Keskiaika kiinnostaa, sen huomaa vaikkapa silloin, jos koittaa tunkeutua Vanhan suurtorin väenpaljouteen keskiaikaisilla markkinoilla. Historiallisista ajanjaksoista keskiaika on minulle, niin kuin monille muillekin, se kaikkein kiinnostavin eikä vähiten sen takia, että aika tuntuu melkoisen kaukaiselta, mutta silti merkkejä siitä on nähtävissä kaikkialla ympärillämme. Etenkin Turussa. Kuten olen ennenkin maininnut, rakastan valtavasti kaikkea paikallishistoriaan liittyvää. Sitä tunnetta, kun voin jossakin historiallisessa paikassa seistessäni tuntea historian virran, menneiden kaiun ja miettiä, mitä sen ajan ihmiset ajattelivat, mitä he kokivat. Arkeologia tieteenäkin kiinnostaa, opiskelin sitä hiukan yliopistossakin puhtaasti kiinnostuksen vuoksi, ja tuo hyvää vastapainoa geologialle. Aikakäsite on näissä kahdessa tieteessä pikkaisen erilainen ja on ihan tervettä muistaa, että tuhat vuotta on oikeasti aika pitkä aika, jos asiaa tarkastelee ihmiskeskeisesti. Tieteitä yhdistää kuitenkin voimakkaasti se, miten jännittävää on, kun yksittäisistä löydöistä saadaan rakennettua ehjä palapeli.
Siksipä Ilari Aallon (arkeologi) kirjoittama ja Elina Helkalan (kuva- ja mediataiteen sekä muinaistekniikan artesaani) kuvittama teos Matkaopas keskiajan Suomeen olikin minulle must read -luettavaa. Teos on samaan aikaan tietokirja, mutta myös leikkimielinen matkaopas, jonka avulla lukija selviytyy ja osaa käyttäytyä, kun hän matkustaa keskiaikaisessa Suomessa. Mainiota kirjassa on se, että se pureutuu keskiaikaisen ihmisen maailmankuvaan ja antaa käytännön esimerkkien kautta kuvaa siitä, millainen oli keskiajan ihminen. Ei niin kovin erilainen kuin nykyihminenkään, ihan niin kuin olen aina ajatellutkin. Tosin sen verran erilainen kuitenkin, että ihan ilman kulttuurishokkia ei matka taitaisi sujua.
Historialliset tiedot olivat jo aika hyvin tiedossani ja ihmeen hyvin näemmä myös muistissa. Silti kirja tarjosi ihan valtavan määrän kaikkea ihan uutta ja mielenkiintoista. Parasta antia olikin etymologiset tiedot kuten vaikka se, että sana kynä on alunperin tarkoittanut kanan sulkaa ja siitäpä juontaa juurensa verbi kyniä. Puhumattakaan siitä, että Hausjärvi on saanut nimensä hausteesta, majavan (anaali)rauhasesta saatavasta pahanhajuisesta eritteestä, jota on käytetty lääkeaineena. Yhä nykypäivänäkin keskuudessamme olevaa elävää keskiaikaa parhaimmillaan, sanoisin!
Matkaopas keskiajan Suomeen oli juuri sopiva sekoitus tiedettä ja viihdettä ja rauhallinen kuvitus sopi kirjaan erinomaisesti. Kirja sopii viihteellisyytensä myötä myös niille, jotka eivät halua lukea kuivaa tiedettä. Suosittelenkin kirjaa ihan kaikille keskiajasta kiinnostuneille tai niille, jotka aikovat matkata sinne aikakoneellaan. Ottakaa minutkin mukaan, jooko!
Kuvat on otettu Vanhan Vaasan Pyhän Marian kirkon raunioilla. Ei nyt kauheen vanha mut aika vanha kuitenkin. Kirkko on rakennettu todennäköisesti 1500-luvulla ja nykytilassaan kirkko on se, mitä jäi jäljelle Vaasan palossa vuonna 1852. Tuon palonhan myötä Vaasan keskusta siirrettiin lähemmäs merta ja Vanha Vaasa onkin muutaman kilometrin etäisyydellä sisämaassa. Suosittelen myös tätä kohdetta, jos Pohjanmaalle päädytte.
Kirja: Matkaopas keskiajan Suomeen (2015)
Teksti: Ilari Aalto
Kuvitus: Elina Helkala
Sivumäärä: 256
Kustantaja: Atena
Mistä hankittu: Vaasan kirjastosta
Arvostelu: ★★★★
Hienoja kuvia ja kiinnostava kirja. Matkaopasta selailin kirjakaupassa mutta en tullut ostaneeksi. Kuitenkin teos vaikuttaa sellaiselta, että haluaisin siihen jossain vaiheessa perehtyä.
VastaaPoistaKiitos Jonna! Kyllä tämä kannattaa lukea, parhaimmillaan teos on ehkä pieninä paloina nautittuna.
PoistaMulla on taas niin, että keskiaika on yksi vähiten kiinnostavista aikakausista, mutta rakastan jokavuotista Vähätorin markkinahumua ja kaikenlaisia linnanraunioita. Tätä Matkaopasta olen kyllä katsellut vähän sillä silmällä, koska sen lähestymistapa historiaan on kuitenkin aika raikas.
VastaaPoista* Vanha Suurtori siis piti kirjoittaa eikä Vähätori...
PoistaOho, mä olin jostakin repäissyt tekstiini Vähätorin :D Pitääpä korjata! Kyllä mä suosittelisin tätä, osaa sitten toimia jos jonakin aamuna huomaa heränneensä keskiaikaisesta Turusta :D
PoistaSuomi on mielenkiintoinen periferia - erityisesti tuolloin keskiajalla. Hommasin kirjan jokin aika sitten, mutta en ole ehtinyt vielä lukemaan. Lähdeluettelo antoi kuvan, ettei kirjoittaja ole lepsuillut, vaikka maallikoille kirja onkin.
VastaaPoistaTotta, valtava aineisto oli teoksen pohjalla ja kaikki perustui faktaan, ihailtavaa. Pitääkin poimia kiinnostavimmat lähdeteokset talteen omalle lukulistalle.
PoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaVaikuttaa todella kiinnostavalta kirjalta. Historia ja jollain tapaa erityisesti keskiaika kiehtoo (kenties juuri siksi, että merkkejä siitä on yhä ympärillämme). Olen muuten mennyt noiden historiallisten maisemien läheisyydessä naimisiinkin (Mustasaaren kirkossa, joka on tietysti omasta mielestäni Suomen kaunein kirkko ;)).
VastaaPoistaOi vau! Kävin ihastelemassa ensimmäistä kertaa myös Mustasaaren kirkkoa ja juuri mietin, miten upea kirkko se olisi vihkikirkoksi. Olin nähnyt kirkosta kuvia, mutta en ikinä olisi uskonut miten vaikuttava se oli. Valtavan suuri, puhtaan valkoinen kaunokainen keskellä upeaa puistoa. Ihan varmasti ainakin yksi Suomen kauneimmista kirkoista, itse taidan äänestää kauneimmaksi omaa vihkikirkkoani, joka on turkulainen keskiaikainen harmaakivikirkko ;)
PoistaTämä kirja kiinnostaa aivan ehdottomasti! (Suomen) Historia ylipäänsä on kiinnostavaa, ja keskiaika kiehtoo siksi, että varsinkin Suomen varhaiskeskiajasta tiedämme varsin vähän lähteiden vähäisyyden vuoksi. Tätä kirjaa voisi varmaan soveltaa myös opetuskäyttöön. :) Tuo aikamatkailu-idea on hyvä!
VastaaPoistaSopii varmasti ehdottoman hyvin myös opetuskäyttöön! Faktat ovat kunnossa ja lähestymistapa sopivan viihteellinen.
PoistaOho, varsinaisen helmen olet saanut käsiisi! Kuulostaa siis mielettömän kiinnostavalta, laitan korvan taakse. Hienolta näyttää myös nuo rauniot, jossa vierailit - olen heikkona sellaisiin! :)
VastaaPoistaSuosittelen :) Minäkin olen heikkona rauniohin, siksi onkin huvittavaa että meni yli kaksi vuotta ennen kuin sain aikaiseksi tutustua näihinkin.
PoistaHienot rauniokuvat. Olen kuvannut nuo rauniot itsekin sekä listannut kasvit.
VastaaPoista