perjantai 10. lokakuuta 2014

Lukukivaa kimpassa - Antti Holma: Järjestäjä


En ollut kuullutkaan Antti Holmasta tai hänen esikoiskirjastaan Järjestäjästä, ennen kuin kirjabloggaajien kesken alettiin puuhata kimppalukutapahtumaa (aktiivisuudesta kiitokset Tuijatan suuntaan!). Tapaus vaikutti niin kivalta, että halusin ehdottomasti olla mukana! Ideana on se, että tänään Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivänä kirjabloggaajat julkaisevat samanaikaisesti juttunsa kotimaisista uutuuskirjoista. Mukana on viisitoista bloggaajaa ja Järjestäjästä kirjoittavat samanaikaisesti minun kanssani Kirsin kirjanurkan Kirsi. Alla linkit Kirsin blogiin sekä myös muihin tempauksessa mukana oleviin kirjaporukoihin. Hauskaa että näennäisen yksinäinen harrastus, lukeminen, saattaa olla näin yhteisöllistä!

Antti Holma: Järjestäjä
http://kirsinkirjanurkka.blogspot.fi/

 Paula Havaste: Tuulen vihat
http://kulttuurikukoistaa.blogspot.fi/
http://esperanzan.blogspot.fi/
http://ullankirjat.blogspot.fi/
http://tuijata.wordpress.com/
http://jakaikkeamuuta.blogspot.fi/
http://kirjakaapinavain.blogspot.fi/

Helena Waris: Vuori
http://oksanhyllylta.blogspot.fi/
http://notkopeikko.blogspot.fi/
http://kirjakaapinkummitus.blogspot.fi/
http://hyllytonttu.wordpress.com/
http://todellavaiheessa.blogspot.fi/
http://routakoto.com/


Kun en ollut siis kuullutkaan kirjasta tai sen kirjoittajasta, minulla ei ollut mitään ennakko-odotuksia. Odotin jotakin humoristista, mutta sainkin erikoisen sekamelskan synkkkiä ja outoja aineksia, karikatyyrisiä henkilöitä, voimakkaiden naisten valtaamaa kirjastomaailmaa sekä hektistä ja raakaa teatterimaailmaa. Huumoriakin oli, mutta sen ronskius ja  kerronnan rönsyilevyys tekivät lukukokemuksesta yllättävän synkän ja perinjuurin hämmentävän.

Järjestäjän päähenkilö on Tarmo, joka on töissä kirjastossa. Tarmo ei pidä työstään, työkavereistaan eikä etenkään siitä, että on vaarassa joutua "yhdeksi tytöistä". Tarmon ainut ilo on perunaleivokset ja silloin, kun joku heittää roskiin yhden Tarmon leivoksista, alkaa olla jo tosi kyseessä. Tarmon sisällä kiehuu ja keitossa on mukana muutakin kuin rakkaus perunaleivoksiin. Mies on hukassa ja kriisissä, katkera ja ahdistunut. Hän irtisanoutuu kirjastotyöstään ja siirtyy teatteriin avustajaksi. Lukijalle esitellään taas vahvaa hahmoa toisensa perään ja romaani kasvaa, venyy ja natisee liitoksissaan. Tarinassa vuorottelevat eri kertojien näkökulmat ja otteet omituisesta self help -oppaasta. Kertomuksessa on kuolemaa, kiellettyä ja saavuttamatonta rakkautta, satiiria, miehuuden etsintää ja vitsikkyyttä. Tarina on absurdi ja omituinen ja loppua kohden meno vain yltyy.

Järjestäjää vaivasi liiallinen rönsyily ja runsaus, joka toki sopi teoksen tyyliin ja teatterimaailmaan. Mietin kirjaa lukiessani, että aivan kuin kirjailija olisi vuosikausia kypsytellyt ideoita kirjasta ja sitten ympännyt kaikki nuo ideat samojen kansien väliin. Kirja oli jokseenkin luonnosmainen, mutta esikoisromaanille se lienee ymmärrettävää ja sallittuakin. Tarkistin Wikipediasta, että Holma on näyttelijä ja on puhunut avoimesti homoseksuaalisuudestaan. Kumpikaan näistä asioista ei yllätä minua lainkaan, sillä samoilla linjoilla liikuttiin kirjassakin. Teatterissa valtava määrä toinen toistaan värikkäämpiä hahmoja ja jatkuva tapahtumien määrä taitavatkin toimia vähän paremmin kuin kirjan sivuilla.

Holmalla on kuitenkin sana hallussaan ja uskon, että häntä odottaa laaja lukijakunta, joka ottaa näin värikkään ja tapahtumarikkaan kirjan innokkaamin vastaan kuin minä, minimalismista ja vähäisestä henkilömäärästä pitävä kriittinen lukija. Holmalla on selvästi paljon annettavaa ja mikäli Järjestäjän materiaali olisi jaettu kahteen romaaniin, luulen, että olisin pitänyt tarinoista enemmän. Nyt en putkiaivoineni kyennyt näkemään asioiden yhteyksiä ja kirja pursuili ylitse ymmärryskykyni äyräiden. Kuitenkin, kuten Kristakin on todennut, Antti Holmasta kuullaan ihan varmasti vielä!

Kirjailija: Antti Holma
Kirja: Järjestäjä (2014)
Sivumäärä: 380 sivua
Mistä hankittu: Vaasan kirjasto
Arvostelu: ★★

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentti ilahduttaa aina, kiitos!