lauantai 11. toukokuuta 2013

57. Ignorance – Milan Kundera

Mikäli en olisi keksinyt näin kummallista pakkomiellettä 1001-listan läpikäymisestä, en ikinä olisi lukenut Milan Kunderan Tietämättömyyttä. Poliittishistorialliset ja filosofiset romaanit eivät herätä mielenkiintoani ja kierrän sellaiset yleensä kaukaa. Kundera on niitä tunnettuja kirjailijoita, joista en tiedä yhtään mitään, joten oli mielenkiintoista ohittaa ennakkoluulot ja napata Tietämättömyys mukaan kirjaston hyllystä. Kannattiko? No ei oikeastaan, mutta olenpahan taas yhtä hämmentävää itseni sivistämiskokemusta rikkaampi.

Tietämättömyys käsittelee emigranttien elämää, sitä miltä tuntuu palata entiselle kotiseudulle kahdenkymmen poissaolovuoden jälkeen. Kirjan päähenkilö Irena on elänyt emigranttina Pariisissa ja hän palaa Prahaan pitkän poissaolon jälkeen. Siteet ovat katkenneet, kotia ei ole oikeastaan missään ja kukaan ei ymmärrä. Paitsi ehkä vanha tuttu Josef, joka puolestaan on asunut Tanskassa ja palaa sattumalta samaan aikaan Prahaan. Myöhemmin tosin selviää, että Josef ei muistakaan Irenaa aiemmilta Prahan vuosilta. Kaikkea yhdistää juurettomuus, kaipaus ja koti-ikävä. Kundera suorittaakin teoksen alussa etymologisen tarkastelun ja toteaa, että nostalgia, kaipuu ja ikävä, tarkoittaa lopulta tietämättömyyttä, sitä että "Sinä olet kaukana, en tiedä miten voit".

Tietämättömyys lähtee liikkeelle esseemäisenä. Se tutkiskelee eurooppalaista maailmankuvaa ja ihmistä, kommunismin historiaa ja vaikutuksia eurooppalaisiin ihmisiin, emigranttien ajatuksia ja juurettomuutta ja yleistä ihmisen sielunelämää. Teos etenee yleiseltä tasolta yksityiselle tasolle ja lopulta kirjassa ties kuka päätyy sänkyyn ties kenen kanssa ja lukija ihmettelee, että mitähäh. Tietämättömyys oli samaan aikaan sekä kiinnostava että kyllästyttävä ja sekä kaunis että häiritsevä. Se oli ehkä liian taiteellinen, poliittinen ja älykäs minulle. Jotakin sellaista siinä kyllä silti oli, että haluan lukea Kunderaa joskus vielä lisääkin.

Lempilainaus: "Muistan mitä sinä aina sanoit minulle, N. huomautti. Lääkäriksi ryhdytään kiinnostuksesta sairauksiin. Eläinlääkäriksi rakkaudesta eläimiin." s. 120.


Kirjailija: Milan Kundera
Luettu kirja: Tietämättömyys (suom. Annikki Suni)
Alkuperäinen kirja: L'ignorance
Alkuperäinen julkaisuvuosi: 2000
Sivuja: 154
Mistä hankin: Vaasan pääkirjastosta.
Missä ja milloin luettu: Junassa 10.5.2013
Arvostelu:  ★★

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentti ilahduttaa aina, kiitos!