lauantai 16. marraskuuta 2013

Päivä 16: Paras naishahmo


Siinä missä eilinen meni ihania tai semirassukoita miehiä pohtiessa, tänään hehkutetaan naisenergiaa!

Yksi melko uusi naishahmosuosikkini on Stieg Larssonin Millenium-trilogian Lisbeth Salander. Nainen joka vihaa miehiä, jotka vihaavat naisia. Superälykäs, häikäilemätön ja kovia kokenut todellinen kovanaama. Hänessä on asennetta muutaman muunkin sankarin tarpeisiin.

Pitkäaikaisempi ja ”vähän” pehmompi suosikkini on Montgomeryn pieni runotyttö Emilia. Emilia on minulle mieluisampi hahmo kuin Anna, josta kyllä pidän myös.

Muita: Mörkö (kai tiesitte, että mörkö on hon eli tyttö), monet Jane Austenin naishahmoista, Peppi Pitkätossu, Anna Karenina, Jane Eyre (kaikessa ärsyttävyydessäänkin), Merri Vikin Lotta...

9 kommenttia:

  1. Lisbeth Salander on kyllä ihan mainio, oikeamielinen bad-ass! Runotyttö on minulle vielä tuntematon (Anna-sarjaankin tutustuin vasta aikuisiällä). Ja Peppi Pitkätossu rulettaa vuodesta toiseen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen, että runotyttö ei olisi vakuuttanut minua, jos olisin lukenut kirjat vasta aikuisena. Annassa on aika paljon enemmän asennetta, mutta Emiliasta pidän juuri sen takia, kun olen lukenut kirjat niin nuorena ensimmäistä kertaa.

      Poista
  2. Lisbeth on ihan huikea, ainakin sen ruotsalaisen elokuva(sarja)n perusteella! Ohhoh, en ole tainnut Mörön tyttöyttä tietää! Jotenkin Mörkö vaikuttaa sellaiselta sukupuolettomalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ystäväni väitti jostain lukeneensa, että mörkö oli surullinen ja yksinäinen tyttö, jonka sydän kylmeni enemmän ja enemmän, kunnes hänestä tuli mörkö. Jos möröstä kerrotaan jossain muumikirjassa näin, haluaisin sen kyllä lukea.. :)

      Poista
    2. Mörön tyttöys selviää kai vain lukemalla muumikirjoja ruotsiksi. En ainakaan muista että suomenkielisissä kirjoissa mörön sukupuolta tuotaisiin ilmi. Mutta tosiaan jossakin muumikirjassa mörön tarina kerrotaan juuri noin kuin fable kirjoitti ja pronomini on hon.

      Poista
    3. Jossain muumikirjoista Möröstä sanottiin kanssa jotenkin näin:
      -Mitä hänelle on täytynyt tehdä, että hänestä on tullut tuollainen?
      -Ennemminkin, mitä hänelle ei olla tehty (vastasi muistaakseni Muumimamma)
      Tietenkin paljon tyylikkäämmin kirjoitettuna, mutta idea tuossa tuli kai esille. Hienoa filosofis-psykologista ajattelua muumeissa!

      Poista
    4. Oi ihana, pitäisi lukea muumit(kin) uudestaan! Enkä ole ihan varma, että oleko edes lukenut kaikkia niitä.

      Poista
  3. Mikä siinä on, kun ei tule näin heti YHTÄÄN vahvaa naishahmoa mieleen? Ovatko miehet niin pääosissa romaaneissa?
    Toni Morrisonilla on hyviä naishahmoja. Ai niin, tietysti Piiat-kirjan apulaisnaiset, varsinkin Minny, joka tekee "terrible awful" -teon rasistiselle emännälleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piiat on minulla vielä lukematta, mutta lukulistalla kyllä. Mukava kuulla, että Morrisonilla on hyviä naishahmoja, häntäkin aion lukea (1001-listallakin on peräti viisi hänen kirjaansa)

      Poista

Kommentti ilahduttaa aina, kiitos!