torstai 2. lokakuuta 2014

Viikonlopun menovinkki: Turun Kirjamessut & omat poimintani messuohjelmasta

 

Nyt on taas se aika vuodesta, kun on luvassa yllätyksiä, iloa, läheisten kanssa oleilua ja riemunkiljahduksia. Joulu? Ei vaan Turun Kirjamessut! Messuvierailu alkaa olla jo vakiintunut perinne ja odotankin lokakuun alkua aina innokkaasti. Messuista erityisen mukavat tekee samaan aikaan olevat Turun Ruokamessut. Onko oikeasti mitään parempaa kuin kierrellä ensin kirjojen keskellä ja sen jälkeen siirtyä ruokamaailmaan herkkuja maistelemaan ja taas toisin päin?

Messujen ohjelmakattaus on taas niin monipuolinen, että kaikille löytyy varmasti jotakin. Minä aion vierailla messuilla perjantaina ja lauantaina ja listasin tähän ohjelmia ja kirjailijahaastatteluita, jotka kiinnostavat minua erityisesti. Keskimäärin tapanani on ollut haahuilla messuilla fiiliksen viemänä ja uppoutua divaripöytien aarteisiin, mutta näiden ohjelmien vuoksi kannattaisi vilkuilla kelloa ja ehtiä lavojen eteen tiettyyn aikaan. Koko ohjelman näette täältä.

Perjantai 3.10.

AGRICOLA-LAVA (A-halli)

Tämä kuulostaa todella kiinnostavalta:

15.45-16.15 Tove 100! Muumi-kirjojen kuvat ja kieli –keskustelu. Osallistujina kuvittajat Sami ja Riina Kaarla ja Päivi Arenius (Tammi) sekä kääntäjä, kirjailija Sirke Happonen (WSOY ja kirjailija Tuula Karjalainen (Tammi). Haastattelijana Katariina Heilala.

Heti perään voisi bongata Rikun ja Tunnan, joita fanitan salaa:

16.15-16.40
Madventuresin maailmanselitys - seikkailun käsikirja kaikkeen (Johnny Kniga). Riku Rantala ja Tunna Milonoff ihmiskunnan ikuisten teemojen äärellä. Haastattelijana Jaakko Pietiläinen.

Lovecraft! <3 Tähän aikaan tosin en enää varmaan jaksa pyöriä messuilla.

17.25-17.50
Lovecraftin kootut teokset (Jalava). H. P. Lovecraft on kauhukirjallisuuden mestari, jonka koottujen teosten suomennosurakka on juuri saatu päätökseen. Kustantaja Markku Jalavaa ja tutkija Juha-Matti Rajalaa haastattelee kustannuspäällikkö Urpu Strellman.

FIORE-LAVA (A-halli)

Pulkkinen on symppis ja kirja oli kiva:

12.00-12.20
Riikka Pulkkinen: Iiris Lempivaaran levoton ja painava sydän (Otava). Kuplivan leikittelevä romaani Iiriksestä, joka jätetyksi tultuaan kehittää kumouksellisen, enimmäkseen suklaansyöntiin perustuvan terapiametodin. Haastattelijana Kaisu-Maria Toiskallio.Lisää fanitusta:

13.20-13.40
Ari Väntänen: Apulanta (Like). Toni Wirtanen ja Ari Väntänen kertovat, miten Apulannasta tuli Apulanta ja miten kirja on avannut muusikoiden ymmärrystä toisistaankin. Haastattelijana Aku-Tuomas Mattila.

Kultarinta odottelee minua hyllyssä, tämä kiinnostaisi sen vuoksi:
15.50-16.10
Anni Kytömäki: Kultarinta (Gummerus). Aistivahva ja eeppinen esikoisteos, jonka vaikuttavin päähenkilö on suomalainen, omatahtoinen luonto. Osana sitä kulkevat isä ja tytär, historia sotineen ja luokkataistoineen, kaipuu ja rakkaus sekä metsän syvissä varjoissa hiipivä karhu. Haastattelijana Matti Kuusela.

Ihana Kamala luonto!

16.40-17.10
Jarkko Vehniäinen: Kamala luonto – Sulassa sovussa (Arktinen Banaani) ja Tuuli Hypén: Veikan metsäretki (Arktinen Banaani). Hengästyttävän kaunis ja kamala luonto kohtaavat Jarkko Vehniäisen ja Tuuli Hypénin kertoessa sarjakuva- ja lastenkirjoistaan. Haastattelija Vesa Kataisto.KUISTI-LAVA (B-halli)

Ehdoton must see, bloggaajakollegat kertovat kirjastaan, joka on varsin mainio. Toivottavasti moni tulee paikalle ja keksii, että tämä kirja olisi esim. aivan huippu joululahja!

10.50-11.10
Linnasta humisevalle harjulle. 50 parasta kirjaa (Avain). Aino-Maria Savolainen ja Katja Jalkanen Tiina Aallon haastateltavana.
Perjantai 4.10.


AGRICOLA-LAVA (A-halli)

Mauri Kunnas olisi hauska nähdä livenä:

10.40-11.00
Mauri Kunnas: Herra Hakkaraisen hilpeät harrastukset (Otava)! Tassulan asukkailla on harrastuksia vaikka kuinka – mutta mikä määrä harrastuksia on lapselle hyväksi, mikä jo haitaksi? Haastattelijana Antti Korhonen

Samoin Tommi Kinnunen olisi hauska nähdä livenä. Kirja oli hieno!

11.00-11.20
Tommi Kinnunen: Neljäntienristeys (WSOY). Esikoiskirjailijan romaani ihmisistä, jotka rakentavat unelmansa luvattomiin harjakorkeuksiin. Haastattelijana Anna-Riikka Carlson.

KUISTI-LAVA (B-halli)

Turku-historia kiinnostaa tavattomasti. Sitä olisi tarjolla lauantai-iltapäivänä. Kakola-kirjan hankkimista olen harkinnut, messuilla pääsen varmasti sitä hypistelemään!

12.55-13.15
Elämää sotavuosien Turussa 1939-1945. Ennen julkaisematonta tietoa siitä, miten naiset, lapset, työvelvolliset ja kaupunkilaiset elivät ja asuivat sota-aikana ja miten talous mukautui sotavuosiin. Keskustelijoina dos. Pertti Grönholm ja YTM Olli Kleemola. Haastattelijana professori Kari Immonen. Turun Historiallinen Yhdistys.

16.15-16.35
Rauno Lahtinen & Anu Salminen: Kakola, vankilan tarina (Sammakko). Kakola-nimen tuntee jokainen suomalainen. Keskellä Turkua oleva kielletty kaupunki kiehtoo ihmisiä edelleen. Teos kertoo hurjien poikien kodin tarinan 1800-luvun puolivälistä 2000-luvulle saakka. Haastattelijana Seppo Lahtinen.

Kuka muu on tulossa messuille? Ja mitä odotatte messuilta eniten? Kohta mennään, jee!

1 kommentti:

  1. Kiva ja sattuneesta syystä jännä odottaa messuja! Voi että. Huomenna aamulla junalla Turkuun ja sitten onkin kirjamenoa koko viikonlopuksi. :)

    VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa aina, kiitos!