tiistai 1. huhtikuuta 2014

Kirjallinen katsaus vuoden ensimmäiseen neljännekseen

Kaikessa käsittämättömyydesssään on totta, että vuodesta 2014 on nyt kulunut 25 prosenttia. Neljännes, 1/4 tai 3/12 jos asian haluaa niin ilmaista. Viime vuonna kokosin luetut kirjat yhteen joulukuun lopussa ja totesin tämän aika työlääksi ja epäinformatiiviseksi. Kerran kuussa koontipostaus taas on minulle liian usein joten päädyin kokeilemaan tätä bisnesmaailmasta tuttua kvartaalimenetelmää. Notta tulos tai ulos.

Näitä kirjoja tässä listatessani mietin, että kaipa sitä ihmisellä vois jotain muutakin elämää olla kuin kirjat vai häh. Tosin olen nyt arki-iltoina lukenut paljon vähemmän kuin vaikkapa ennen joulua. Lukuaikaa on tullut lisää äänikirjojen kuuntelun myötä, kun käytän lähes 7 kilometrin päivittäiset työmatkakävelyt kirjojen kuuntelemiseen. Jos tätä vauhtia jatkan koko vuoden, paisuu luettujen kirjojen kokonaissaldo aika hillittömäksi. No, katsotaan mitä vuosi vielä tuo tullessaan.

Tammikuu

Aloitin vuoden onnellisena lomalaisena kotona. Kokosin palapelia, söin suklaata, kuuntelin äänikirjoja ja leijuin Murakami-tunnelmissa. Nautin pitkästä aikaa kunnolla elämästä.




Paluu Vaasaan yksinäisyyteen, jatkuvaan reissaamiseen, pakkaamiseen ja stressiin oli ihanan loman jälkeen hirvittävän rankkaa. Onneksi Tuulen viemää ihastutti ja sulostutti junamatkoja ja sen myötä keksin kuukauden klassikko -haasteeni. Ihastuin myös Lovecraftiin ja Itkoseen. Oli kylmää, aivan hirvittävän kylmää.








1) Ernest Hemingway: Vanhus ja meri
2) Mary Shelley: Frankenstein  
3) Oscar Wilde: Dorian Grayn muotokuva
4) Haruki Murakami: 1Q84-trilogia
5) H.P. Lovecraft: Hulluuden vuorilla
6) Juha Itkonen: Anna minun rakastaa enemmän
7) Mikko Rimminen: Nenäpäivä
8) Margaret Mitchell: Tuulen viemää
9) Stieg Larsson: Pilvilinna joka romahti
10) Pasi Ilmari Jääskeliäinen: Lumikko ja yhdeksän muuta

Helmikuu

Helmikuussa pakkaset katkesivat kuin seinään ja työmatkakävelystä tuli taas mielyttävämpää. Tosin oli ihan hirveän pimeää. Vietin yhden lomapäivän puolikkaan minulukumaratoonaten. Koko kuukautena ei tainnut tapahtua mitään kovin merkittävää, sillä mikään kello ei soi päässä, kun muistelen helmikuuta. Sumuinen ja pimeä kuukausi.







11) Mihail Bulgakov: Saatana saapuu Moskovaan
12) Thomas Harris: Uhrilampaat
13) Gabriel Garcia Marquez: Sadan vuoden yksinäisyys
14) H. G. Wells: Aikakone
15) Nathanel West: Vastaathan kirjeeseeni, Miss Lonelyhearts
16) Joel Haahtela: Katoamispiste
17) Laura Esquivel: Pöytään ja vuoteeseen
18) Markus Zusak: Kirjavaras
19) Katja Kettu: Kätilö

Maaliskuu

Luin paljon ja lisääntyvä valo teki ihmeitä jaksamiselle. Kevyehkö kirjallisuus iski hyvin ja innostuin lukemaan suomalaisia kirjoja, jonka vuoksi kuukauden klassikoksi aiottu Dickens jäi puolitiehen, enkä edes ottanut stressiä aiheesta. Muutamasta kirjasta on vielä bloggauksetkin kirjoittelematta, toivottavasti saan joskus aikaiseksi.










20) Phil Schwarzmann: How to marry a Finnish girl
21) Aino Suhola: Rakasta minut vahvaksi
22) Riikka Pulkkinen: Iiris Lempivaaran levoton ja painava sydän
23) Kjell Westö: Missä kuljimme kerran
24) Jeanette Winterson: Ihoon kirjoitettu
25) Ulla-Leena Lundberg: Jää
25) Mikko Rimminen: Pussikaljaromaani
26) Anna-Leena Härkönen: Ei kiitos
27) Miika Nousiainen: Maaninkavaara
28) Dostojevski: Kirjoituksia kellarista
29) Marguerite Duras: Lol V. Steinin elämä
30) Samuel Becket: Malone kuolee
31) Aapeli: Pikku Pietarin piha
32) Pekka Hiltunen: Vilpittömästi sinun
33) Antti Heikkinen: Pihkatappi

Sellainen alkuvuosi. 33 luettua kirjaa, joista 27 kuuluu jollekin listalleni. Laskujeni mukaan olen alkuvuoden aikana lukenut keskimäärin 2,5 kirjaa per viikko. Jos jatkaisin tätä vauhtia, voisin yhdeksän kuukauden päästä todeta lukeneneeni vuoden aikana 130 kirjaa. Mielenkiinnolla odotan, millaisia tuttavuuksia luettavakseni tänä vuonna vielä osuu. Vuosihan on vasta nuori!

11 kommenttia:

  1. Mukava katsaus! Minulla oli viime vuoden puolella myös näitä kvartaalikatsauksia (huikeat 2 kipaletta), mutta nyt kun olisi taas sen aika, tuntuu ettei millään viitsisi alkaa muistelemaan menneitä... taidan siirtyä sulavasti puolivuotiskatsauksiin. :)

    Tuulen viemää ja Sadan vuoden yksinäisyys - ihania kirjoja, jotka tekisi mieli lukea uudestaan. :) Listoiltasi kiinnostava myös Jää ja Iiris Lempivaara.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo saa nähdä, miten innoissani olen taas kolmen kuukauden päästä tekemään tällaisen väliaikapostauksen...keksin aina päänmenokseni kaikkea, mitä myöhemmin kadun :D

      Poista
  2. Melkoinen tahti! Olet lukenut kolmessa kuukaudessa saman verran kuin minä koko viime vuonna :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi eii, ei saa tulla kertomaan tuollaisia juttuja, tunnen itseni friikiksi :D Mieheni totesi, että olen näiden kolmen kuukauden aikana lukenut jo aika paljon enemmän kuin moni ihminen lukee koko elämänsä aikana...

      Poista
    2. Se on harmillisen totta :D Mutta älä huoli, tunnen ihmisiä jotka lukevat 300 kirjaa vuodessa :D se tekee.. 25 kirjaa kuukaudessa! Se on jo aika hullua

      Poista
  3. Hienot määrät luettuja ja kiva tällainen katsaus :) Itse harrastin joskus tätä kolmen kuun välein raportointia, mutta en enää tajua miten tein sen, koska nykyään jo yhden kuukauden muistelu tuntuu vaikealta :D (Jaa miten niin tyhjäpäinen ja huonomuistinen?!)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja aika mokoma vielä kulkee niin hurjaa vauhtia, ettei meinaa perässä pysyä!

      Poista
  4. Kiva katsaus:) Ja lukulistasi on ollut tähän mennessä todella monipuolinen.

    Minullakin on Dickensin suhteen suunnitelmia. Nykyään melko uutuuspainotteinen lukulistani suorastaan huutaa jonkun tiiliskiviklassikon perään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on sitten taas tämä alkuvuosi ollut siitä poikkeuksellinen, että olen lukenut lähinnä kaikkea muuta kuin klassikoita, jopa pari uutuuskirjaa. Kivaa vaihtelua yleensä varsiin pölyiseen lukemistooni :)

      Poista
  5. Olipa mukava lukea katsauksesi ja kivat kun olit ottanut kuvat mukaan. Niissä on monia varsin mainioita, kuten vaikkapa tuo Nenäpäivä.

    Mietin itsekin katsauksen tekemistä, mutta ehkä minulle sopii paremmin liikkua jossain epämääräisemmissä muodoissa kuin esim. kvartaali. Voisin tehdä vaikka 3kk 17 päivää katsauksen tms. tai sitten en. Ahdistaa nyt kaikki perinteiset muodot. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti Omppu! :) 3 kk 17 päivää kuulostaa just hyvältä, sitä odotellessa :D

      Poista

Kommentti ilahduttaa aina, kiitos!