keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Mitä lukea lomamatkalla?

Tuolla pakkasessa (pakkanen yllätti työmatkakävelijät) hytistessä tuntuu täysin absurdilta ja uskomattoman kaukaiselta, että parin viikon päästä olen Thaimaan aurinkoisilla rannoilla nauttimassa lämmöstä ja lomasta. Aurinkoa, rentoutumista ja seikkailua, voi pojat! Ja vieläpä sellaiseen aikaan, kun Suomessa on kaikkein masentavinta ja synkintä. Matka on ollut varattuna jo keväästä asti ja yhtä kauan olen myös mielessäni haaveillut, mitä kaikkea haluaisinkaan lukea matkallani ja hieman huolestuneena myös pohtinut sitä, miten monta kirjaa laukkuun voi pakata. Lomalla tietenkin tulee ensisijaisesti tehtyä kaikkeaa muuta kuin luettua, mutta kahteen viikkoon tulee mahtumaan paljon myös lukemiseen sopivia hetkiä, rannalla tai altaalla kirjan kanssa rentoutumista ja tietysti parikymmentä tuntia lentokoneessa. Siksipä ihan yksi tai kaksi kirjaa ei minulle riitä, sen verranhan otan mukaan aina jo pelkälle Vaasa-Turku junamatkallekin...

Lomalukemistoni ajattelin valita ensisijaisesti merkillisesti paisuneesta lukemattomat pokkarit -kokoelmastani. Näiden kanssa ei tarvitse  niin varoa, vaikka kannet kastuisivatkin tai sivujen väliin jäisi hiekkaa. Kaipailisinkin teiltä vähän vinkkejä, mitkä näistä kirjoista saattaisivat sopia lomalle! Lomalla tahtoisin lukea eri tyylisiä kirjoja, kevyttä ja vähän raskaampaakin, ennen kaikkea laadukasta kirjallisuutta. Mitään täyttä hömppää en kaipaa.Näistä eniten kiinnostavat Haudankaivajan tytär sekä Kerjäläinen ja jänis. Ainakin Oates lähtee melko varmasti reissuun mukaan.


Tästä porukasta melko varmoja nakkeja ovat Norwegian Wood, jota olen varta vasten säästellyt tätä lomaa varten sekä Pulkkisen Totta. Luin kerran Norwegianin Woodin ensimmäisen lauseen ja siinä oltiin lentokoneessa ja sillä hetkellä päätin säästää tuon kovasti odottamani Murakamin matkaa varten.

Tätä lomaa ja matkaa on odotettu niin pitkään ja hartaasti, että tuntuu ihan uskomattomalta, että se on kohta täällä! Mutta sitten niitä vinkkejä kehiin, mitä sinä lukisit lomamatkalla? Olisiko joku näistä erityisen hyvä lentokonekirja tai kenties rennon rantapäivän kirja? Millaisia kirjoja yleensä haluat lukea lomalla, dekkareita, hömppää vai klassikoita?

16 kommenttia:

 1. Valitsen lomalukemiston aina tarkkaan harkiten, koska lomalla, erityisesti ulkomailla, luetut kirjat saavat heti erityisen tunnearvon. Ne muistuttavat aina lukemisen jälkeen paikasta, jossa luin niitä. Yleensä valitsen sellaisia kirjoja, jotka olen halunnut lukea jo pitkään ja jotka sopivat senhetkiseen fiilikseen. Genre on milloin mikäkin,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puitpa hyvin sanoiksi sen, mitä mietin tätä kirjoittaessa! :) Uskon että jos muutenkin pitäisin kirjasta, se tulee olemaan vielä ihan poikkeuksellisen hyvä ja erityinen, jos luen sen matkalla, rennossa lomafiiliksessä ja upeassa ympäristössä. Senpä takia haluankin mukaan noita kirjoja, joiden lukemista olen odottanut jo kauan.

   Poista
 2. Noista pinoista ainoa minkä oon lukenut on Viisasteleva sydän, mutta sanoisin, että se on hyvä lomalukemiseksi, vaikka olisin muitakin lukenut, Viisasteleva sydän on niin mahtava. Se imaisee mukaansa ja sitä voi kuvailla kahdella todella paljon kertovalla sanalla: Jane Austen. ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tajua miten minulla on vielä tämä Austen lukematta. Saattaisi olla aikas ihana lomalukeminen kyllä. Ja tosiaan, Austen <3 !

   Poista
 3. Lomalla tykkään lukea erityisesti paksuja kirjoja, joille ei aina muutoin tunnu löytyvän aikaa. Paksu, laadukas klassikko = täydellinen lomakirja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kyllä! Kaikista kuivimpia klassikoita on nyt tullut tosin luettua siihen malliin, että jotakin hiukkasen tuoreempaa kaipailen nyt :D

   Poista
 4. Peukutan Norwegian woodia, se voi olla erittäin hyvä lomakirja. <3 Suosittelisin myös noista pinoista Kyrön Kerjäläistä ja jänistä, sekä ihanaa Miss Farkku-Suomea. :) Ihanaa loman odotusta! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä Krista! Hih arvelinkin, että tykkään Norwegian woodista ;) Kiitos, piristää tämä odotus jo kummasti synkkää syksyä.

   Poista
 5. Ai jai jai miten sitä tuleekaan iloiseksi katsellessaan kuvia kirjapinoista... huvinsa kullakin :D

  Siilin eleganssi ja Viisasteleva sydän ovat ihan lemppareitani, mutta toisaalta ne toimivat varmasti täällä pimeässä Suomessakin! Norwegian wood on melko melankolinen, mutta hyvä. Kirjallinen piiri perunankuori... on hyvä! Sopivan kevyt, mutta ei liian hömppää. Oates varmasti hyvä. Miss Farkku-Suomi sen sijaan yksi inhokkini ja Totta uppoaa toisiin, minusta se oli keskinkertainen. Haha, ite ehkä nappaisin noista mukaani ainakin Piiat, jota en ole lukenut, mutta joka vaikuttaa samaan aikaan viihdyttävältä, että sisällöltään tärkeältä.

  Heh, nämä tuskin auttavat valitsemaan, mutta pitihän päästä pohtimaan, kun omaan lomaan on vielä aikaa. Itseasiassa ei hajuakaan koska moinen koittaa. Mutta ihanaa matkaa ja lomaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa tiedän tunteen Katri :D Just mainiota pohdintaa! Ei ole mitään ennakkotietoja tuosta Kirjallisesta piiristä mutta kuulostaa täydelliseltä. Piiat kiinnostaisi myös... Hmmm ehkäpä ostan vaatteet ja hammasharjan periltä ja lähden matkalle laukku täynnä kirjoja ;)

   Poista
 6. Riippuu paljon loman laadusta, millaista kirjallisuutta tulee otettua mukaan. Jos on paljon lukuaikaa tiedossa, otan mukaan paksumpia kirjoja, mutta jos on kovin "liikkuvainen" loma, suosin kevyempiä romaaneja, joiden pariin on helppo palata lyhyiksikin hetkiksi kerrallaan. Katrin tavoin liputan Siilin eleganssin ja Viisastelevan sydämen puolesta.
  Ihanaa, ihanaa lomaa! Olisipa kivaa lennähtää jonnekin lämpimään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen että kaipaan molempia, sekä paksukaisia joihin voi upota moneksi tunniksi, mutta sitten myös sellaisia jotka eivät kärsi pätkälukemisesta. Kolme vuotta sitten kun olen viimeksi ollut lentokoneessa, en osannut keskittyä lukemiseen, mutta nyt alan olla Junassa Lukemisen Ammattilainen niin uskon että lentokoneessa tulee luettua aika samankaltaisella intensiteetillä. Tosin saattaa olla että olen niin innoissani etten jaksa sen vuoksi keskittyä :)

   Poista
 7. Kyrö ja Siilin eleganssi ovat niiin hyviä! Tuota Shieldsiä olen joskus vähän aloitellut ja tykkäsin siitä! (Tässä kohtaa mietin, että miksi en ole lukenut sitä vieläkään loppuun.)
  Siilin eleganssista puhuessa palaan aina siihen kevääseen, niihin paikkoihin, niihin tunnetiloihin, joissa kirjaa luin. Se oli täydellinen kirja minulle, mutta en osaa kuvitella sitä muualle kuin keväiseen iltapäivään ja Turun jokirantaan. Kyrö olisi varmasti tosi hyvä valinta matkallesi! Voin vain kuvitella miten mukavaa sitä olisi rannalla lueskella. Shields on varmasti myös tasokas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko olemassakaan täydellisempää lukupaikkaa kuin Turun jokiranta! Kiitos näistä vinkkauksista, luulenpa että ainakin Kyrö lähtee mukaan :)

   Poista
 8. Jos noista valitsisin ottaisin jo täällä mainitun Piiat ja Viisastelevan sydämen, koska ne on tullut luettua ja hyviksi havaittua.. Sen lisäksi kokeilisin Siilin Elegiaa ja Norwegian Woodia. Lähinnä siksi, että ne odottaa omassakin hyllyssä sitä lomaa, jolla ne tulisi luettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä Annina! Onneksi pokkarit ovat kevyitä ja mahtuvat pieneenkin laukussa olevaan tyhjään soppeen...

   Poista

Kommentti ilahduttaa aina, kiitos!