tiistai 27. joulukuuta 2016

Helmet-haasteen 2016 yhteenveto


Tätä vuotta on jäljellä enää muutama hassu päivä. Olikin siis korkea aika saada valmiiksi Helmet-kirjastojen lukuhaaste vuodelle 2016. 

Osasta kirjoitsta en ole ehtinyt vielä bloggaamaan, mutta tässä listauksessa on linkit niihin, joista olen kirjoittanut. Mukaan on mahtunut mahtavia ja vähemmän mahtavia lukukokemuksia. Osaan kohdista kirjoja löytyi kuin itsestään ja osa oli todella vaikea saada täytetyksi. Luin tänä vuonna yli sata kirjaa (luvassa lähipäivinä yhteenveto!) ja siihen nähden haaste olikin yllättävän vaikea.

Vuoden 2017 lukuhaaste julkaistaan ihan pian, en malta odottaa millaisiin kirjaseikkailuihin pääsen sen parissa!


1) Ruuasta kertova kirja: Elina Lappalainen: Syötäväksi kasvatetut

 "Kaiken kaikkiaan todella hieno ja onnistunut tietokirja, suosittelen erityisesti kaikille meille lihansyöjille."


2) Matkakertomus: Miika Nousiainen, Juurihoito

"Juurihoito oli erittäin viihteellinen, mutta viisaalla tavalla. Se on nousiaismaiseen tapaan täynnä hauskoja ja osuvia oivalluksia ja kirjan lukeminen aiheuttaa hymähtelyä ja hyväksyviä nyökkäyksiä.

 
3) Kirjassa rakastutaan: Milla Paloniemi, 112 osumaa

"Ahmin kirjan yhdeltä istumalta ja kokemus oli yllättävänkin raskas. Kun kirjan on lukenut, päällimmäisenä on lopulta tunne siitä, että haluaisi antaa Millalle ihan valtavan suuren halauksen."


4) Maahanmuuttajasta, pakolaisesta tai turvapaikanhakijasta kertova kirja: Hanif Kureishi: Esikaupunkien Buddha

"Hörhöilyä, seksiä, huumeita ja päämäärättömyyttä. Hoh-hoijaa ja haukotus."


5) Kirjan kannesta voi tehdä kirjanaaman Bam Stoker: Dracula

"En yhtään ihmettele, että Draculasta on tullut sellainen käsite ja että vampyyrigenre jatkaa porskuttamistaan, niin hienon, samalla kammottavan ja säälittävän hahmon Stoker on luonut."


6) Kirjastosta kertova kirja  Kirjaston kissat, Gogolin nenä


7) Vihervuosi 2016 -sloganiin "Minun maisemani – maalla ja kaupungissa" sopiva kirja: Tapani Maskula, Musta kansio

"Olen kyllä ollut tietoinen siitä, että Turun(kin) historia on ollut vähintäänkin värikästä ja monenlaista on sattunut historian kulussa. Musta kansio esitteli kuitenkin sellaisen vakoojien vyyhdin, murhakierteen ja yliluonnollisia tapahtumia, että väkisinkin toinen kulmakarvani lähti epäilevään nousuun kirjaa lukiessani."


8) Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoa et ole lukenut aiemmin  Laura Lindstedt: Oneiron

"Oneiron on ihana. Fantastinen, ihana kirja. Suosittelen kirjaa lämpimästi niille, jotka ovat valmiita erikoiseen seikkailuun ja mahdollisesti, kenties jopa todennäköisesti, myös rakastumaan kirjaan."9) Sinulle vieraalla kielellä (eli ei omalla äidinkielelläsi) tai murteella kirjoitettu kirja: Winifred Watson, Miss Pettigrew Lives for a Day

"Kaikessa viattomuudessaan kirja oli ihastuttava menneen ajan tuulahdus 1930-luvulta. Se ei kuitenkaan ollut mikään turhanpäiväinen hömppä vaan hyväntahtoinen, vauhdikas ja hauska kuvaus yhdestä päivästä, jonka aikana kuivahko vanha neiti löytää itsensä, vahvuutensa ja itsevarmuutensa."


10) Aasialaisen kirjailijan kirjoittama kirja Soseki Natsume, Kokoro

"Kokoro oli alusta loppuun hienovarainen ja kuitenkin tunnelmaltaan sähköisen latautunut. Vain todellinen mestari kykenee kirjoittamaan näin yksinkertaista, mutta täynnä tunnetta olevaa kieltä."


11) Sarjakuvakirja Herge,Tintti Neuvostojen maassa

"Neuvostoliiton meininki kuvataan riemukkaan kärjistetysti ja huumoria revitään myös tilannekomiikasta. Sinänsä Tintti on aika tylsä hahmo, mutta onneksi hänellä on niin ihana Milou-koira."


12) Näytelmä William Shakerspeare: Hamlet

"Jotakin Shakespeare kuitenkin sai aikaan, runomitta jäi päähän soimaan pitkäksi aikaa."


13) Kirjan nimi on kysymys Jane Chapman: Onko jo joulu?


14)  Historiaa käsittelevä tietokirja Lahtinen & Salminen, Kakola -  vankilan tarina

"Kirjan lopussa on osuus, jossa esitellään Kakolaa samoin kuin opastetuilla kierroksilla. Sain nyt siis lopultakin hieman mielenrauhaa siitä, että olen tähän mennessä missannut kaikki Kakola-kierrokset."15) Kirjan kansi on mielestäsi ruma Jan Guillou: Pahuus

"Pahuus oli raskas, mutta lopulta palkitseva lukukokemus."


16) Et ole ikinä ennen kuullut kirjasta: Tim Walker: Lost in Suomi

" Kirja oli pieni ja hupaisa välipala, jonka nautin syksyn pimeimpinä iltoina ennen nukahtamista."


17) Kirjassa juhlitaan: Saara Turunen, Rakkaudenhirviö

" Minua, maalaistyttöä, hävettävän huonon itsetunnon omaavaa palapelin palaa, joka ei tunnu sopivan minnekään, palaa, joka on aina tuntenut olevansa hiukan vääränlainen, liian toisenlainen, tämä kirja lohdutti paljon. Meitä palasia taitaa olla paljonkin. Rakastin ja samalla vihasin tätä kirjaa, sitä mitä se toi pintaan. Olen kuitenkin onnellinen, että tulin lukeneeksi sen ja toivon, että Turunen kirjoittaisi vielä lisää, paljon lisää."


18) Lastenkirja Jukka Parkkinen: Karhukirjeitä kuntolomalta

"Kuuntelin Amalia-tädin kuntolomajuttuja koiraa lenkittäessäni ja olipa vaan vaikeaa koittaa pyrskiä sisäisesti, kun ei halunnut herättää kanssalenkkeilijöiden ihmetystä. Amalialla on kunto päässyt romahtamaan ja hän lähtee kuntolomalle. Kuntolomalla muun muassa lenkkeillään Nallemarketiin ostamaan makkaraa. Ihanan piristävä asenne kaiken tämän supertrendikkään fitnessin keskellä."


19) Kirjan päähenkilö on sinun unelmatyössäsi Karl Ove Knausgård, Taisteluni (kuudes kirja)

"Jälleen kerran Knausgård tekee tavallisesta arjesta maagista, tapahtumaköyhyydestä nautittavan ja kertakaikkisen koukkuunnuttavan lukukokemuksen. Kirjan raskain osuus oli kuitenkin kuvaus Knausgårdin Linda-vaimon masennuksesta. Herää jälleen kerran kysymys, millainen ihmishirviö kirjoittaa ylös kaikkein rakkaimpiensa kaikista synkimmät puolet."


20) Kirjan nimi viittaa vuorokaudenaikaan   Eve Hietamies: Yösyöttö

"Hietamiehen kirjoitustapa on lämmin mutta terävä. Hänellä on taito tiivistää paljon tunnetta arkiseen kerrontaan."


21) 1700-luvulla kirjoitettu kirja Jonathan Swift, Tynnyritarina


22) Kirjassa mukana Marilyn Monroe (syntymästä 90 v.) Antti Heikkinen: Risainen elämä. Juice Leskinen 1950-2006.

" Kirjassa Juicen/Jussin tarinaa elävöittävät lukuisten tuttujen, sukulaisten, työtovereiden ja jopa entisten heilojen kertomukset. Miehestä piirtyvä kuva on elävä kaikessa  kahtiajakoisuudessaan, surullisuudessaan ja no, risaisuudessaan. Kirjaa lukiessa nauratti ja itketti koko ajan. Samaan aikaan ja yhtä paljon."


23) Oman alansa pioneerinaisesta kertova kirja (Miina Sillanpään, Suomen ensimmäinen naisministerin, syntymästä 150 v.) Minna Canth: Anna Liisa

"Minna Canth käsitteli kirjassaan naisen asemaa tavalla, joka on hätkähdyttävä vielä tänäänkin, 120 vuotta myöhemmin."


24) Kirjasammon päivän täkynä vuonna 2016 ollut kirja Juice Leskinen: Äeti

"Kyllä minä jatkossakin mieluummin kuuntelen kuin luen Juicen sanoja, mutta Äeti oli erittäin positiivinen kokemus minulle muutoin niin vieraassa runouden maailmassa. Ihmekö tuo, että näitä runoja oli helppo lähestyä, Juice tuntuu jotenkin niin tutulta kaiken sen kuuntelun ja myös Heikkisen kirjan kautta."


25) Kirjassa on yli 500 sivua A. S. Byatt: Riivaus

"Teos on oikeastaan ylistys kirjallisuudelle, lukemiselle ja lukijoille. Ja tietenkin rakkaudelle. Vaikka välillä koin, että kirja lenteli jossain ihan eri sfääreissä kuin minne minun älykkyyteni ylsi, oli se lopulta melkoisen mahtava lukukokemus, oikea runsaudensarvi kaikessa kirjallisessa mahtipontisuudessaan ja kauniissa rakkauden kuvauksessaan."


26) Elämäkerta tai muistelmateos Pekka Hyysalo: Fight Back

"Niinpä niin. Meillä kaikilla taitaisi olla aika paljon opittavana Pekka Hyysalolta."


27) Afrikkalaisen kirjailijan kirjoittama kirja Coetzee, Hämärän maat


28)  Perheenjäsenellesi tärkeää aihetta käsittelevä kirja Yoko Ogawa: Professori ja taloudenhoitaja

"Professori ja taloudenhoitaja on henkäyksenomainen, täysin pakottamaton ja kauniisti ja vaivattomasti soljuva kertomus."


29) Kahden kirjailijan yhdessä kirjoittama kirja  Manninen ja Raivio, Punavuoren keisarinna


30) Viihteellinen kirja Eve Hietamis: Tarhapäivä

"Toivon todella, että Hietamies kirjoittaisi Pasasen poikien tarinalle jatkoa, haluaisin kovasti kuulla, mitä heille kuuluu."


31) Olympialaisista kertova kirja Asterix Olympialaisissa


32) Kirjassa on myrsky Robert Louis Stevenson: Kidnappaus kannella

"Kaikkien kunnon seikkailukirjojen mukaisesti alkaa jännittävä ja monivaiheinen seikkailu, joka sai minut kyllästymään. Kirja ei ollut pitkä, mutta siltä se totisesti tuntui."


33) Kirjailijan viimeiseksi jäänyt kirja Charlotte Bronte, Syrjästäkatsojan tarina

"Syrjästäkatsojan tarina olikin jollakin tapaa hyvin moderni, älykäs ja monitasoinen teos. Todellinen klassikko, jonka lukeminen oli ehdottoman palkitsevaa."


34) Keskustelua herättänyt kirja Emile Zola: Nana

"Nana edustikin minulle juuri sitä klassikkokirjatyyppiä, jonka olemassaolon haluaisin kokonaan kieltää: kuivaa, tylsää, vaikeaa ja ajan huonosti kohtelemaa kertomusta, jonka lukeminen on puisevaa. Keskimäärin klassikot ovat kaikkea muuta ja sitä mielikuvaa vastaan haluan taistella."


35) Kirjassa ollaan avaruudessa Andy Weir: Yksin Marsissa

"Yksin Marsissa oli ihastuttavan tekninen, mutta se olisi ehdottomasti pitänyt lukea alkuperäiskielellä. Teknisen kielen ja puhekielisyyden suomentaminen ei toiminut mielestäni yhtään ja tökki toisinaan hyvinkin pahasti."


36) Kokoelma esseitä tai kolumneja Anna-Leena Härkönen, Ihana nähä! ja muita kirjoituksia


37) Kirjan nimi viittaa vuodenaikaan Karl Ove Knausgård: Syksy

" Arkinen kirja tosiaan oli. Lukijaa ympäröi voimakkaasti  mielikuva työpöytänsä ääressä istuvasta kirjailijasta, joka poimii näkökenttäännsä erilaisia asioita (kuten pullot, kehykset, kumisaappaat ja erinäiset ruumiinosat) ja kirjoittaa ylös lyhyesti mutta kattavasti sen, mitä nuo asiat tuovat hänen mieleensä ja mitä ne hänelle edustavat. Ei siis kovin mullistavaa mutta silti juuri niin koukkuunnuttavaa kuin mihin olen Knausgårdin kohdalla tottunut."


38) Jossain päin maailmaa kielletty kirja Jung Chang: Villijoutsenet

"Huomasin taas, että minun pitäisi ehdottomasti lukea enemmän tämän tyylistä kirjallisuutta. Historiatietoni ovat aika vajavaiset ja maailmassa on niin paljon asioita, joista haluaisin tietää lisää. Lukukokemus oli raskas, mutta voimakkaan vavahduttava. Jotakin karmaisevaa Villijoutsenien kuvaamasta maailmasta kertoo se, että kirja on yhä kielletty Kiinassa, samoin Changin myöhemmin kirjoittamat tietokirjat."39) Nobel-voittajan kirjoittama kirja: Samuel Beckett: Mercier ja Camier

"Kuitenkin se aiemmin piiloon jäänyt huumori esiintyi nyt selvemmin. Mercier ja Camier olivat omituisessa olemisessaan huvittavia hahmoja, ikävä kyllä en kuitenkaan lopulta ollut kovin huvittunut vaan lähinnä kyllästynyt."

40) Eläkeläisen suosittelema kirja Jukka Parkkinen: Karhukirjeitä Karvoselle

"Parasta oli ehdottomasti tämä kohta: Tädin suosikkeja olivat lapsena olleet sellaiset kirjat kuin Nalle Puh, Uppo-Nalle, Nalle Karvatasku ja Rasmus-nalle. Minä sanoin, että äiti oli lukenut ne kaikki minulle, kun olin ollut pienempi. Täti meni penkomaan kirjahyllyään, mutta yhtään lastenkirjaa ei löytynyt, pelkästään aikuisten klassikoita. Klassikko on sellainen kirja, jonka kaikki tietävät, mutta jota kukaan ei ole lukenut."


41) Kirjassa lähetetään kirjeitä Jane Austen: Emma

"Ei siis uusi suosikkiaustenini, mutta valtavan mukava lukukokemus kuitenkin, Emman ajoittaisesta ärsyttävyydestä huolimatta. Ja tämäkin kirja täytti jo 200 vuotta, aika uskomatonta."42) 2000-luvulla sotaa käyneestä maasta kertova kirja Leena Lehtolainen, Minne tytöt kadonneet

"Kirjojen huumori on lämmintä ja rankkoja teemoja pehmentävää, ihastuttavan arkista sekin."


43) Kirjassa mukana Pablo Picasso (syntymästä 135 v.) Gertrude Stein: Alice B. Toklasin omaelämäkerta

"Parasta kirjassa oli Pariisi. Ja se, että kirja lopulta loppui. Ei ollut minun juttuni. Tuo kansi ällöttää edelleen niin, että pitää tuottaa blogiin nopeasti uusia juttuja siten, ettei tuo hirvitys näy kauaa etusivulla. Kirja olisi sopinut siis myös erityisen hyvin Helmet-haasteen ruma kansi -kohtaan. Tuli mieleen, että pitäisi varmaan lukea Hemingwayn Nuoruuteni Pariisi. Olisi mielenkiintoista nähdä, millaisen kuvan Papa Hemingway antaa Steinistä ja Toklasista."


44) Kirjassa joku kuolee Leena Lehtolainen: Ennen lähtöä

"Yllätyksellinen juoni on dekkareiden a ja o ja se todellakin toteutuu näissä kirjoissa."


45) Suomalaisesta miehestä kertova kirja Seppo Jokinen: Kuolevaksi julistettu


46) Alle 18-vuotiaan suosittelema kirja Salla Simukka: Punainen kuin veri


47) Eteläamerikkalaisen kirjailijan kirjoittama kirja Marquez: Rakkautta Koleran aikaan


48) Kirjassa on alle 150 sivua Handke: Vasenkätinen nainen

"Handken pienoisromaani oli kauniin vähäeleinen, mutta jotenkin se kuitenkin jätti minut kylmäksi."


49) Vuonna 2016 julkaistu kirja: Minna Rytisalo, Lempi

" Jos sinulla on vielä hakusessa täydellinen kirja tähän syksyyn, se on tässä: sopiva sekoitus älykästä ja syvällistä ajatusta, pehmeää kerrontaa ja polttavaa tunnetta, joita on hyvä sulatella villasukat jalassa pimenevässä syysillassa."50) Kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja Leena Parkkinen: Säädyllinen ainesosa

"Tämä romaani oli kansainvälinen, timantiksi hiottu teos ja on vääryys, ettei se päässyt Finlandia-palkintoehdokkaiden joukkoon. "

6 kommenttia:

 1. Vau, hieno saavutus ja kiva kooste kuvineen :)
  Tiia

  VastaaPoista
 2. Onnittelut, sait ilmeisesti listan täyteen. :) Pari kirjaa luimme samoihin kohtiin: minäkin hoidin olympialaiset Asterixilla ja kävin avaruudessa Weirin kirjan kanssa. Kummastakaan tosin en innostunut bloggaamaan. :) Minäkin odottelen jo innolla ensi vuoden listaa.

  VastaaPoista
 3. Hieno kooste, monipuolisen kuuloista luettavaa. Lempin ja Säädyllisen ainesosan minäkin sain tähän haasteeseen liitettyä, mutta eri kohtiin. Viimeisen haasteesta puuttuvan kirjan sain luettua eilen, valmista siis on! Jokin kooste muistakin tämän vuoden haasteista pitäisi kasailla...

  VastaaPoista
 4. Upeasti suoritettu haaste! Kiva, että jaksoit väsätä tämän koosteen vielä kaikille tutkittavaksi :) Mielenkiintoista katsella minkä kirjan olet valinnut mihinkin kohtaan.

  Mikäs haaste ensi vuodelle vai jatkuuko aiempien kirjalistojen lukeminen? :)

  VastaaPoista
 5. Upea kooste! En malta odottaa uuden kirjalistan ilmestymistä!

  VastaaPoista
 6. Mahtavia kirjoja olet lukenut :) Itselläni jäi lopulta 14 kirjaa uupumaan, niistäkin muutama hurjan helppo kuten näytelmä ("uusin" Potter odottaa edelleen lukuvuoroaan) & sarjakuva, mutta en enää jaksanut loppuvuodesta valikoida kirjoja haasteen mukaan. :D

  VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa aina, kiitos!