torstai 2. toukokuuta 2013

93. Memoirs of a Geisha – Arthur Golden

Olen joutunut myöntämään itselleni, että kuulun itsekin erääseen ihmistyyppiin, joka ärsyttää minua. Nimittäin niihin raivostuttaviin henkilöihin, jotka eivät voi ikinä pitää niistä asioista, jotka juuri silloin ovat huimasti pinnalla. Tämä pätee niin musiikkiin, elokuviin kuin kirjoihinkin. Yleisesti ottaen olen kyllä melkoinen musiikki/elokuva/kirja-fossiili. Ennen kaikki oli paremmin, viimeiseen kymmeneen vuoteen ei ole tehty enää mitään hyvää ja niin edelleen. Joskus tämä asenne saa aikaan sen, että suljen itseltäni hyviä asioita ennakkoluuloisuuteni ja tietämättömyyteni vuoksi. En esimerkiksi tiennyt, että Arthur Goldenin Geishan muistelmat on kiehtova kurkistus Japanin kulttuuriin ja historiaan, tunteellinen ja älykäs romaani, eikä mikään kevyt keski-ikää lähestyvien naisien hömppäkirja. Kiitänpä taas listaani tästäkin lukukokemuksesta.

Lukukokemusta kuvailevampi sana olisi ehkä matka. Geishan muistelmien lukeminen tuntui nimittäin juuri matkalta, mikä ei toisaalta ole ihme. Sen maailma on niin kaukana länsimaalaisesta nykyelämästä että jo sen vuoksi koin päässeeni matkalle ja toisaalta kuvatessaan Chiyo-tytön kasvua aikuiseksi Sayuri-geishaksi, se on myös yksilön matka lapsuudesta aina vanhuuteen asti.

Teos on omaelämäkertamainen ja Golden kertoo kirjan lopussa tehneensä paljon taustatyötä, joten tarinan yksityiskohdissa lienee myös taustalla totuuden siemen. Golden kuvailee tarkasti geishojen käytäytymistä, näiden elinoloja, pukeutumista, rituaaleja, kouluttautumista, taikauskoja, geishojen välisiä suhteita ja nokkimisjärjestystä ja suhdetta miehiin. Teoksessa vallitsi aivan ainutlaatuinen tunnelma, joka teki kirjan käsistä laskemisesta hyvin vaikeaa. Perimmäinen tunne kirjaa lukiessa oli hämmästyksen ohella ristiriitaisuus. Geishat olivat toisaalta palvottuja ja jumaloituja naisia, mutta toisaalta eivät minkään arvoisia. Jokin teoksessa kuitenkin lumosi minut täysin, samoin kuin hillityn kaunis ja mystinen geisha lumoaa niin miehet kuin naiset.


Kirjailija: Arthur Golden
Luettu kirja: Geishan muistelmat (suom. Irmeli Ruuska)
Alkuperäinen kirja: Memoirs of a Geisha
Alkuperäinen julkaisuvuosi: 1997
Sivuja: 517
Mistä hankin: Vaasan Palosaaren kirjastosta
Missä ja milloin luettu: Junassa, linja-autossa, parvekkeella auringonpaisteessa, Turussa, Vaasassa 25.4. - 2.5.2013
Arvostelu:  ★★

2 kommenttia:

  1. Geishan muistelmat on ihana. Pitäisi lukea se joskus uudestaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon että tulen myös lukemaan tämän joskus toistekin:)

      Poista

Kommentti ilahduttaa aina, kiitos!