellä ensimmäisellä sivulla, pelkästään englanninkielisiä sivuja...mutta kun lisäsi hakuun sanan "kirja" niin löytyi nyt meidän molempien blogit heti Adlibris-linkkien jälkeen.

   Poista
 2. En ole lukenut kirjaa, mutta olen nähnyt elokuvan. Kirjaa lukematontakaan elokuva ei oikein sytyttänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa harmi! Tässä olisi nimittäin aineksia aika täydelliseen elokuvaan.

   Poista

Kommentti ilahduttaa aina, kiitos!