lauantai 5. joulukuuta 2015

Kirjabloggaajien joulukalenterin 5. luukku

Joulu on tulvillaan perinteitä, uusia ja vanhoja. Tänään on aika avata jo perinteeksi muodostuneen kirjabloggaajien joulukalenterin 5. luukku. Eilisessä DesdemOna-blogin luukussa vietettiin pikkujouluja kirjastossa ja huominen luukku avautuu Tuijata-blogissa. Kaikki joulukalenteriin osallistuvat blogit näet Hyönteisdokumentti-blogista. 

Kuva: Yöpöydän kirjat

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Huomenna, jos Jumala suo, on meidän Herramme ja Vapahtajamme armorikas syntymäjuhla --" 

On päivän valoisin hetki, mutta silti vähän hämärää. Kuusen huumaava tuoksu leijuu ilmassa ja kynttilöiden valo heijastuu punaisista palloista ja hopeisista nauhoista. Tutut koristeet palauttavat mieleen muistoja lapsuuden joulujen onnesta ja jännityksestä. Riisipuuro on kypsynyt rauhassa ja se on täydellistä juuri puolen päivän aikaan. Aamupäivä on ollut vielä kiireinen, mutta nyt on aika rauhoittua. Kokoonnumme pöydän ääreen ja kauhomme pyhälautasillemme riisipuuroa ja sekametelisoppaa samalla, kun televisiossa Tuomikirkon kello lyö kaksitoista lyöntiä.Minun jouluni alkaa siitä, kun Suomen Turku julistaa joulurauhan. Olen ollut turkulainen kohta kymmenen vuotta, mutta en ole kertaakaan ollut katsomassa joulurauhan julistusta paikan päällä. Miksi olisinkaan, sillä osa tunnelmasta on katsoa sitä televisiosta joulupuuroa syödessä. Vanhalle Suurtorille on viime vuosina kerääntynyt joka jouluaatto yli 10 000 ihmistä ja television ääressä voi välttää myös ruuhkan ja tungoksen.

"Suomen Turku julistaa joulurauhan" on vuoden katsotuimpia televisio-ohjelmia ja lähetystä voi nykyisin seurata myös ulkomailla netin välityksellä. Joulurauhan kiehtovaa historiaa on avattu uudessa Joulurauha Suomen Turusta -tietokirjassa (Kunttu, Soikkanen ja Laaksonen. Otava 2015). Kirjassa lukija pääsee mm. Brinkkalan parvekkeelle kokemaan aavistuksen siitä, mitä joulurauhan julistajan päässä liikkuu juuri ennen h-hetkeä."-- ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha kehoittamalla kaikkia tätä juhlaa asiaankuuluvalla hartaudella viettämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään, sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulujuhlaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla käytöksellä häiritsee --" 

Turkulaisen joulurauhan perinne on alkanut jo keskiajalla. Brinkkalan talon parvekkeelta julistus on suoritettu ensimmäisen kerran vuonna 1886. Julistus radioitiin ensimmäistä kertaa vuonna 1935 ja televisiointi aloitettiin 1980-luvulla. Joulurauhan julistajia on ollut lukematon määrä ja heistä viimeisimmät kansliapäällikkö Paavo Heinonen (1985-2002), kansliapäällikkö Jouko K. Lehmusto (2003-2012) ja protokollapäällikkö Mika Akkanen (2013-) ovat jääneet televisioinnin myötä pysyvästi ihmisten mieliin. Monille joku näistä julistajista on "se oikea" ja aina julistajan vaihtuessa taitaa julistajan lisäksi myös katsojia vähän jännittää, miten uusi julistaja selviää tehtävästään.

Julistus kestää vain hetkisen, mutta sen takana on valtavasti työtä. Teksti pitää hallita sekä suomeksi että ruotsiksi, mutta julistuksessa ei saa olla ulkoaluvun tuntua. Kun Jumala ompi linnamme on päättynyt, Tuomiokirkon kello lyönyt 12 kertaa ja soittokunta soittanut Marskin hopeatorvet -fanfaarin, työntää kyykyssä tai polvillaan oleva avustaja parvekkeen ovet auki ja poistuu. Tämän jälkeen julistaja pääsee suorittamaan arvokkaan tehtävänsä.

"-- on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka laki ja asetukset kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät. --"

On kauniin symbolista, että joulurauha julistetaan juuri Turun Vanhalta Suurtorilta Tuomiokirkon kupeesta. Alue on vanhinta Suomea, sieltä on peräisin maamme sivistys ja myös kristillisyys. Joulurauhan julistus on säilynyt samassa muodossa jo pitkään. Edes musiikkeja ei ole juuri muutettu, vaikka etenkin Porilaisten marssia, joka soitetaan tilaisuuden lopuksi, on kritisoitu paljonkin. Kaikki tämä muuttumattomuus, jatkuvuus, jokavuotinen väenpaljous Vanhalla Suurtorilla sekä samanaikaisesti miljoona televisioiden eteen kokoontuvaa suomalaista kertovat siitä, että modernissa ja hektisessäkin maailmassa loppujen lopuksi tärkeintä ovat perinteet ja vanhojen tapojen arvostus. Se on aika hieno ja lohduttavakin ajatus.
 "-- Lopuksi toivotetaan kaupungin kaikille asukkaille riemullista joulujuhlaa."

Samoin minä toivotan kaikille oikein ihanaa joulunaikaa! Millä tavalla joulurauhan julistus kuuluu sinun jouluusi?


Lähdeteos: Joulurauha Suomen Turusta. Kuninkaanrauhasta ekumeeniseen rauhanvetoomukseen.
Kirjailija: Tapani Kunttu, Timo Soikkanen ja Tarja Tuulikki Laaksonen.
Kustantaja: Otava 2015
Sivumäärä: 183
Mistä hankittu: Kirjastosta

Jutun kuvat olen ottanut Turussa marraskuun lopun ja joulukuun alun harvoina kauniina päivinä.

32 kommenttia:

 1. Hieno postaus kuvineen, kaikkineen!

  VastaaPoista
 2. Ihastuttava luukku. Olipa mukava tehdä kuvamatka kauniiseen Turkuun. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos MarikaOksa, Turku on kyllä Suomen kaunein kaupunki, vaikka taidankin olla ihan pikkuisen puolueellinen ;)

   Poista
 3. Kyllä se vaan niin on, että joulurauhan julistuksesta joulu alkaa. Se on aina mieltä kohottava hetki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, perinteisyys ja arvokkuus auttavat virittymään juhlaan.

   Poista
 4. Jouluperinteeseeni kuuluu kuunnella Joulurauhan julistus radiosta. Upeita kuvia Turusta!

  VastaaPoista
 5. Tunnelmallisia kuvia! Minä pääsin kesällä käymään Turussa ja Suurtorilla, viime kerta oli joskus pikkuisena enkä siitä juuri enää muista. Joulurauhan julistus tulee lähes aina katsottua telkusta: rauha valtaa mielen ja joulu alkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kaisa! Vanha Suurtori on upea paikka, harvassa paikassa pystyy aistimaan vanhaa Turkua yhtä hyvin.

   Poista
 6. Ooh mitä kuvia! Turku ♥
  Itse olen ollut vain kerran kuuntelemassa joulurauhan julistusta ja telkkarista satunnaisesti katsonut. Ei siis mikään must-juttu minun joulussani. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä!! ♥ Olen miettinyt, että joskus varmaan pitäisi käydä paikalla katsomassa julistus, mutta pelkään etten saisi siitä sitä samaa tunnelmaa.

   Poista
 7. Kauniita kuvia, Turussa on tullut käytyä vain kesäisin mutta kyllähän tuo talvisempikin.

  Ja joulurauhan julistusta on tullut aika monena vuonna seurattua telkasta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hdcanis! Saapa nähdä millainen sää on Turussa aattona. Kirjassa oli hauskasti kuvat vuodelta 2014, jolloin oli kaunis luminen maisema ja vuodelta 2013, jolloin yleisö oli sateenvarjomerta.

   Poista
 8. Kaunis ja sivistävä luukku, kiitos! :) Usein tulee kuunneltua pätkä joulurauhan julistusta, mutta ei joka joulu. Voisin tänä vuonna ottaa koko julistuksen ohjelmaani! Viime joululta on kiva muisto, kun tulimme aikaisin aamulla laivalla Tukholmasta ja ajelimme jouluisessa, hiljaisessa Turussa ennen kuin jatkoimme matkaa Pohjanmaalle.

  VastaaPoista
 9. Kiitos Marile!
  Joo, usein tulee katsotuksi tuo julistus siinä joulupuuron jälkeen. Toinen, minkä katson jossain välissä aattona on haikea Lumiukko-animaatio, se alkuperäinen, jossa Walking in the Air-kappaleen laulaa kuoropoika sorahtavine skottiärrineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marjatta! Lumiukko tulee myös usein katsottua, heti alkoi soida päässä "the rrriverrs and the hills, the forrrest and the strrreams".

   Poista
 10. Oi rakas Turkuni, opiskelukaupunkini. Herätit hurjan Turku-nostalgisointivyöryn!

  VastaaPoista
 11. Ihana Turkupostaus, kiitos!

  Minäkään en ole päässyt katselemaan joulurauhanjulistusta paikan päälle, vaikka täällä asunkin, sillä jouluisin lähden aina muihin maisemiin..

  VastaaPoista
 12. Upea postaus, kiitos tästä! Lapsuuteeni kuului joulurauhan julistuksen kuunteleminen radiosta ja sen jälkeen vielä kuunneltiin Taas kaikki kauniit muistot, jonka myötä viimeistään pääsi joulutunnelmaan. Nykyisin pyrin katsomaan julistuksen televisiosta, mutta aina se ei valitettavasti onnistu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taas kaikki kauniit muistot kuuluu lempijoululauluihini <3

   Poista
 13. Ihana postaus ja tosi kauniita kuvia! :-)

  VastaaPoista
 14. Lainasin myös kirjastosta tämän kirjan. Kirja antoi paljon lisätietoa tästä perinteestä ja upeat kuvat tekivät kirjasta kauniin. Toivottavasti saisin kirjan ostettua vielä itsellekin (tänä vuonna joulupukki ei tuo meille isoille paketteja, mutta josko vielä ensi vuonna saisin tämän hankittua :) ) Aivan ihana taulu tuossa kirjan vieressä! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä olisi ihana olla omassa hyllyssä! Kuvat olivat upeita. Tuo taulu on muuten Ileartin joulukortti (http://ileart.fi/joulukuvat/) johon ihastuin niin paljon että ostin ja laitoin kehyksiin.

   Poista
 15. Lainasin myös kirjastosta tämän kirjan. Kirja antoi paljon lisätietoa tästä perinteestä ja upeat kuvat tekivät kirjasta kauniin. Toivottavasti saisin kirjan ostettua vielä itsellekin (tänä vuonna joulupukki ei tuo meille isoille paketteja, mutta josko vielä ensi vuonna saisin tämän hankittua :) ) Aivan ihana taulu tuossa kirjan vieressä! ♥

  VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa aina, kiitos!